Dieta mediteraneană: detaliul care s-a omis. Planta care prelungește viața și te ține tânără. Prada: O putere imensă. Singurul secret al supraviețuirii îndelungate

Dieta mediteraneană - Foto: Freepick @onlyyouqj
EXCLUSIV
Dieta longevității care te menține tânără și sănătoasă. Planta folosită de chinezi care prelungește viața.

Dieta mediteraneană ne este adesea recomandată pentru o viață lungă și sănătoasă. Invitat la DC Medical, Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului "Ana Aslan" și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea "Carol Davila" ne-a vorbit despre această dietă și cum se face că japonezii au cea mai mare speranță de viață din întreaga lume.

Bogată în ingrediente gustoase, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase pentru inimă, dieta mediteraneană este în egală măsură delicioasă și nutritivă.

De asemenea, este asociată cu o varietate de beneficii și poate ajuta la susținerea funcției cerebrale, la promovarea sănătății inimii, la reglarea nivelului de zahăr din sânge și multe altele.

Deși nu există reguli concrete pentru modul în care să urmați dieta mediteraneană, există multe orientări generale pe care le puteți urma pentru a încorpora principiile dietei în rutina zilnică.

"Există mai mulți factori care influențează o supraviețuire îndelungată, nu doar dieta. Știți, oamenii de-a lungul secolelor sau mileniilor, au tot căutat o rețetă, un secret, un singur secret al supraviețuirii îndelungate.

Vă dau exemplu brațelor Chinei, care aveau o putere imensă și având o astfel de putere se gândeau cum este posibil ca noi să nu trăim la infinit și atunci au stimulat, la nivelul acela cercetările, să găsească substanțe care să le prelungească viața.

Și există Ginseng și alte rădăcini pe care le-au descoperit ei care se aseamănă puțin cu un corp uman și atunci au făcut analogie între om și supraviețuire. Au niște efecte benefice, dar problema este că există și o anumită limită de supraviețuire", a declarat Gabriel Ioan Prada, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ginsengul are efecte antiinflamatorii și poate reduce inflamația. Alte posibile beneficii variază de la îmbunătățirea gândirii până la tratarea disfuncției erectile și scăderea zahărului din sânge.

Ginsengul se referă la 11 varietăți diferite ale unei plante scurte, cu creștere lentă și rădăcini cărnoase. Aceasta are o rădăcină de culoare deschisă, în formă de furcă, o tulpină relativ lungă și frunze verzi de formă ovală.

Atât ginsengul american, cât și ginsengul asiatic pot stimula energia, pot reduce nivelul de zahăr din sânge și de colesterol, pot reduce stresul și favoriza relaxarea. Mai mult, pot trata diabetul și disfuncțiile sexuale la bărbați.

Ce este limita Hayflick

 

"Sunt niște chestiuni interesante legate de acest lucru și anume că există o așa numită limită, limita Hayflick, care a descris un număr limitat de diviziuni pe care le poate reprezenta o celulă adultă, spre deosebire de o celulă neoplazică, o celulă canceroasă, care se poate divide la infinit. Tocmai asta e problema. 

O celulă adultă normală nu se divide la infinit. La om cam de 50 de ori și pe urmă dispare.

Deci în acest context putem să înțelegem că noi avem o viață finită, nu știm exact cât este această viață, că se tot prelungește speranța de viață la naștere în funcție de o serie de condiții, nu neapărat numai alimentația.

Apropo de alimentație, eram la un Cogres și o doamnă profesor din Grecia unde se utilizează această dietă mediteraneană ne spunea pe jumătate în glumă că se vorbește foarte mult de dieta mediteraneană fructe, legume, unei de măsline, dar un lucru se omite.

Din această dietă face parte și siesta, adică cine știe și a fost probabil în sudul Europei, în Grecia, sudul Italiei a văzut că la prânz se închide orice activitate, de la 12 la 14 sau 16 nimeni nu mai activitate. Poate că era doar o glumă, dar interesant ca idee", a conchis medicul Gabriel Ioan Prada.

Dieta mediteraneană, ce beneficii are pentru sănătate

Dieta mediteraneană a fost asociată cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate.

- Promovează sănătatea inimii

Dieta mediteraneană a fost studiată pe scară largă pentru capacitatea sa de a promova sănătatea inimii. De fapt, cercetările arată că dieta mediteraneană poate fi chiar legată de un risc mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

O cercetări arată că dieta mediteraneană ar putea contribui, de asemenea, la scăderea nivelurilor de tensiune arterială diastolică și sistolică pentru a susține sănătatea inimii.

- Sprijină nivelul sănătos al zahărului din sânge

Dieta mediteraneană încurajează o varietate de alimente dense în nutrienți, inclusiv fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și grăsimi sănătoase pentru inimă.

Ca atare, urmarea acestui model alimentar poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la protejarea împotriva diabetului de tip 2.

Interesant este faptul că mai multe studii au constatat că dieta mediteraneană poate reduce nivelul de zahăr din sânge la post și poate îmbunătăți nivelul hemoglobinei A1C, un marker utilizat pentru a măsura controlul pe termen lung al glicemiei.

De asemenea, s-a demonstrat că dieta mediteraneană reduce rezistența la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a regla eficient nivelul de zahăr din sânge.

- Protejează funcția creierului

Mai multe studii arată că dieta mediteraneană ar putea fi benefică pentru sănătatea creierului și poate chiar să protejeze împotriva declinului cognitiv pe măsură ce îmbătrâniți.

De exemplu, un studiu care a inclus 512 persoane a constatat că o mai mare aderență la dieta mediteraneană a fost asociată cu îmbunătățirea memoriei și cu reducerea mai multor factori de risc pentru boala Alzheimer.

Alte cercetări au constatat că dieta mediteraneană poate fi legată de un risc mai mic de demență, de deteriorare cognitivă și de boala Alzheimer.

Mai mult, o analiză amplă a arătat, de asemenea, că urmarea dietei mediteraneene a fost legată de îmbunătățiri ale funcției cognitive, memoriei, atenției și vitezei de procesare la adulții sănătoși în vârstă, potrivit Healthline.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel