Diabet: semne vizibile în sânge, din copilărie. La opt ani poate fi cunoscut un viitor diabetic

Diabetul ar putea avea semne în sânge încă din copilărie
Diabetul de tip 2 poate fi prezis încă din copilărie. La opt ani, o persoană care va dezvolta mai târziu diabet are, deja, primele semne ce pot fi „citite” în sânge.

Semne precoce ale diabetului zaharat de tip 2 la vârsta adultă pot fi observate la copii cu vârsta de 8 ani, cu zeci de ani înainte de a fi diagnosticat, potrivit unui nou studiu genetic prezentat în acest an la Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD). Întâlnire se desfășoară în aceste zile (16-20 septembrie) la Barcelona, Spania.

Analizând informațiile genetice cunoscute ca fiind responsabile de creșterea riscului de diabetul de tip 2 la vârsta adultă, împreună cu măsurile de metabolism de-a lungul vieții timpurii, cercetătorii au descoperit că o sensibilitate mai mare la diabet a adultului a afectat în copilărie nivelurile de lipoproteină de înaltă densitate (HDL) (colesterolul bun), aminoacizi esențiali și o a produs o trăsătură inflamatorie cronică, măsurată în sânge. Anumite tipuri de lipide HDL au fost printre primele caracteristici ale susceptibilității la diabet de tip 2.

Aceste caracteristici metabolice ar putea fi vizate pentru a preveni tinerii să continue să dezvolte diabet de tip 2 în viitor, spun cercetătorii.

"Este remarcabil faptul că putem vedea la vârste foarte fragede, semne ale diabetului ce va apărea la maturitate - aceasta este cu aproximativ 50 de ani înainte de a fi diagnostic at în mod obișnuit", spune dr. Joshua Bell, de la unitatea de epidemiologie integrată MRC de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Acesta nu este un studiu clinic; aproape toți participanții au fost fără diabet și majoritatea nu vor continua să-l dezvolte. Este vorba despre răspunderea față de boală și despre modul în care genetica ne poate spune ceva despre cum se dezvoltă boala.

Cum au evoluat trăsăturile în timp

Studiul a urmărit peste 4.000 de participanți, copii născuți în anii ʼ90 – o cohortă stabilită la Bristol, Marea Britanie la începutul anilor 1990. Cercetătorii au combinat genetica cu o abordare numită „metabolomică”, care implică măsurarea multor molecule mici dintr-o probă de sânge pentru a încerca să identifice tiparele unice pentru diabetul de tip 2.

Efectele unui scor de risc genetic (inclusiv 162 de elemente genetice) pentru diabetul zaharat de tip 2 au fost examinate pe peste 200 de trăsături metabolice măsurate de 4 ori pe aceiași participanți - o dată în copilărie (la vârsta de 8 ani), de două ori la adolescență (la 16 ani ani și 18 ani), și o dată la vârsta adultă tânără (când are vârsta de 25 de ani).

Studiul a fost realizat în rândul tinerilor sănătoși care nu aveau diabet de tip 2 sau alte boli cronice, pentru a vedea cât de devreme în viață efectele susceptibilității diabetului devin vizibile. În special, colesterolul HDL a fost redus la vârsta de 8 ani înainte de alte tipuri de colesterol, inclusiv LDL (colesterolul rău), iar glicoproteinele și aminoacizii inflamatori au fost crescute la 16 și 18 ani. Aceste diferențe s-au extins în timp.

"Dacă dorim să prevenim diabetul, trebuie să știm cum începe. Genetica poate ajuta cu asta, dar scopul nostru este aici să învățăm cum se dezvoltă diabetul, nu să prezicem cine va face și nu. Sunt alte metode care ne pot ajuta cu predicția, dar nu ne pot spune unde să intervenim ", spune dr. Bell. „Știind cum arată trăsăturile timpurii ale diabetului de tip 2, ne-ar putea ajuta să intervenim mult mai devreme pentru a opri progresia către dezvoltarea bolii și complicațiile sale.”

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel