O boală tăcută și devastatoare,...
Dietă, acnee. Un studiu a analizat, în premieră, efectele expunerii la diverși factori asupra acneei. Primele elemente pe listă au fost o dietă nesănătoasă, un nivel ridicat de stres și rutine extreme de îngrijire a pielii. Cercetarea a luat în calcul mai mulți factori.
Acneea afectează o zecime de oameni din toate colțurile lumii. Deși era văzută drept o afecțiune a adolescenților, ea afectează până la 40% dintre femeile adulte. Iar asta își pune amprenta și asupra stimei de sine și a calității vieții atunci când acestea sunt în mod semnificativ legate de aspectul exterior. "Oamenii cu acnee, în special în culturile care apreciază pielea netedă, de multe ori se simt anxioși, ezită să își facă prieteni, se simt lăsat afară și s-ar putea să nu fie plăcuți la fel de bine ca și alții în locuri de muncă care necesită o prezență fizică bună", potrivit news-medicat.net.
Cercetarea este o premieră, arată sursa citată, pentru că permite identificarea factorilor importanți prin depistarea expunerilor înainte de începerea oricărui tratament pe bază de rețetă de la medic.
Cercetătorii au întrebat participanții la studiu despre factorii la care și-au expus tenul. Prin urmare, studiul a identificat mai mulți factori importanți precum: aproape 43% dintre persoanele cu acnee consumă produse lactate, 11% consumă proteine din zer zilnic comparativ cu 39%, respectiv 7% dintre cei care nu consumă. În mod similar, mai multe persoane cu acnee beau siropuri sau sucuri (36%), mănâncă bomboane de ciocolată sau produse de patiserie (37%) și dulciuri (30%). Utilizarea de steroizi anabolici apare la aproximativ 12% dintre cei cu acnee, comparativ cu 3% dintre cei fără această afecțiune. Un alt factor care contribuie la apariția acneei este aerul poluat. La acesta se adaugă stresul.
Cercetătorii au realizat o listă cu acele alimente identificate ca declanșatori de acnee în diferite studii: dulciuri care cresc nivelul de zahăr din sânge, determinând creșterea nivelului de insulină, produse lactate, fast food-urile (probabil datorită conținutului ridicat de grăsimi), acizii grași polinesaturați omega-6 (promovează inflamația care ar putea agrava acneea); ciocolata (cauza este neclară).
O dietă recomandată pentru prevenirea acneei cuprinde alimente precum: sardine și hamsii, probiotice, ceai verde, vitamine solubile în grăsimi care se găsesc în fructele și legumele colorate, turmericul (antiinflamator). La acestea adaugă alimentele în stil paleo sau mediteranean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...