Diabet: tratamentul care îți dă colecistul peste cap

Medicamente
Pacienții cu diabet care iau un anume tratament ar putea dezvolta boli ale colecistului (vezica biliară). Ultimul studiu arată un risc crescut de colecistită acută.

Este cunoscut faptul că diabetul, odată instalat, începe să producă și alte daune în organism. Pe lângă faptul că mărește riscul unor boli cardiovasculare, cercetătorii au mai descoperit că un anume tip de medicament utilizat în diabet dezvoltă riscuri legate de colecist.

Există un risc crescut de colecistită sau evenimente legate de tractul biliar la pacienții cu diabet de tip 2 care iau liraglutidă, potrivit unui studiu publicat în Diabetes Care șirealizat de către Michael A. Nauck, doctor în medicină, de la Spitalul St. Josef din Bochum, Germania, și colegii lui.

Ei au format un grup aleatoriu de 9.340 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2, care aveau risc ridicat de a suferi evenimente cardiovasculare. O parte din grup (4.668 pacienți) au primit zilnic liraglutidă (≤1.8 mg zilnic), iar o altă parte din grup a primit un placebo (4.672 pacienți). Apoi au fost evaluate evenimentele legate de vezica biliară și tractul biliar.

Colecistită acută sau boală biliară 

Cercetătorii au observat un risc crescut de colecistită acută sau de boală biliară cu liraglutidă față de cei care au luat placebo (raportul de pericol, 1,60). Rezultate similare au fost observate pentru fiecare din cele patru categorii de evenimente legate de tractul biliar sau colecist (pietre necomplicate ale vezicii biliare, pietre complicate ale vezicii biliare, colecistită cu / fără pietre biliare și obstrucție biliară).

La pacienții tratati cu liraglutidă, colecistectomia a fost efectuată mai frecvent (raport de risc, 1,56), deși proporțiile au fost similare pentru pacienții care au prezentat evenimente legate de vezica biliară sau ale tractului biliar, indiferent de randomizare (57 la sută cu liraglutidă față de 59% cu placebo).

„Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma creșterea problemelor vezicii biliare sau a evenimentelor legate de tractul biliar și colecistectomie cu liraglutida și pentru a investiga mecanismele relevante”, scriu autorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel