Dieta mediteraneană: 12 motive pentru care să o încerci

Uleiul de măsline e preferat pentru salate datorită aromei FOTO: pexels.com
Dieta mediteraneană este una dintre cele mai populare diete și nu exclude pâinea și vinul.

Dieta mediteraneană nu înseamnă doar bucătăriile greacă și italiană, ci și turcești, marocane, spaniole. Cei de la medicinenet au găsit 12 motive pentru care nu veți regreta dacă veți opta pentru acest tip de dietă.

Acestea sunt:

1. Fără număr de calorii - nu veți avea nevoie de un calculator pentru acest plan de masă. În loc să adăugați numere, schimbați grăsimile rele pentru cele sănătoase pentru inimă. Alegeți ulei de măsline în loc de unt. Încercați pește sau păsări de curte decât carne roșie. Savurați fructe proaspete și săriți peste deserturile cu zahăr. Nucile sunt bune, dar rămân la o mână pe zi. Puteți avea pâine integrală și vin, dar în cantități moderate.

2. Mâncarea este într-adevăr proaspătă – se pune accentul pe mâncarea de sezon, care este făcută în moduri simple. Spre exemplu: o salată poate cuprinde spanac, castraveți și roșii. Adăugați ingrediente grecești clasice precum măslinele negre și brânza feta.

3. Puteți mânca pâine - căutați una făcută din cereale integrale. Are mai multe proteine, minerale și este, în general, mai sănătoasă decât cea din făină albă. Încercați pâinea integrală cufundată în ulei de măsline, hummus sau tahini (o pastă bogată în proteine obținută din semințe de susan măcinate).

4. Grăsimea nu este interzisă - trebuie doar să căutați genul bun în nuci, măsline și ulei de măsline. Aceste grăsimi adaugă aromă mâncărurilor și ajută la combaterea bolilor de la diabet până la cancer.

5. Meniul este uriaș - nu e doar bucătărie grecească și italiană, cu și din Spania, Turcia, Maroc. Alegeți puțină carne roșie și puține lactate cu grăsimi întregi, o mulțime de fructe și legume proaspete, ulei de măsline și cereale integrale.

6. Condimentele sunt delicioase - frunzele de dafin, coriandru, rozmarin, usturoi, piper și scorțișoară adaugă atâta aromă încât veți uita de sare. Unele condimente au beneficii și pentru sănătate. Coriandrul și rozmarinul, de exemplu, au antioxidanți și nutrienți pentru combaterea bolilor.

7. Este ușor de făcut - mesele grecești sunt adesea farfurii mici, ușor de asamblat. Pentru propria voastră farfurie cu mâncare rece puneți brânză, măsline, nuci, cereale integrale. Conțin ingrediente prietenoase cu inima.

8. Puteți bea vin - un pahar la mesă este obișnuit în multe țări mediteraneene, unde masa se ia pe îndelete și are și un scop social. Unele studii sugerează că pentru unele persoane, până la un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați pot fi bune pentru inima ta. Vinul roșu poate fi mai sănătos decât albul.

9. Nu veți fi înfometat - veți avea șansa să mâncați alimente cu gust bogat, cum ar fi cartofii dulci prăjiți, hummus. Le digerați lent, astfel încât să vă simțiți sătul mai mult timp. Foamea nu este o problemă atunci când puteți lua gustări ce conțin nuci, măsline sau mușcături de brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Feta și halloumi sunt mai săraci în grăsimi decât brânza cheddar, dar sunt totuși bogate și gustoase.

10. Puteți pierde în greutate - ați crede că ar fi nevoie de un miracol să scăpați de câteva kilograme dacă mâncați nuci, brânză și uleiuri. Dar acele elemente de bază și stilul de mâncare mai lent vă permit să vă simțiți sătui. Sportul periodic este, de asemenea, o parte importantă a stilului de viață.

11. Inima vă va mulțumi - aproape totul în această dietă este bun pentru inimă. Uleiul de măsline și nucile ajută la scăderea colesterolului „rău". Fructele, legumele și fasolea ajută la menținerea „curată" a arterelor. Peștele ajută la scăderea trigliceridelor și a tensiunii arteriale. Chiar și un pahar de vin zilnic poate fi bun pentru inima ta!

12. Un creier în formă - aceeași bunătate care îți protejează inima este bună și pentru creier. Nu mâncați grăsimi rele și alimente procesate care pot provoca inflamații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel