Diabet tip 2, obezitate: ce rol joacă ADN-ul, mediul și mâncarea

Gene
Apariția diabetului de tip 2 și obezității ar fi legate de ADN, mai precis de procesul de fixare a unor radicali organici (metili) în ADN, susține un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au analizat recent studii cu participanți umani care au investigat modul în care metilarea – un proces de fixare a unor radicali organici - ADN-ului ar contribui la obezitate și diabetul de tip 2.

În demersul lor au plecat de la ideea că mediul și stilul nostru de viață pot afecta funcția genelor fără a modifica codul genetic. S-au mai întrebat de ce unele persoane slăbesc mai repede decât altele chiar dacă urmează aceeași regim alimentar sau aceleșai exerciții fizice, dar și de ce unii oameni dezvoltă diabet de tip 2 în timp ce alții nu, chiar și atunci când riscul lor genetic este similar. Și-au zis că epigenetica le-ar putea da niște răspunsuri la unele întrebări, se arată pe medicalnewstoday.com.

Diabet tip 2, obezitate: ce este epigenetica

Epigenetica este acea ramură a geneticii care studiază variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător. Este studiul schimbărilor în funcția genetică, fără alterarea codului genetic sau a genomului.

Modificările epigenetice reprezintă un mod prin care e influențată felul în care funcționează o genă. Metilarea ADN – un proces de fixare a radicalilor liberi numiți metili - este un tip de modificare epigenetică. Această metilare oprește o genă. E de știut că moștenim niște markeri epigenetici de la părinți, însă mulți apar în mod spontan și se schimbă în timpul vieții.

„Epigenetica este încă un domeniu de cercetare relativ nou, dar acum știm că mecanismele epigenetice joacă un rol important în dezvoltarea bolii", afirma unul dintre autorii studiului, Charlotte Ling, profesor la Centrul de Diabet de la Universitatea Lund, explică într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.

Ce au descoperit cercetătorii

În analiza lor, oamenii de știință suedezi au descoperit o serie de modificări epigenetice pe tot genomul care ar putea prezice indicele de masă corporală al unei persoane într-o oarecare măsură. Au comparat metilarea ADN-ului din structurile ce produc insulină din pancreas la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și la oameni ce nu au această afecțiune. Au găsit aproape 26.000 de regiuni diferite între cele două grupuri, dar cercetătorii nu știu încă dacă aceste modificări sunt cauza sau efectul diabetului de tip 2.

Sunt studii ce leagă obezitatea și diabetul cu dietele occidentale care conțin niveluri ridicate de grăsimi și zahăr. Un alt factor ce modifică modul epigenomul - cuprinde toți compușii chimici care influențează activitatea genelor genomului; acești compuși nu fac parte din secvența de ADN, dar sunt atașați ADN-ului (conform descopera.org) - este mișcarea.

În ce privește generația următoare, alte studii demonstrează că o generație poate transmite la următoarea markerii epigenetici asociați cu obezitatea și diabetul de tip 2. La om, acest tip de cercetare este încă la început.

Potrivit unui alt studiu, copiii unei mame cu diabet de tip 2 în timpul sarcinii au avut un risc mai mare de a dezvolta la maturitate obezitate și diabet de tip 2 decât copiii mamelor fără diabet.

Rezultatele

Cercetătorii suedezi au venit cu ideea să folosească metilarea ADN-ului în anumite porțiuni din genom ca biomarkeri ca să ajute la identificarea acelor indivizi cu risc crescut de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2. Astfel s-ar putea interveni din timp.

Studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism. Poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel