Caracterizate de lipsa unui...
Emisiunea a fost transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL, iar invitata, medicul specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție Corposana a vorbit despre importanța alimentației și a suplimentelor alimentare. „Sunt foarte la modă suplimentele alimentare care să suplinească vitaminele și mineralele pe care alimentația din ziua de azi nu le mai asigură. Ne întâlnim cu foarte multe alimente care sunt private de foarte multe vitamine și minerale pentru simplul fapt că se culeg înainte de vremea lor, pentru transport, pentru a ajunge dintr-o locație în alta. Trebuie să știm că un fruct, o legumă, își formează din ce în ce mai mult - apropiindu-se de momentul coacerii (optim pentru a fi cules) - vitaminele și mineralele și ceilalți nutrienți de care ar trebui să dispună”, a explicat ea.
Din păcate, a continuat medicul nutriționist, consumerismul excesiv a dus la dezvoltarea fulminantă a industriei alimentare, în defavoarea sănătății omului. Acesta, spune ea, este motivul pentru care ar trebui să fim foarte atenți la sursele noastre de hrană și, de asemenea, să fim conștienți când este cazul să apelăm la suplimente alimentare. „Pentru că suntem din ce în ce mai mulți, cumpărăm din ce în ce mai mult, iar cumpăratul acesta excesiv a dus la o dezvoltare fabuloasă a acestei industrii și sunt efecte adverse pe care trebuie să ni le asumăm fiecare. Această privare de nutrienți ne împinge din ce în ce mai mult să recurgem la suplimente. Este bine să consumăm și anumite suplimente, dar dacă avem anumite lipsuri în organism. Dacă ne putem evalua, facem niște analize de sânge și vedem că avem mai puțin calciu, mai puțin magneziu, o stare de oboseală mai accentuată - care poate fi cauzată de o lipsă de magneziu - sau diverse alte simptome care să ne ducă la o evaluare medicală (să încercăm să nu ne punem diagnsticul de pe internet), atunci putem să apelăm la aceste minerale”, a mai explicat ea.
Pe de altă parte, e bine de știut că organismul va elimina orice supliment care nu îi este necesar. „E alegerea fiecăruia să apeleze sau nu la suplimente, dar e foarte important să ne hrănim variat”, a mai arătat medicul nutriționist.
În ceea ce privește alimentația, ea a mai arătat că, potrivit ultimelor noutăți în domeniu, vechea „piramidă” care ne învăța ce alimente să cunsumăm și în ce proporție a fost înlocuită cu „farfuria mea”, o reprezentare a alimentelor necesare într-o zi, pe o farfurie. Astfel, mai arată medicul nutriționist, „farfuria mea” este împărțită în patru segmente, fiecare reprezentând tipul de alimente și proporția recomandată zilnic. „Sunt produsele cerealiere și derivatele, fructele cu legumele și proteinele de origine animală. O categorie separat este cea a produselor lactate, care sunt bune de consumat, acolo unde este nevoie și dacă ne-am făcut echlibrul din acești nutrienți de bază putem să plusăm cu produsele lactate. Dacă vorbim de produsele de origine animală, în funcție de fiecare, ne putem alege o sursă mai grasă, mai puțin grasă, mai naturală sau mai puțin naturală sau putem suplini prin lactate sau ouă. În trend este o scădere a consumului de carne la anumite persoane care aleg un stil de viață ovo-lacto-vegetarian, sau chiar vegetarian (cu care pot să spun că nu sunt total de acord, pentru că aceștia trebuie să știe foarte bine multe principii de nutriție ca să-și dozeze foarte bine proteinele, în așa fel încât să nu aibă efecte adverse pe termen lung)”, a mai explicat ea.
Vegetarianismul pe termen scurt, însă, arată medicul, are un efect benefic asupra organismului. „Este o purificare a organismului. Fac o paranteză să spun că am studiat posturile în toată lumea și se pare că noi suntem norocoși, ca ortodocși, că avem anumite zile în săptămână în care ne privăm de tot ce înseamnă produse de origine animală, lucru care ne aduce un beneficiu foarte mare organismului și se pare că sunt studii la nivel internațional care asociază acest post vegetarian cu o stare de sănătate mult mai bună, atât psihică, dar și fizică și bolile cronice sunt mai puțin răspândite printre cei ce postesc”, a mai arătat medicul nutriționist.
Revenind la produsele de orgine animală, ea a mai arătat că este foarte important să fim atenți la sursa pe care o alegem și să nu depășim cantitatea recomandată, de un sfert din „farfuria mea”, excesele fiind cele care duc la diferite probleme de sănătate.
În ce privește fructele și legumele, ea a mai arătat că nu se recomandă să fie asociate cu alte alimente. „La fructe aș vrea să menționez că nu se prea asociază cu alt tip de alimente. Cele oleaginoase se pot asocia cu cereale, dar este bine să le consumăm separat. Este iar în vogă să luăm trei mese pe zi și unu, două, trei gustări, dar să fie mici și să fie din fructe, ca să le avem separat și să beneficiem de toți nutrienții pe care ni-i aduce și de care avem foarte mare nevoie”, a mai recomandat medicul.
Este cunoscut faptul că românii cunsumă multă pâine. Medicul nutriționist spune că nu este neapărat un lucru rău, doar că trebuie să fim puțin atenți ce fel de pâine alegem. „E important să alegem un tip de pâine care să ne și hrănească, nu doar să ne ofere senzația de sațietate. Avem pâine din grâu integral, multicereale, de secară, astfel încât vine și cu nutrienți. Aceasta face difeența între o persoană sănătoasă sau una mai puțin sănătoasă, sau chiar bolnavă. E alegrea pe teremen lung a tipurilor de alimente. Nu blamăm pâinea albă, dacă o cunsumăm într-o cantiate rezonabilă, are rolul ei în alimentația noastră. Dar putem opta pentru acelea care ne aduc și beneficii”, a mai explicat ea.
Despre legume, recomandarea conform principiului „farfuria mea” este de a se consuma o parte ceva mai mare decât celelalte trei, dar foarte important este că acestea trebuie consumate zilnic. „Acestea aduc un aport important de fibre. Puțini știu că fibrele sunt importante în reducerea colesterolului și asta e o problemă destul de serioasă la nivel internațional, pentru că foarte mulți avem colesterolul mare. Fibrele fac acest lucru, reduc colesterolul, ca să nu mai vorbim de aportul de nutrienți pe care ni-l pot aduce, mai ales că în perioada rece avem nevoie de o imunitate cât mai bună”, a mai arătat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...