Diete, ce greșeli facem și ce rol are metabolismul: explică endocrinologul Alina Antonela Burlacu
19 iul 2020, 18:11

Dieta
EXCLUSIV
Medicul endocrinolog Alina Antonela Burlacu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre un top al dietelor și ce greșeli fac oamenii înainte de a ajunge la un nutriționist, dar și cum afectează metabolismul efectul dietelor.

Medicul endocrinolog Alina Antonela Burlacu a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre efectul metabolismului asupra dietelor, dar și despre greșelile pe care le facem atunci când ținem diete.

„La sfârșitul fiecărui an se face un top al dietelor la americani, acolo unde este o mare frecvență de obezitate și de diete. Toate dietele stricte și super severe au picat și au rămas în top „intermitent fasting” (postul intermitent), pe locul doi este dieta mediteraneană - pe care ar trebui să o adoptăm și noi - și după aia este DASH diet, care este o dietă pentru pacienții cu probleme cardiace, în care se mănâncă cam ca în dieta mediteraneană, adică foarte mult pește, fructe de mare, ulei de măsline și legume, mai puțină carne, doar că se mănâncă fără sare. Ăsta este top 3”, a spus medicul endocrinolog. 

Greșeli pe care le facem când ținem diete

Ea a mai arătat că înainte de a ajunge la un medic, facem o serie de greșeli în ce privește dietele. „Înainte de a deveni pacienți, trebuie să recunoaștem că oamenii apelează la dietele de pe net. La nutriționist se ajunge greu. Toată lumea încearcă o grămadă de diete și ce vreau să spun este că: decât să ții o dietă și să te lași, apoi altă dietă și iar te lași; rata metabolismului scade; mai bine mănânci câte puțin din toate, îți faci micile pofte, pentru că din cauza asta se și ajunge la efectul de yo-yo sau ce se mai întâmplă. Pacienții țin foarte multe diete până ajung la medic”, a mai spus medicul.

Pe de altă parte, a mai aratat ea, metabolismul are de suferit pe măsură ce trece timpul. „Să nu uităm că, din păcate, cu fiecare decadă, la 20, 30, 40, 50 de ani, rata metabolismului scade. Dacă e, doamnelor, să faceți niște schimbări, faceți-le până vă schimbați prefixul, pentru că este din ce în ce mai greu, cu cât se înaintează în vârstă.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?