Diabet, câini utilizați pentru a detecta crizele de hipoglicemie

Cainii ajută la menținerea unei stări de sănătate mai bune
Cei mai buni câini de alertă instruiți în detecție medicală au potențialul de a îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu diabet zaharat de tip 1, arată un nou studiu. Oamenii de știință sunt de părere că aceste animale de companie pot ajuta diabeticii să-și regleze nivelul insulinei.  

Noi cercetări efectuate de către Universitatea din Bristol au reliefat faptul că patrupedele și-au alertat proprietarii în 83% din episoadele hipoglicemice survenite. Concluziile au fost trase în urma examinării a peste 4.000 de episoade hipo- și hiperglicemice.

Câinii de alertă pot ajuta pacienții de tip 1 să își regleze glicemia într-un mod neinvaziv și să evite riscurile de episoade hipoglicemice și hiperglicemie e de părere autorul principal, dr. Nicola Rooney, de la Școala veterinară din Bristol. În acest studiu, cercetătorii de la Bristol au evaluat 27 de câini de alertă ai căror proprietari au furnizat timp de 12 săptămâni glicemiile de fiecare dată când câinele a alertat.

Câinii de detectare medicală sunt câinii de companie instruiți să răspundă în funcție de mirosul bolii umane și-i ajută astfel pe proprietari să trăiască cu boli amenințătoare de viață. În cazul diabeticilor, câinii sunt condiționați să răspundă atunci când nivelurile de zahăr din sângele stăpânilor lor se situează în afara unei game țintă.

,,Din studiile anterioare știm deja că este mult îmbunătățită calitatea vieții pacienților prin faptul că posedă un câine de detectare medicală. Cu toate acestea, până în prezent, dovezile provin din studii făcute la scară mică. Studiul oferă prima evaluare pe scară largă a utilizării câinilor de detectare medicală pentru a detecta hipoglicemia”, a precizat dr. Nicola Rooney.

 Încurajați de comportamentul de alertare a câinelui de companie, în cazul în care apar astfel de episoade, pacienții pot lua măsuri adecvate, de obicei prin administrarea de insulină sau consumul de alimente pentru a menține nivelul corect de glucoză.

,,Rezultatele sunt vești fantastice pentru toți cei care trăiesc cu diabet zaharat tip 1 și alte condiții. Câinii de detectare medicală servesc în principal pacienții care caută modalități mai eficiente și mai independente de gestionare a stării lor de sănătate", a declarat dr. Claire Guest, director executiv si co-fondator al Organizației Câinilor de Detecție Medicală, informează ScienceDaily.com

Un episod hipoglicemic este acela în cazul în care zahărul din sânge (glicemia) scade periculos de scăzut și, dacă este lăsat netratat, poate duce la pierderea cunoștinței sau chiar moartea.

Studiul integral îl puteți citi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel