Diabet și obezitate: de ce trebuie să scapi rapid de kilogramele în plus

Diabetul este strâns legat de creșterea în greutate și adesea este dificil de gestionat din această cauză. Scăderea în greutate prin diete sănătoase aduce beneficii gestionării diabetului. 

Diabetul de tip 2 este o afecțiune care vine cu o serie de efecte secundare dificile, dar, din păcate. Se știe cu certitudine că greutatea joacă un rol semnificativ.

Specialiștii au analizat modul în care obezitatea și diabetul de tip 2 sunt conectate, cum diabetul afectează gestionarea greutății și cele mai bune modalități de a combate creșterea în greutate la diabetici, potrivit livestrong.com.

Cum se leagă obezitatea și diabetul

Câțiva factori joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2, inclusiv vârsta, genetica, mediul înconjurător și un istoric de diabet gestațional sau sindrom de ovare polichistice, potrivit Clinicii Mayo.

Dar obezitatea - definită ca un indice de masă corporală de 30 sau mai mare - și distribuția grăsimilor s-a dovedit a fi principalii factori de risc.

Un studiu de caz publicat în aprilie 2020 în Diabetologia a concluzionat că obezitatea și un stil de viață nesănătos erau asociate cu un risc crescut pentru diabetul de tip 2, indiferent de predispoziția genetică. Și conform Societății Americane pentru Chirurgie Metabolică și Bariatrică, mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderale sau obeze.

„Persoanele care au supraponderale au de trei ori mai multe sanse de a dezvolta diabet de tip 2, iar cei afectati de obezitate au de sapte ori mai multe sanse de a dezvolta diabet de tip 2 decat cineva care are o greutate normala”, spune Samar Hafida, MD, un management de greutate si specialist în nutriție clinică cu Joslin Diabetes Center și instructor în medicină la Harvard Medical School.

De ce, este un pic complicat, dar dr. Hafida spune astfel: „Obezitatea provoacă o stare de inflamație cronică în organism, în care celulele imune situate în țesutul adipos produc substanțe toxice care afectează funcționarea insulinei. Aceste substanțe chimice provoacă și o stare cunoscută sub denumirea de lipotoxicitate, ceea ce dăunează capacității organismului de a produce insulină.”

Cei care au grăsime mai tare, cunoscută și sub denumirea de grăsime viscerală, au tendința de a avea o sensibilitate mai mică la insulină decât cei cu mai multă grăsime subcutanată (tipul moale, situat chiar sub piele).

„La persoanele care au o cantitate excesivă de grăsime se depozitează și în organe precum ficatul, pancreasul, rinichii și inima, ceea ce poate dăuna funcționării acestor organe vitale”, explică dr. Hafida.

Excesul de grăsime poate fi, de asemenea, depozitat în mușchi, care ajută la menținerea sensibilității organismului nostru la insulina pe care o producem și arde glucoza (zahărul) pentru combustibil, spune ea. „Atunci când organismul nu mai găsește un loc pentru stocarea energiei, mușchii noștri sunt nevoiți să devină un depozit de grăsimi, ceea ce poate dăuna grav capacității organismului de a elimina excesul de glucoză”.

Diabetul de tip 2: când poate provoca pierderea în greutate

Unul dintre primele semne ale diabetului de tip 2 este pierderea în greutate neplanificată. Pierderea în greutate neexplicată a 10 kilograme sau mai mult într-o perioadă scurtă de timp este un motiv de îngrijorare, potrivit Clinicii Cleveland.

Vinovatul? Rezistenta la insulina.

„Dacă organismul nu mai are sensibilitate la insulină, ceea ce înseamnă că nu ia glucoză din sânge pentru a fi transformată ca energie, organismul va trebui să găsească o sursă de energie alternativă. Poate apoi să apeleze la utilizarea de grăsimi și / sau mușchi ca sursă de energie”, explică Maya Feller, dietetician care este specializată în nutriție pentru prevenirea bolilor cronice. „Efectul net este pierderea în greutate neintenționată.”

Feller observă însă că acest lucru este mai frecvent atunci când cineva are diabet de tip 1.

Diabetul cauzează creșterea în greutate

Ciudat, diabetul de tip 2 este, de asemenea, conectat la creșterea în greutate, iar insulina este din nou motiv. „Deoarece insulina este un hormon de creștere, rezistența la insulină poate favoriza creșterea în greutate din cauza organismului care încearcă să producă tot mai multă insulină”, spune Cara Schrager, manager de programe clinice și educator pentru diabet la Joslin Diabetes Center.

Creșterea în greutate poate fi de fapt un semn că terapia cu insulină funcționează, deoarece corpul folosește mai eficient zahărul, grăsimea și proteinele. Acum, când corpul poate stoca și utiliza acești nutrienți pentru energie, consumul de calorii în exces duce la excesul de grăsime.

Mai mult, deshidratarea este frecventă atunci când diabetul de tip 2 nu este controlat - un produs al urinării frecvente specifice bolii. Dar când persoana cu diabet începe să gestioneze situația și se rehidratează, poate observa câteva kilograme în plus din cauza apei.

Pierderea în greutate va ajuta la gestionarea diabetului?

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 își pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge pierzând între 5 și 10 la sută din greutatea lor corporală, conform John Hopkins Medicine.

Întrucât insulina, precum și alte medicamente utilizate pentru tratarea diabetului pot îngreuna pierderea greutății necesare pentru a controla nivelul de zahăr din sânge, poate fi necesar un efort suplimentar pentru ca această valoare să se deplaseze în direcția corectă.

„Pentru a reduce riscul creșterii în greutate cu diabetul zaharat, este important să gestionați nivelul de glucoză printr-o alimentație sănătoasă și exerciții fizice”, spune Schrager.

Ea recomandă consultul la un dietetician pentru a veni cu un plan de masă individualizat în funcție de stilul de viață și nevoile fiecăreipesoane în parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel