Dieta afectează sistemul hormonal. Ce ar trebui să mănânci pentru echilibrul hormonal

Dieta          Fotografii colaj: Pixabay
Trebuie să fim conștienți că ceea ce mâncăm ne afectează direct sănătatea. O dietă echilibrată poate fi rezolvarea multora dinte problemele noaste de sănătate.

Modificările hormonale pot afecta diferite părți ale vieții noastre. Ele pot fi induse de mai mulți factori, cum ar fi mâncarea, apa, locul, temperatura etc., funcționarea corpului depinde de cât de bine ne echilibrăm nutriția. Tot ceea ce mănânci îți afectează corpul. Deși dezechilibrele hormonale sunt de obicei tratate cu medicamente și cu exerciții fizice, nutriții din alimentele sănătoase echilibrate pot juca un rol crucial în menținerea corpului nostru în armonie.

Hormonii pot fi numiți pur și simplu mesagerii chimici ai corpului. Aproape fiecare funcție fiziologică, care are loc în organism, cum ar fi metabolismul, ciclul menstrual, reproducerea, dispozițiile/emoțiile, sistemul imunitar etc. se datorează hormonilor. Când există o schimbare în echilibrul hormonilor, aceasta afectează funcționarea întregului corp. Iată cum să-l ții sub control:

Dieta sănătoasa pentru echilibrarea hormonilor

Cea mai simplă și eficientă modalitate de a ne menține hormonii sub control este menținerea unei diete nutritive stabile, sănătoase. Deși cuvântul „dietă” sună clișeu și ceva ce trebuie să faci cu efort sau restricții, în realitate nu este altceva decât să te asiguri că mănânci ce trebuie. Când ai o dietă sănătoasă, automat te face să te simți mai sănătos și mai plin de energie. Contrar credinței populare, o dietă nutritivă echilibrată nu înseamnă să consumi alimente puține, fade și nici interdicție la toate alimentele tale preferate. Având în minte conceptul potrivit, te poți bucura întotdeauna de niște alimente delicioase, care sunt grozave pentru corp, precum și plăcute de consumat.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Adevărul despre slănina cu ceapă. Cât de bună e pentru organism. Vlad Ciurea: Acesta e răspunsul!

Mulți dintre noi nu suntem încântați la cuvântul „legume”, dar atunci când sunt pregătite corect, ele pot fi savurate de toată familie. Fructele și legumele sunt surse excelente de vitamine, minerale, antioxidanți. Sunt bogate în nutrienți și îmbunătățesc hormonii. Acestea induc o imunitate mai bună, încurajând menstruația regulată, rehidratează și, de asemenea, oferă organismului câțiva alți nutrienți.

Dereglări hormonale

Cofeina și alcoolul tind să provoace o creștere ușoară a secreției de cortizol în corpul nostru. Cortizolul este un hormon care face parte din răspunsul nostru de „luptă sau fugi”, denumit și hormonul stresului.

Femeile care trec prin faza de menopauză ar trebui să reducă consumul de cofeină și alcool. Acest lucru va menține sub control nivelul de cortizol.

Pe de alta parte, anumite tipuri de alimente sunt interzise, ​​în cazul în care suferi de anumite probleme ale tiroidei. Anumite legume crucifere precum varza, broccoli, conopida, soia se dovedesc a fi goitrogene (perturbă funcția tiroidei), dacă sunt consumate crude sau în exces.

Unele alimente precum carnea roșie sunt bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate intensifica producția de estrogen și poate crea un dezechilibru hormonal. Este recomandabil să treceți la versiuni mai sănătoase de carne, cum ar fi peștele sau ouăle, care sunt bogate în acizi grași omega-3.

În mod similar, unii oameni consumă soia în exces - deși este o sursă bună de proteine, consumul excesiv ar putea atenua simptomele hormonale, iar organismul poate deveni confuz cu privire la nivelurile de estrogen.

De ce e atât de importantă insulina

Trebuie să fim conștienți de hormonul insulinei și de modul în care acesta ne afectează corpul. Insulina este un hormon strâns asociat cu diabetul. Dacă aveți rezistență la insulină, pancreasul va continua să secrete insulină. Cu toate acestea, mușchii, grăsimea și celulele hepatice nu răspund la aceasta în mod corespunzător, inducând mai multă secreție în pancreas. Acest lucru vă va crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce va duce la diabet.

Un alt hormon care este complet opus insulinei este glucagonul. Este un alt hormon pancreatic, dar are un efect opus celui al insulinei. În perioadele prelungite în care nu mâncăm, pancreasul secretă glucagon pentru a echilibra nivelul zahărului din organism. Pentru a ține sub control ambii acești hormoni, trebuie să mâncăm o dietă echilibrată. Prea multe calorii vor duce la creșterea în greutate și prea puține vor duce la slăbiciune și oboseală.

În timpul menopauzei, nivelurile de estrogen din corpul femeii încep să scadă. În timpul ciclului menstrual sau al sarcinii, estrogenul este secretat. Estrogenul nu poate fi obținut din niciun aliment anume, totuși fitoestrogenii pot fi consumați pentru a acționa ca un estrogen slab în organism. Fluctuațiile nivelului de estrogen sunt cauza principală a neregulilor menstruale, modificări ale dispoziției, bufeuri și transpirații nocturne.

Alimente care echilibrează sistemul hormonal

Consumul de alimente bogate în fibre alimentare va încuraja un echilibru sănătos al hormonilor. De asemenea, ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv. În loc să forțeze corpul să digere particulele complexe grele, consumul de alimente bogate în fibre va ajuta corpul să descompună cu ușurință particulele. Acest lucru îmbunătățește digestia, făcând corpul să absoarbă la maximum ceea ce mâncăm.

O simplă schimbare a dietei poate îndrepta multe lucruri. De la rezolvarea infertilității de ani de zile sau lupta cu endometrioza, PCOS, crampe menstruale extreme, diabet sau acnee. De cele mai multe ori, răspunsul la problemă este destul de simplu. Trebuie doar să-ți echilibrezi hormonii printr-o dietă sănătoasă.

Includerea unei cantități adecvate de carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale și a unei cantități moderate de proteine ​​cu valoare biologică ridicată, cu o cantitate bună de grăsimi sănătoase și concentrarea asupra vitaminelor și mineralelor esențiale va ajuta la atingerea echilibrului hormonal.

Vezi sursa AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel