Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dieta ”yo-yo”. Descoperirile din ultimul studiu făcut pe rozătoare
10 sep, 21:01
Un studiu recent susține că dieta ”yo-yo” care presupune cicluri repetate de pierdere și redobândire a greutății ar reduce procentul de grăsime corporală în timp.
Dietă

Dieta ”yo-yo”, greutate. Ciclurile repetate de pierdere în greutate și recâștigare de kilograme, sau dieta ”yo-yo”, ar duce la îmbunătățirea nivelului de insulină și la scăderea procentelor de grăsime corporală pe termen lung. Este concluzia unui studiu – primul de acest gen - apărut înainte de publicare în American Journal of Physiology - Endocrinologie și Metabolism.

Deși unele studii sugerează că acest tip de slăbit prin pierderea repetată de kilograme și îngrășare, numit „dietă yo-yo", a fost asociat cu riscuri pentru sănătate precum hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Însă, cu toate acestea, se știe puțin despre reglarea hormonilor și compoziția grăsimilor corporale după mai multe episoade de pierdere de kilograme și îngrășare, arată un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Dieta ”yo-yo”, greutate: patru cicluri

Cercetătorii au testat ideea pe șobolani. I-au supus la patru cicluri de pierdere în greutate restricționată în calorii, urmată de redobândirea greutății prin accesul nelimitat la alimente pe parcursul unui an. Experimentul a inclus și un grup de control care au avut acces nelimitat la alimente pentru toată perioada.

Până la sfârșitul studiului, grupul de control a câștigat o cantitate semnificativă de greutate. În timpul fiecărei perioade de redresare, șobolanii din grupa care pierdea și recâștiga greutate au adăugat mai multă greutate decât au pierdut. Cu toate acestea, până la al treilea ciclu de pierdere în greutate și redobândire, acei șobolani cântăreau mult mai puțin decât omologii lor din grupul de control.

Cercetătorii au observat că în timpul experimentului nu a existat nicio diferență în nivelurile de leptină și grelină - hormoni care controlează foamea, pofta de mâncare și reglarea greutății - între cele două grupuri. Asta înseamnă că nivelurile hormonale, chiar și în perioadele ciclului de luare în greutate, sunt stabile.

"Îmbunătățirea masei grase, precum și îmbunătățirea toleranței la glucoză observată la șobolanii noștri care au fost supuși ciclului de greutate implică beneficii metabolice pentru perioadele de restricție calorică, în ciuda stresului timpului de creștere în greutate", au apreciat cercetătorii.

Aceștia consideră că studiile viitoare ar trebuie să se focuseze pe implicațiile asupra sănătății în timpul ciclului de greutate, inclusiv dacă există un impact benefic asupra sindromului metabolic.

Studiul, AICI.


Ştiri Recomandate

Regizorul Ducu Darie, în spital, în stare gravă
Intervenție complicată: procedură minim invazivă, la un pacient cu traumă oculară
Operație de transplant
EXCLUSIV
Nou tip de transplant de celule stem. Un român salvează pacienții fără donator compatibil EXCLUSIV
Epidemie de listerioză, Spania: trei morți și sute de persoane infectate (OMS)
Investiții de aproape un milion de euro, pentru aparatură ultramodernă în ortopedie
Legătura dintre apnee și cancer: Studiu
Comentarii