Dieta mediteraneană previne fragilitatea cognitivă la vârstnici

Dieta de tip mediteranean FOTO: pexels.com
Dieta mediteraneană ar putea ajuta vârstnicii să prevină fragilitatea cognitivă și să se mențină în formă, au constatat cercetătorii.

Un regim alimentar bogat în fructe, legume și alte vegetale, ulei de măsline și pește stimulează activitatea bacteriilor din stomac care sunt asociate unei îmbătrâniri sănătoase și reduce bacteriile asociate cu reacții inflamatorii, au precizat experți din cinci țări.

O astfel de dietă ar putea contribui la reducerea progresului fragilității și declinului cognitiv, susțin cercetătorii. Studiile anterioare au sugerat că o dietă restrictivă, pe care multe persoane vârstnice o urmează, reduce diversitatea microbiomului intestinal.
Experți din Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda și Polonia au dorit să vadă dacă urmarea unei diete mediteraneene timp de un an ar putea îmbunătăți calitatea microbiomului participanților la studiul care a fost publicat în revista de specialitate Gut (care aparține Societății Britanice de Gastroenterologie), conform surselor citate de Agerpres.

Cercetătorii au analizat microbiomul intestinal în cazul a 612 persoane cu vârste cuprinse între 65 și 79 de ani, din cinci țări, înainte și după ce acestea au respectat o dietă existentă sau au trecut la regimul mediteranean.

Noua dietă a fost bogată în fructe, zarzavaturi, nuci, legume, ulei de măsline și pește și săracă în carne roșie și grăsimi saturate, fiind adaptată nevoilor persoanelor vârstnice.

Ce compuși din alimente întârzie îmbătrânirea

Participanții au fost împărțiți în mai multe grupe: cei care prezentau deja fragilitate cognitivă, cei aflați pe punctul de a deveni fragili cognitiv și cei care nu se confruntă cu fragilitate cognitivă.

Urmarea dietei mediteraneene timp de 12 luni a fost asociată cu schimbări benefice la nivelul microbiomului intestinal și rezultate din scăderea diversității bacteriene.

Cercetătorii au remarcat o creștere în ceea ce privește tipurile de bacterii asociate anterior cu indicatori care reduc fragilitatea, cum ar fi viteza de mers și forța unei strângeri de mâini, precum și funcții cerebrale îmbunătățite cum ar fi memoria.

Urmarea acestui regim a fost totodată asociată cu o producție redusă a unor potențial dăunătoare substanțe chimice inflamatorii.

Potrivit cercetătorilor, cea mai surprinzătoare descoperire a fost „consistența asocierilor dintre markerii microbiomului adaptat în urma dietei cu markeri biologici ai îmbătrânirii (independent de naționalitate)”.

"Am arătat nu doar că sunt asociate cu respectarea unei diete, ci asociate în mod constant cu markerii referitori la fragilitate și reacțiile inflamatorii, confirmând astfel importanța acestora pentru menținerea sănătății indiferent de... vârstă, indexul de masă corporală și sex", au precizat cercetătorii.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările au fost determinate în cea mai mare parte de o creștere în conținutul de fibre alimentare și în vitaminele și mineralele asociate - în special C, B6, B9, potasiu, fier, mangan și magneziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel