Dieta mediteraneană cu ceai verde încetinește atrofia creierului pe măsură ce îmbătrânim. STUDIU

Ceaiul verde face diferența. Foto: NipananLifestyle.com, de la Pexels
Dietă mediteraneană cu ceai verde și Mankai, bogată în polifenoli și săracă în carne roșie și procesată, încetinește atrofia creierului legată de vârstă, potrivit unui nou studiu internațional realizat pe bază de RMN-uri și condus de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Negev. 

Studiul DIRECT PLUS care arată efectul incredibil al unei diete de tip mediteranean la care se adaugă cele două ceaiuri, verde și Mankai, asupra neurodegenerării datorate vârstei, a durat 18 luni. În el au fost incluși aproximativ 300 de participanți cărora li s-au făcut RMN-uri pentru a se vedea atrofia creierului. Acesta este unul dintre cele mai lungi și mai mari studii pe bază de RMN pentru creier din lume, notează autorii. Rezultatele sale au fost publicate zilele trecute în în The American Journal of Clinical Nutrition (link direct studiu).

Până acum, efectul dietei asupra atrofiei creierului legată de vârstă era în mare măsură nedovedit. Cei circa 300 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri în funcție de dietă, iar măsurătorile RMN ale întregului creier au fost făcute înainte și după procesul de supraveghere. Ocuparea hipocampului (HOC) și volumul ventriculului lateral (LVV) au fost măsurate ca indicatori ai atrofiei creierului și predictori ai demenței care se va instala în viitor. Datele derivate din RMN-urile de creierul au fost cuantificate și segmentate folosind NeuroQuant, un instrument complet automat autorizat de FDA (Food and Drug Administration).

Ce presupune dieta mediteraneană verde

284 de bărbați și de femei (88% bărbați) cu vârsta cuprinsă între 31 și 82 de ani au fost împărțiți aleatoriu în cele trei grupuri: un grup cu dietă conform ghidurilor alimentare sănătoase, un grup cu dietă mediteraneană și o dietă mediteraneană verde (cu multe verdețuri). În grupul cu dietă mediteraneană, participanților li s-au oferit în continuare nuci bogate în polifenoli. În grupul verde-mediteraneean, participanților li s-au furnizat în continuare componente verzi cu conținut ridicat de polifenoli: 3-4 căni zilnice de ceai verde și un shake verde zilnic de linte și frunze Mankai, ca înlocuitor pentru cină, cu un consum minim de carne roșie și procesată. În plus, toate cele trei grupuri au participat la programe de activitate fizică bazate pe exerciții aerobice, inclusiv abonamente la sală, exerciții care au fost gratuite.

Cercetătorii au fost surprinși să identifice schimbări dramatice în atrofia creierului evidențiate la RMN în decurs de 18-24 de luni la cei cu dietă „sănătoasă”, în timp ce rata markerilor de atrofie a creierului (de exemplu, scăderea ocupării hipocampului și extinderea volumului ventriculului lateral) a fost semnificativ accelerată de la vârsta de 50 de ani și peste. 

Atenuează atrofia creierului

Oamenii de știință au descoperit, însă, o atenuare semnificativă a atrofiei creierului pe parcursul celor 18 luni la cei care au aderat la ambele tipuri de dietă mediteraneană; cu o îmbunătățire mai mare în grupul cu dieta verde, în special în rândul participanților peste 50 de ani. În plus, cercetătorii au observat și că o îmbunătățire a sensibilității la insulină a fost asociată independent cu atenuarea atrofiei creierului.

Consumul mai mare de Mankai, ceai verde și nuci și consumul a mai puțină carne roșie și procesată au fost asociate semnificativ cu o scădere mai mică a ocupării hipocampului.

Participanții au fost aleși inițial pe baza dimensiunii circumferinței abdominale sau a dislipidemiei. Toți erau angajați și lucrau, în Israel, la Centrul de Cercetare Nucleară din Dimona, așa că nu părăseau incinta în timpul zilei de lucru, iar prânzul oferit a fost monitorizat.

„Asocierea benefică dintre dieta mediteraneană verde și neurodegenerarea legată de vârstă ar putea fi parțial explicată prin abundența polifenolilor din sursele alimentare de origine vegetală care au metaboliți antiinflamatori și antioxidanți. Polifenolii pot traversa bariera hemato-encefalică (BBB), reduc neuroinflamația și induc proliferarea celulară și neurogeneza la adulți, în hipocamp”, a explicat prof. Iris Shai, profesor la Universitatea Ben-Gurion și profesor asociat la Universitatea Harvard, autorul principal al studiului, într-un material remis redacției.

„Descoperirile noastre ar putea sugera o cale simplă, sigură și promițătoare pentru a încetini neurodegenerarea legată de vârstă prin aderarea la o dietă mediteraneană verde”, adaugă dr. Alon Kaplan, și el autor principal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel