Dieta moștenită de greci și italieni. Bolile de care te păzește

Cercetările arată că incidența bolilor de inimă, diabet și sindrom metabolic, pare a fi mai mică în rândul persoanelor care trăiesc în Italia, Grecia și alte țări de lângă Marea Mediterană, în comparație cu cele care trăiesc în Statele Unite. Studiile sugerează că dieta poate juca un rol.

Oamenii din jurul Mării Mediterane urmează, în mod tradițional, o dietă bogată în alimente pe bază de plante, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, pâine, leguminoase, cartofi, nuci și semințe.

Principala grăsime din dietă este uleiul de măsline extravirgin, iar oamenii consumă, de asemenea, cantități moderate de vin roșu, pește, păsări de curte, lactate și ouă. De asemenea, carnea roșie este o parte mică a acestei diete.

Acest model de alimentație a început să devină popular în întreaga lume, ca mijloc de îmbunătățire a sănătății și de prevenire a bolilor.

 

Mai multe studii randomizate au analizat posibilele beneficii ale acestei diete.


Majoritatea persoanelor care s-au alăturat acestor studii aveau probleme de sănătate, inclusiv diabet, sindrom metabolic sau un risc ridicat de boli de inimă.

Majoritatea studiilor au analizat markeri de sănătate obișnuiți, cum ar fi greutatea, factorii de risc ai bolilor de inimă și markerii diabetului. Unele studii mai mari au analizat, de asemenea, ratele de atacuri de cord și deces.

 

Sindromul metabolic și diabetul de tip 2

Mai multe studii au arătat că dieta mediteraneană poate ajuta persoanele cu sindrom metabolic și diabet de tip 2.

Studiul PREDIMED a arătat că o dietă mediteraneană cu nuci a ajutat 13,7% dintre persoanele cu sindrom metabolic să înlocuiască starea.   

O altă lucrare din același studiu a arătat că dieta mediteraneană a redus riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 cu 52% 

Studiul Esposito, din 2004, a arătat că dieta a contribuit la reducerea rezistenței la insulină, o caracteristică a sindromului metabolic și a diabetului de tip 2 .

Studiul Shai a arătat că dieta mediteraneană a îmbunătățit nivelul glicemiei și al insulinei, în comparație cu dieta săracă în grăsimi.

Studiul Esposito, din 2009, a arătat că dieta ar putea amâna sau preveni medicația la persoanele nou diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2.

 

Pierderea în greutate

Dieta mediteraneană nu este în primul rând o dietă de slăbit, dar este o dietă sănătoasă care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a morții precoce.

Cu toate acestea, oamenii pot pierde în greutate în dieta mediteraneană.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel