Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Autocontrolul glicemiei face parte integrantă din strategia de tratament atât a pacientului cu diabet zaharat insulinotratat (diabet de tip 1) cât şi al celui cu tratament oral (diabet de tip 2).
Practic, această automonitorizare înseamnă fie folosirea unor glucometre cu teste de glucoză fie a unor sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. În materialul de față vorbim de glucometre, acele aparate cu care fiecare dintre noi își poate afla nivelul glicemiei, acasă.
Citește și: Glicemia, semne că nivelul zahărului din sânge a scăpat de sub control
E vorba de fapt de un glucometru. Doar că acesta nu înseamnă doar aparatul în sine, ci și consumabilele lui. Adică, avem glucometrul, benzile de testare și un dispozitiv de înțepare care conține o lanțetă (un ac special).
Practic, glucometrul este un dispozitiv electronic care citește glicemia dintr-o mostră de sânge. Pentru asta aveți nevoie și de bezile de testare care sunt de fapt niște fâșii dreptunghiulare de hârtie specială care absoarbe mostra de sânge și care este introdusă în glucometru. Lanțetele sunt ace montate într-un soi de clamă care vă ajută să vă înțepați simplu și eficient.
După ce ați verificat că glucometrul funcționează (inclusiv că are baterii), vă puneți pe o masă, la îndemână, toate componentele. Apoi, vă spălați temeinic pe mâini, cu apă caldă și săpun, și vă uscați cu un prosop. Nu folosiți șervețele umede sau soluții antiseptice, pentru că acestea pot modifica rezultatul obținut cu ajutorul glucometrului.
Îți înțepi degetul (cel mijlociu sau inelarul, după cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății) pe partea laterală a vărfului (nu chiar în mijloc), folosind dispozitivul de înțepare și lanțeta, și apeși pe deget pentru a obține o picătură de sânge. Schimbă degetul din care iei picătura la fiecare test. Apoi, aplici picătura de sânge pe o bandă de testare, conform instrucțiunilor. În câteva secunde vei obține rezultatul, pe care e bine să-l notezi într-un carnețel, unde treci și ora la care au făcut testul. Apoi, aruncă în condiții corespunzătoare obiectele ascuțite și de banda de testare.
Sunt, practic, două tipuri de teste pentru automonitorizare pe care le poți face zilnic, spun specialiștii de la viatacudiabet.ro:
- Testul a jeun - chiar înainte de masă – arată ce glicemie ai înainte de a mânca și te ajuta să vezi cum dacă insulina sau alte medicamente pe care le iei te ajută să o controlezi. Dar atenție, analizele pe nemâncate pot fi în unele cazuri periculoase.
- Testul postprandial, care se face după masă, (la 1–2 ore după) – îți arată cum iți afectează anumite mâncăruri nivelurile glicemiei.
Aparatul nu trebuie desfăcut sub nicio formă, iar aparatele moderne au sisteme de autoverificare. Tot ce trebuie să faceți este să urmați ad-literam instrucțiunile sale. La fel, benzile de testare se introduc conform instrucțiunilor și nu se scot cu forța din aparat, pentru că acesta le ejectează când a terminat procesul.
Benzile de testare ar trebui să fie păstrate în mod corespunzător. De asemenea, trebuie să fiți atenți la data lor de expirare. Dacă nu sunt depozitate cum trebuie sau dacă sunt expirate, vă pot pune în pericol, pentru că vor da rezultate incorecte, atrag atenția experții de la FDA (Federal Drug and Food Administration). „Rezultatele incorecte pot ascunde complicațiile grave", notează aceștia.
S-ar putea să fiți un „profesionist" în testarea nivelului de zahăr din sânge. Dar luați în considerare aceste sfaturi pentru siguranță:
- Urmați instrucțiunile cu atenție. Glucometrele și benzile de testare conțin în pachet instrucțiuni de utilizare. Dacă aveți întrebări, puteți apela producătorul dispozitivului sau medic să vă îndrume.
- Adresați-vă medicului dumneavoastră să vă supravegheze până învățați să folosiți corect acest test.
- Faceți verificări de calitate pentru dispozitiv. Testați periodic aparatul folosind o soluție de control pentru a vă asigura că benzile de testare și glucometrul funcționează corect împreună. Citiți instrucțiunile de utilizare pentru a vedea cât de des trebuie să îl testați.
- Înțelegeți ce înseamnă cifrele afișaate de glucometru. Asigurați-vă că știți cum sunt afișate valorile ridicate și scăzute ale glucozei pe ecran. Uneori ele sunt afișate ca "LO" sau "HI" atunci când nivelul de glucoză depășesc limitele pe care le poate măsura contorul. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări.
- Știți care de unde exact e cel mai bine să luați acea picătură de sânge pentru a avea rezultatele cele mai exacte. Citirile din alte zone ale corpului pot să nu fie la fel de corecte ca cele cu sânge luat din vârfurile degetelor. Citirile din alte locuri - cum ar fi antebrațul sau palma - pot fi mai puțin exacte atunci când nivelul de glucoză se schimbă rapid, de exemplu, după ce ați mâncat sau în timpul exercițiilor fizice.
- Refaceți testul cu o picătură de sânge din vârful degetului dacă credeți că nivelul glucozei din sânge este scăzut, dacă în mod normal nu aveți simptome atunci când nivelul glicemiei este scăzut sau dacă rezultatul unui test cu o picătură de siânge luată din alt loc nu se potrivește cu simpromele pe care le aveți.
- Cunoașteți când și cum să vă curățați și să vă dezinfectați glucometrul. Instrucțiunile de curățare și dezinfecție pot varia, deci citiți întotdeauna și urmați instrucțiunile din manualul de folosire al aparatului.
- Trebuie să știți când și unde să raportați problemele dispozitivului. Dacă dispozitivul nu funcționează corect și asta nu e din vina dumneavoastră (adică nu l-ați scăpat din mână, trântit, deteriorat în vreun fel), atunci există și în România posibilitatea de a anunța Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, completând Formularul de raportare a incidentelor la dispozitive medicale pentru utilizatori, pe care îl găsiți AICI.
- În caz de urgență, sunați la 112!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...