Diabetul de tip 1, posibil să fie descoperit în sânge cu mult timp înainte de primele simptome

Diabet
Diabetul de tip 1 ar putea fi vizibil în sânge cu mult timp înainte de apariția simptomelor. Descoperirea ar putea ajuta la prevenirea bolii.

Cercetătorii de la Turku Bioscience Center din Finlanda au descoperit modificări ale moleculelor din sânge, care ar putea fi markeri noi ai diabetului de tip 1. Noile descoperiri pot ajuta la înțelegerea patogenezei precoce a bolii.

Finlanda are cea mai mare incidență a diabetului de tip 1 la copiii mai mici de 15 ani, iar prevalența globală este în continuă creștere în rândul copiilor din multe țări dezvoltate.

Folosind abordarea metabolomică de ultimă generație, cercetătorii de la Turku Bioscience Center, o unitate comună a Universității Turku și a Universității Åbo Akademi, au constatat schimbări în moleculele circulante în sânge, adică metaboliți, chiar înainte de inițierea autoimunității insulare. Descoperirile pot avea implicații importante în căutarea markerilor timpurii ai diabetului de tip 1 și în înțelegerea patogenezei bolii, potrivit sciencedaily.com.

Prezicerea timpurie a diabetului de tip 1 poate fi posibilă

În setările preclinice actuale, apariția autoanticorpului anti celulelor insulare este primul semnal detectabil care implică inițierea autoimunității și riscul de progresie către diabet. Cu toate acestea, deși pozitivitatea autoanticorpului precede boala clinică cu luni, chiar ani înainte, momentul în care apare autoanticorpul poate fi deja prea târziu pentru abordările terapeutice menite să prevină progresia spre depășirea diabetului.

"Astfel, concluziile noastre actuale și anterioare bazate pe metabolomică sugerează că predicția precoce a diabetului de tip 1 poate fi realizabilă, oferind o fereastră extinsă de oportunități pentru intervențiile pentru prevenirea bolilor", spune liderul grupului de la Centrul Turku Bioscience, Matej Oreši.

Grupul de cercetare lucrează la validarea constatărilor lor actuale și anterioare într-un studiu de cohortă mai extins și mai eterogen, în colaborare cu profesorul Mikael Knip de la Universitatea din Helsinki.

„Obiectivul nostru viitor este de a oferi noi perspective asupra patogenezei bolii diabetului de tip 1, printr-o mai bună înțelegere a interacțiunii metabolice și a sistemului imunitar, ceea ce ar fi o etapă importantă pentru predicția timpurie, precum și pentru prevenirea bolii, rezumă Matej Oreši.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel