Dieta Keto, de ce să nu o transformi într-un stil de viață

Dieta Keto
Dieta Keto are efecte benefice asupra organismului, însă doar pe termen scurt. Pe termen lung poate crește riscul de diabet.

Dieta Keto - care asigură 99 la sută din calorii din grăsimi și proteine și doar 1 la sută din carbohidrați - produce beneficii pentru sănătate pe termen scurt, dar aduce efecte negative după aproximativ o săptămână, după cum au descoperit cercetătorii de la Yale într-un studiu pe șoareci.

Rezultatele oferă indicii precoce că dieta keto ar putea, pe perioade de timp limitate, să îmbunătățească sănătatea umană prin reducerea riscului de diabet și a inflamației. De asemenea, ele reprezintă un prim pas important către studii clinice posibile la om.

Dieta keto a devenit din ce în ce mai populară și a fost apreciată de celebrități precum Gwyneth Paltrow, Lebron James și Kim Kardashian, ca un regim de slăbit.

În studiul Yale, publicat în numărul 20 ianuarie al Nature Metabolism, cercetătorii au descoperit că efectele pozitive și negative ale dietei se referă la celulele imune numite celule T gamma delta, celule protectoare ale țesuturilor care scad riscul de diabet și inflamația.

Risc mai mare de diabet 

O dietă keto păcălește corpul în arderea grăsimilor, a declarat autorul principal Vishwa Deep Dixit de la Școala de Medicină din Yale. Atunci când nivelul de glucoză al organismului este redus datorită conținutului redus de carbohidrați al dietei, organismul acționează ca și cum ar fi în stare de înfometare - deși nu este așa - și începe să ardă grăsimile în loc de carbohidrați. La rândul său, acest proces produce substanțe chimice numite corpuri cetonice ca sursă alternativă de combustibil. Când organismul arde corpuri cetonice, celulele T delta gamma de protecție a țesuturilor se extind în tot corpul.

Acest lucru reduce riscul de diabet și inflamația și îmbunătățește metabolismul organismului, a spus Dixit, profesorul Waldemar Von Zedtwitz de Medicină Comparativă și Imunobiologie. După o săptămână pe dieta keto, a spus el, șoarecii arată o reducere a nivelului de zahăr din sânge și inflamații.

Însă, atunci când corpul se află în acest mod „înfometat”, stocarea grăsimilor se întâmplă simultan cu descompunerea grăsimilor, au descoperit cercetătorii. Când șoarecii continuă să mănânce dieta cu conținut ridicat de grăsimi, cu un conținut scăzut de carbohidrați, după o săptămână, a spus Dixit, ei consumă mai multe grăsimi decât pot arde și dezvoltă diabet și obezitate. „Ei pierd celulele T delta gamma protectoare din grăsimi”, a spus el.

Studiile clinice pe termen lung la om sunt încă necesare pentru a valida afirmațiile despre beneficiile pentru sănătate ale dietei Keto.

„Înainte ca o astfel de dietă să poată fi prescrisă, este necesar un studiu clinic mare, în condiții controlate, pentru a înțelege mecanismul din spatele beneficiilor metabolice și imunologice sau a eventualelor daune pentru persoanele supraponderale și pre-diabetice”, a spus Dixit.

Există motive temeinice pentru a continua studiul: Conform Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC), aproximativ 84 de milioane de adulți americani - sau mai mult de unu din trei - au prediabet (niveluri crescute de zahăr din sânge), ceea ce le pune sub risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral. Mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu această afecțiune nu știu că o au.

„Obezitatea și diabetul de tip 2 sunt boli ale stilului de viață”, a spus Dixit. „Dieta le permite oamenilor o modalitate de a controla aceste afecțiuni”.

Cu cele mai recente descoperiri, cercetătorii înțeleg acum mai bine mecanismele de lucru în organismele susținute în dieta keto și de ce dieta poate aduce beneficii pentru sănătate pe perioade de timp limitate.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel