La vârsta a doua, prevenția...
Lentilele de contact ar putea face într-o zi mai mult decât să corecteze vederea slabă. Noi cercetări preliminare făcute pe animale sugerează că ar putea să monitorizeze diabetul și să administreze medicamente.
Noile lentile au fost concepute pentru a verifica nivelul de zahăr din sânge și pentru a furniza medicamente ochiului, posibil pentru boala ochiului legată de diabetul numit retinopatie diabetică. După ce le-au încercat pe iepuri, oamenii de știință au descoperit că noile lentile au funcționat în ambele aspecte.
Poate suna ca ficțiune științifică, dar cercetătorii au remarcat că există deja lentile de contact care au fost aprobate de Food and Drug Administration (FDA) din SUA pentru măsurarea presiunii în ochi atunci când se deteriorează peste noapte. Nivelurile de presiune a ochilor sunt importante pentru persoanele cu glaucom cu boli de ochi.
„Printre diferite dispozitive care pot fi purtate, un obiectiv inteligent de contact este foarte promițător în special pentru aplicațiile de îngrijire a sănătății, deoarece poate fi utilizat ca o interfață excelentă între corpul uman și un dispozitiv electronic”, a declarat autorul principal al studiului Sei Kwang Hahn, profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud și profesor invitat la Universitatea Stanford din California.
Hahn a spus că acesta este primul studiu care arată o combinație de detecție a zahărului din sânge și tehnologia de administrare a medicamentelor într-o lentilă de contact. Totuși, ceea ce funcționează bine la animale nu funcționează întotdeauna bine la oameni.
Lentila de contact inteligentă conține circuite electrice flexibile, ultratin și un cip de microcontroler. În prezent are o grosime de aproximativ 0,2 milimetri (mm) și Hahn a spus că cercetătorii speră să reducă asta la 0,15 mm. Hahn a spus că lentila actuală este deja mai subțire decât lentilele aprobate de FDA, care măsoară presiunea ochilor.
Dr. John Hovanesian, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie, a spus că lentila ar fi probabil suficient de confortabilă pentru a fi purtată de oameni, dar este semnificativ mai groasă decât o lentilă de contact standard.
Produsele chimice de pe lentila de contact se leagă de glucoză și declanșează o schimbare a curentului electric care este proporțional cu cantitatea de glucoză. Curentul electric este folosit și pentru dizolvarea membranelor de aur care sigilează rezervoarele de medicamente, declanșând eliberarea unei doze de medicament, a explicat Hahn. „Acest studiu este ambițios și îndrăzneț. Încearcă să țintească foarte sus. Dar, aș fi prudent în așteptările mele”, a spus Hovanesian.
„Una dintre cele mai mari provocări pentru monitorizarea glucozei din ochi cu lentilele de contact este că trebuie să fii prudent cu privire la utilizarea lentilelor de contact la persoanele cu diabet, deoarece infecțiile și leziunile pot deveni mai grave”, a menționat el.
Cu toate acestea, a adăugat el: „Există o mulțime de posibilități interesante în acest sens”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...