Diabetul de tip 2 și insuficiența cardiacă sunt legate; tratamentul ar trebui să fie și el

Diabet
Din orice direcție ai privi, diabetul de tip 2 sau insuficiența cardiacă cresc în mod independent riscul de a face cealaltă boală și ambele apar adesea împreună, agravând și mai mult sănătatea pacientului, calitatea vieții și costurile de îngrijire, arată un studiu recent.

Diabetul de tip 2 și insuficiența cardiacă trebuie privite împreună, atrag atenția experții. Mulți dintre factorii de risc și mecanismele din spatele diabetului de tip 2 și insuficienței cardiace sunt similare. Cu toate acestea, există o lipsă de îndrumări cu privire la modul de îngrijire a persoanelor cu ambele afecțiuni, potrivit unei declarații științifice a Asociației Americane a Inimii și a Societății de Insuficiență cardiacă din America, publicată recent în jurnalul de specialitate Circulation.

Studii recente au descoperit că noi tratamente pentru diabet ar putea îmbunătăți, de asemenea, rezultatele insuficienței cardiace, arătând interacțiunea dintre cele două afecțiuni, notează raportul.

Declarația rezumă ce se știe despre funcționarea interioară a diabetului și a insuficienței cardiace și a celor mai bune metode de a trata afecțiunile când apar simultan.

Boli care trebuie tratate împreună

Dar, de asemenea, încurajează clinicienii să coordoneze îngrijirea și tratamentul pacienților care au ambele afecțiuni „într-un mod reflexiv și coeziv", a spus dr. Shannon Dunlay, care a co-prezidat comisia de redactare a raportului.

Nu este neobișnuit ca un pacient să vadă un cardiolog pentru insuficiență cardiacă și apoi să viziteze un diabetolog sau un endocrinolog pentru ajutor în gestionarea diabetului, a spus ea, într-un material publicat de American Heart Association (Asociația Americană a Inimii). Dar medicii trebuie să fie conștienți de modul în care medicamentele utilizate pentru o afecțiune afectează rezultatul alteia.

„Sunt atât de multe date noi care apar tot timpul. Vrem să atragem atenția asupra faptului că diabetul și insuficiența cardiacă se suprapun substanțial și este important să rămâneți la curent cu informațiile noi", a spus dr Dunlay, un cardiolog cu insuficiență cardiacă de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

În mod ideal, toate cadrele medicale care îngrijesc pacientul ar trebui să conlucreze.

„Este ușor să te concentrezi pe principala problemă pe care o tratezi, cum ar fi insuficiența cardiacă. Dar este important să te gândești la alte afecțiuni medicale pe care le au pacienții atunci când îți prescriu noi terapii", a spus ea.

Persoanele care au diabet de tip 2, caracterizate prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, au risc de două până la patru ori mai mare să dezvolte insuficiență cardiacă, decât cineva fără diabet. Dar insuficiența cardiacă, o afecțiune în care inima nu reușește să pompeze eficient sângele oxigenat prin organism, este de asemenea un factor de risc pentru diabet.

Ambele tulburări se caracterizează prin rezistență la insulină și niveluri ridicate de inflamație, a spus dr. Rozalina McCoy, un alt membru al comisiei de redactare a declarației.

Prognostic prost dacă nu sunt anageriate corect

„Persoanele care au aceste două afecțiuni au un risc mult mai mare de rezultate ale sănătății mai proaste - mai multe spitalizări, mai multe vizite la secții de urgență, deces timpuriu și sănătate în general mai proastă decât persoanele care au doar una dintre aceste afecțiuni", a declarat McCoy, endocrinolog și medic de medicină internă la Clinica Mayo.

Având în vedere că persoanele care au oricare dintre boli au un risc crescut pentru dezvoltarea celeilalte, ele ar trebui să ia măsuri proactive pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, a spus specialistul.

Este important să faceți exerciții fizice regulate, să mențineți o greutate sănătoasă și să mâncați o dietă bine echilibrată. De asemenea, persoanele cu diabet trebuie să își țină sub control nivelul glicemiei. Declarația specialiștilor americani publicată în Circulation descrie în detaliu o nouă clasă de medicamente numite inhibitori SGLT-2 care scad nivelul de zahăr din sânge la adulții cu diabet zaharat. Dar cercetările arată că aceste medicamente sunt, de asemenea, eficiente în reducerea riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă și ajută la gestionarea afecțiunii la cei care o au deja, prevenind spitalizări și decese legate de insuficiență cardiacă.

Este important ca oamenii cu una sau ambele afecțiuni să facă regulat controale medicale, a spus Dunlay.

„Există încă multe lucruri pe care nu le știm despre cum să gestionăm cel mai bine pacienții cu diabet și insuficiență cardiacă, dar o serie de studii în curs vor ajuta la elucidarea lucrurilor, în continuare", a spus ea. „Acesta este un domeniu interesant în medicină și știință în acest moment, și vom găsi o mulțime de oportunități pentru a îmbunătăți managementul și rezultatele pacientului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel