Diabet de tip 2, factori de mediu care duc la creșterea riscului

Poluarea crește riscul de diabet de tip 2  FOTO: pexels.com
Diabetul de tip 2 crește constant în rândul populației. Cercetătorii au vrut să știe dacă factorii de mediu contribuie la creșterea riscului de a face boala.

Noile cercetări sugerează că mai mulți factori de mediu afectează riscul de diabet tip 2. Estimările indică faptul că peste 30 de milioane de persoane din Statele Unite trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2, iar alte 84 de milioane trăiesc cu prediabet.

Diabetul de tip 2 a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani. Între 2002 și 2012, numărul celor afectați de diabet a crescut cu 4,8% în fiecare an în S.U.A.

Când se adaugă la o predispoziție genetică, alimentația și lipsa  activității fizice reprezintă o mare parte din această creștere. Dar, acești doi factori de risc nu sunt singurele influențe de mediu care explică tendința în creștere a diabetului în SUA.

Noi cercetări au examinat dacă joacă un rol și factorii de mediu din zonele rurale și urbane. Dr. Jyotsna Jagai, profesor asistent de cercetare a științelor mediului și sănătății muncii la Universitatea Illinois din Școala de Sănătate Publică din Chicago (UIC), este primul autor al noului studiu.

Dr. Jagai și echipa au examinat oamenii din 3.134 de zone din Statele Unite și au publicat constatările lor în Journal of Diabetes Investigation.

Calitatea mediului și riscul de diabet

Cercetătorii au dorit să măsoare efectele cumulate de mediu asupra riscului de a dezvolta diabet de tip 2. În acest scop, au elaborat un Index al calității mediului (EQI), care a inclus date despre calitatea aerului, a apei și a pământului, precum și a factorilor sociodemografici dintr-o anumită zonă.

Factorii sociodemografici includ venitul mediu al gospodăriei, educația, ratele de criminalitate sau violență.

EQI a inclus, de asemenea, așa-numiții factori de domeniu construiți. Adică câte restaurante fast-food au fost într-o zonă, câte accidente mortale s-au produs și câte autostrăzi, drumuri sau unități de locuințe publice au fost.

Dr. Robert Sargis, co-autor al studiului și profesor asociat UIC de endocrinologie, diabet și metabolism la Colegiul de Medicină, explică valoarea științifică a utilizării EQI.

El spune: "Evaluarea cumulativă a EQI este unică [...] În majoritatea studiilor, nu ne uităm la combinația de factori. Ne uităm la substanțe chimice individuale sau clase individuale de substanțe chimice și la modul în care acestea sunt asociate cu riscul de boală. Acest studiu reunește toți factorii pe care credem că îi crește riscul și îi pune într-o singură măsură pentru a privi mediul cumulat."

Factorii de mediu, diferențe în mediul rural și urban

Rezultatele acestei analize au arătat că, în general, o calitate mai slabă a mediului a avut legături cu o prevalență mai mare a diabetului de tip 2.

Cercetarea a legat calitatea inferioară a aerului și factori sociodemografici construiți și cu un risc mai mare de diabet în zonele rurale. Cu toate acestea, în zonele urbane, cercetătorii au asociat doar factori aerieni și sociodemografici cu risc de diabet.

"S-ar putea să se întâmple ceva în zonele rurale care este diferit decât în zonele urbane. Constatările noastre sugerează că expunerile de mediu pot fi un factor mai mare în zonele rurale decât în zonele urbane din S.U.A.", explică dr. Jagai.

Autorii menționează că rezultatele confirmă studii anterioare care au constatat un risc crescut de diabet în zonele urbane cu o calitate slabă a aerului sau studii care au arătat schimbări ale calității aerului ar putea crește rezistența la insulină. Dar, spun cercetătorii, influența mediului este cu atât mai mult decât poluarea. "Mediul la care suntem expuși este mai larg decât poluanții singuri. Sănătatea noastră depinde de aceste efecte combinate, cum ar fi factorii de stres sociodemografic sau construiți, care ne pot afecta traiul", spune dr. Jyotsna Jagai.

„Înțelegerea factorilor demografici sociali și economici locali poate ajuta comunitățile să dezvolte reglementări și politici de mediu pentru a îmbunătăți rezultatele de sănătate ale rezidenților lor”, adaugă autorul principal.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel