Dietele DETOX, plusuri și minusuri. Pot afecta inclusiv starea mentală

dietele detox plusuri si minusuri. FOTO Pexels @ Vegam Liftz
Dietele detox pot veni la ”pachet” cu probleme cu impact asupra sănătății mentale. 

Dietele de detoxifiere ascund în spatele lor și câteva pericole, asta pentru că au rareori efecte de durată, ba mai mult, există riscul ca starea de sănătate să fie periclitată de acestea.

Dietele detox pot varia foarte mult, unele tipuri promovate, potrivit Healthline, sunt:

- Utilizarea de ierburi și condimente;

- Consumul de apă și alte lichide;

- Restricționarea caloriilor; 

- Utilizarea unei saune;

- Utilizarea anumitor suplimente alimentare; 

- Consumul de anumite alimente;

- Reducerea expunerii la anumite lucruri din mediul înconjurător.

Multe dintre aceste cure de detoxifiere menționează, foarte rar, cu specificitate tipurile de toxine pe care le elimină sau modul exact în cae acestea funcționează.

Margaret MacIntosh, acupuncturist și doctor în medicină tradițională chineză din Canada, spune că multe dintre aceste schimbări extreme în alimentație pot face mai mult rău decât bine.

În schimb, aceasta spune că este mai degrabă ”în favoarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață bazat pe alimente integrale”. De asemenea, MacIntosh a sublinia că organismul are propriile ”procese încorporate pentru a elimina așa-numitele toxine din organism”.

Care sunt sistemele responsabile de detoxifierea naturală a organismului

De fapt, patru sisteme diferite din organismul uman lucrează pentru a scăpa de substanțele potențial dăunătoare.

Rinichii filtrează sângele și elimină toxinele în urină.
Ficatul ajută la procesarea nutrienților și la modificarea toxinelor pentru a le face mai ușor de eliminat de către rinichi.
Plămânii ajută la eliminarea toxinelor din aer.
Colonul ajută la eliminarea deșeurilor și a toxinelor prin mișcări intestinale.

Astfel, pentru o cât mai bună funcționare a detoxificării naturale, dar mai ales pentru susținerea organelor care se ocupă de acest proces important pentru sănătate, este nevoie de urmat câțiva pași. 

- Consumul unei diete bogate în nutrienți, plină de fibre, legume, fructe și surse de proteine slabe;
- Efectuarea în medie a 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână;
- Obținerea unei odihne adecvate;
- Renunțarea la fumat, în cazul în care fumați;
- Abținerea de la consumul de alcool sau reducerea acestuia;

- Hidratarea corespunzătoare stilului de viață, dar nu mai puțin de cei 2 litri recomandați de către specialiști.  

Postul intermitent, o variantă potrivită de detox

Multe cure detox sunt concepute în jurul postului intermitent, care se concentrează pe restricția calorică și pe suplimentele nutritive. Spre deosebire de alte forme de detoxifiere, dovezile sugerează că postul intermitent poate produce unele beneficii, inclusiv pierderea în greutate. Însă, pe lângă scăderea în greutate trebuie luat în considerare și impactul pe care orice fel de cură îl are asupra sănătății mentale. 

Astfel, într-un studiu din 2020 care a analizat modul în care dieta afectează starea de spirit, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că diferite moduri de a mânca pot influența starea de spirit. Ei au observat că dieta mediteraneană a oferit un sprijin mai bun pentru sănătatea mentală decât o dietă occidentală mai tipică, care conține mai multe alimente foarte procesate.

Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă

Apa este benefică pentru sănătate, iar pentru o hidratare eficientă specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid pe zi, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau supe. Însă există persoane care depășesc această ”limită”, fapt care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Cum este posibil să beți prea multă apă?

Autoritățile din domeniul sănătății ne-au educat că a bea suficientă apă este absolut vital pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, notează The Heathly. Și așa este - cu excepția cazului în care beți prea multă. Deși majoritatea oamenilor sunt atenți la semnele deshidratării, suprahidratarea este la fel de periculoasă. Băutul prea multă apă poate duce la intoxicație cu apă, cunoscută și sub numele de hiponatremie, ceea ce face ca interiorul celulelor să se inunde din cauza nivelului anormal de scăzut de sodiu din fluxul sanguin. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi convulsii, comă și, în cazuri rare, chiar la deces.

Care sunt semnele că beți prea multă apă

Vestea bună este că există o mulțime de semne clinice și comportamentale care sugerează că s-ar putea să vă numărați printre cei care depășesc ”norma” de apă.  (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Cura de DETOX, plusul de energie cu efecte de SLĂBIT. Bilic: Sănătatea este accesibilă oricui și are gust

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel