Diabetul, fibroza hepatică: boli care vor putea fi reversibile

Diabet
Diabetul și fibroza hepatică sunt boli despre care cercetătorii spun că au șanse să le facă reversibile, după ce au descoperit un mecanism care ar putea opri creșterea glicemiei în sânge.

O echipă de cercetători de la Yale a găsit o modalitate de a face reversibil diabetul de tip 2 și fibroza hepatică la șoareci și a demonstrat că procesele de bază sunt păstrate la om.

Studiile apar în ediția din 4 februarie a Cell Reports și în ediția din 17 ianuarie a Nature Communications.

Într-un studiu anterior, cercetătorii au descoperit o legătură importantă între diabetul de tip 2 și modul în care organismul răspunde la post. Postul „pornește” un proces în organism în care două proteine particulare, TET3 și HNF4α cresc în ficat, determinând producția de glucoză din sânge. În diabetul de tip 2, acest „comutator” nu reușește să se oprească când se termină postul, așa cum ar fi la o persoană care nu are diabet.

Cercetătorii au emis ipoteza că, dacă ar putea „să doboare” nivelul acestor două proteine, ar putea opri dezvoltarea diabetului. Huang și echipa lui au injectat șoareci cu material genetic cunoscut sub numele de ARN-uri interferice mici (siRNA-uri) ambalate în viruși care au vizat TET3 sau HNF4β. Ei au descoperit că glicemia și insulina au scăzut semnificativ - oprirea eficientă a diabetului fiind urmarea acestui proces.

De la ce pornește fibroza 

În studiul din Cell Reports din 4 februarie, cercetătorii au analizat modul în care TET3 a contribuit la dezvoltarea fibrozei în ficat și au descoperit că proteina a fost implicată în fibroză pe mai multe niveluri. Aproape toată fibroza, indiferent de organul implicat, pornește de la semnalizarea proteică anormală, a spus Huang.

Ea și colegii au descoperit că TET3 joacă un rol în calea de semnalizare a fibrozei în trei locații diferite - și acționează ca un regulator important în dezvoltarea fibrozei. Acest lucru înseamnă că există oportunități de a dezvolta medicamente care inhibă TET3 la fibroza lentă sau inversă, a spus Da Li, om de știință de cercetare în genetică și coautor la ambele studii.

Ambele boli - diabetul de tip 2 și fibroza ficatului și a altor organe - sunt frecvente, dar au puține opțiuni de tratament. Aproximativ 28 de milioane de oameni din SUA au diabet de tip 2, caracterizat prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, o afecțiune care poate duce la multe alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Medicamente puține pentru fibroză 

Ciroza este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și este marcată de fibroza hepatică - o acumulare de țesut cicatricial pe ficat, a declarat coautorul James Boyer, medic, profesor și director emerit al Yale Liver Center.

Cercetătorii au remarcat că mai multe medicamente, cum ar fi metformina, sunt disponibile în prezent pentru a controla nivelul de zahăr din sânge la pacienții cu diabet. Dar acestea au o serie de efecte secundare neplăcute, iar pacienții pot dezvolta rezistență la aceste medicamente.

Și există puține tratamente pentru bolnavii de fibroză.

„În acest moment, nu există medicamente eficiente pentru tratamentul fibrozei”, a declarat Xuchen Zhang, medic, profesor asociat în patologie și coautor în studiul fibrozei.

Huang a depus un brevet legat de descoperirile sale, cu sprijinul Biroului Yale de Cercetare Cooperativă.

Următorul pas, a spus ea, va fi identificarea unde ar trebui să țintească cel mai bine TET3 și HNF4α și să dezvolte cele mai eficiente siRNAs sau molecule mici pentru a trata diabetul de tip 2 sau fibroza.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel