Dieta flexitariană, în ce constă și care sunt beneficiile. La ce trebuie să fiți atenți dacă vreți să o urmați. Hâncu: Împrietenim carnivorii cu vegetalele

dieta flexitariana. FOTO: Freepik @antoninavlasova
Dieta flexitariană este modelul alimentar care îmbină armonios produsele vegetale cu cele de origine animală. Este considerată una dintre cele mai sănătoase diete, ”prietenă cu întreaga familie”.

Dieta flexitariană este considerată de specialiștii în nutriție una dintre cele mai sănătoase, ocupând locul al treilea în Top 24, cu un scor total de 4,4 din 5 puncte, în timp ce scorul privind dietele de slăbit este de 4,2 din 5, iar din punctul de vedere al sănătății, de 4,3 din 5, notează US News Health.

Dieta flexitariană este o combinație de termeni între ”flexibil” și vegetarian și este o soluție care îmbină în mod armonios pofta de puțină carne și consumul de fructe șu legume, acestea din urmă rămânând în continuare baza dietei.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, susține că această dietă nu exclude alimentele, ci aduce lucruri variate.

”Nu mai mâncăm numai carne, ci aducem și sursă de proteină din vegetale, mai aducem o fasole, o linte. Combinăm și aducem mult mai multe. Toate combinate, cu un gust cu sezonalitate, cu gusturi plăcute și vesel, astfel încât modelul alimentar este foarte potrivit pentru întreaga familie”, a declarat nutriționistul Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

În ceea ce privește frecvența cărnii în cadrul acestei diete, care a fost declarată cea mai prietenoasă cu familia, dr. Hâncu susține că ”depinde de fiecare, ca nutriționist sunt atentă să ne aducem proteinele corecte. Proteinele și grăsimile, dacă sunt de origine animală sunt complete, dar le completăm și cu cele de origine vegetală”.

Vezi și: Multitasking, obiceiul "comunist" care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Tot mai mulți oameni și tineri îl pun în practică. Leca: Generează stres! Atunci a început să existe

Dieta flexitariană, în ce constă și care sunt beneficiile

Dieta flexitariană este una simplă de urmat și reprezintă, în fapt, ”introducerea treptată a legumelor, a vegetalelor și adăugarea acestor variante, adăugarea unor condimente prin diverse verdețuri. Practic, împrietenim carnivorii cu vegetalele”, a mai spus nutriționistul.

Potrivit medicului, în această dietă sunt recomandate leguminoasele, oleaginoasele, ”toate vegetalele posibile, avem și niște beneficii pentru sănătate, iar acestea sunt beneficiile pentru scăderea inflamațiilor prin rolul acelor polifenoli cu efect antioxidant, avem beneficii cardiovasculare.

Un studiu de la Cambridge, cu 11.000 de persoane, care ne arată cum se îmbunătățește profilul cardiovascular, scade LDL colesterolul, scade tensiunea arterială, beneficii pentru diabetul zaharat și de aceea acest model alimentar a primit și locul 3 pentru sănătate și pentru diabet zaharat.

Putem și scădea în greutate. O meta-analiză a 15 studii epidemiologice a arătat o scădere în greutate în momentul în care începem să înlocuim din carne cu alte vegetale, dar atenție, rămân ouăle, rămân brânzeturile, mai rămâne și peștele, deci nu vom suferi foarte mult și scăderea în greutate este bună pe termen lung, iar pe termen scurt, cam în 6 săptămâni, cam un minus de 5 kg, ceea ce este foarte rezonabil din punctul meu de vedere, ca medic”, a mai spus nutriționistul.

De asemenea, pâine și cerealele integrale sunt în această dietă, doar că în cantitatea potrivită, dacă vrem menținerea sau scăderea în greutate, după nevoile fiecăruia.

Astfel, dieta flexitariană este un nou model alimentar, ”iar bucuria și veselia acestui model provine din foarte multe condimente, de la ceapă, usturoi, mărar, busuioc, toate fiind de sezon. Sigur, toate fructele, vegetalele, tot așa de sezon. Cum ne apropiem deja de primăvară mă gândesc la supa de spanac, lobodă, ștevia”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Menopauză sau Alzheimer. Cu ce simptome s-a confruntat Ileana Badiu: A apărut brusc, aproape de la o zi la alta

Dieta flexitariană, riscuri și precauții

Dieta, considerată una dintre cele mai sănătoase, nu prezintă riscuri sau efecte secundare grave, însă, în cazul în care există probleme de sănătate, precum diabetul sau alte afecțiuni cronice, este indicat să vorbiți cu medicul înainte de a urma această dietă.

Dieta flexitariană este prietenoasă cu familia și poate satisface nevoile copiilor. Cu toate acestea, femeile însărcinate  ar trebui să discute cu medicii lor înainte de a face schimbări majore în alimentație, arată US News Health.

Vezi și: Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel