Deshidratare: semne și simptome că ești deshidratat

Socializarea face bine inimii
Putem vorbi de deshidratare atunci când pierdeți mai multă apă decât consumați, moment în care este mai greu pentru corpul dvs. să facă niște lucrări de bază, cum ar fi menținerea temperaturii stabile și eliminarea deșeurilor. Iată ce semne și simptome arată că sunteți deshidratat

Deshidratare este starea în care pierdeți mai multă apă decât beți. Acest lucru face ca organismului dumneavoastră să-i fie mai greu să facă niște lucrări de bază, cum ar fi menținerea temperaturii stabile și eliminarea deșeurilor rezultate în urma proceselor normale din corp. Pierdeți apă prin sudoare, lacrimi și de fiecare dată când vă duceți la baie. Chiar și respirația elimină puțină apă.

Cum vă afectează lipsa de apă

Mai mult de jumătate din greutatea corporală provine din apă. Deci, dacă nivelul din corpul dumneavoastră este scăzut, asta se poate manifesta într-un număr surprinzător de moduri. Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosiți, să aveți dureri de cap și vă afectează starea de spirit și concentrarea. Și când vă faceți din gre exerciții la sală, tot aceea transpirație scade de fapt cât de mult sânge aveți, pentru un timp.

Este setea un semn sunteți deshidratat?

Da, dar nu nu intrați în panică. Până când veți simți nevoie să vă stingeți setea, sunteți deja deshidratat. Atâta timp cât vă acordați atenție și înghițiți apă atunci când corpul dumneavoastră vă spune că are nevoie, nu este o problemă. Pentru adulții mai în vârstă, decalajul ar putea fi mai lung. Deci, poate ajuta să vă creați un obicei de a bea apă.

Risc de deshidratare?

Puteți pierde peste 3,7 litri de apă pe zi dacă aveți diaree sau vărsați. Bebelușii și copiii au risc mai mare decât adulții să se deshidrateze, deoarece sunt mai mici. Adulții mai în vârstă trebuie să bea constant apă pentru că simțul setei vine mai târziu, odată cu vârsta. Boala renală și unele condiții de sănătate pot face corpul să se usuce. Femeile gravide sau cele care alăptează trebuie să bea mai multă apă decât de obicei.

Simptomele la copiii mici

Experții de la WebMD atrag atenția că bebelușii și copiii mici nu vă pot spune ce se întâmplă cu corpurile lor. Căutați vă deveți dacă au limbă uscată, dacă nu au lacrimi atunci când plâng, dacă nu urinează timp de 3 ore (da, le verificați scutecul) și sunt mai agitați decât în mod obișnuit. Când este mai severă, gura lor va fi uscată și lipicioasă, iar ochii și obrajii pot părea că sunt înfundați. De asemenea, pot respira rapid și pot avea un puls rapid sau slab.

Simptome la copii și adulții

S-ar putea să vă fie sete și gura să se simtă uscată sau lipicioasă. Nu veți urina foarte des - de 4 ori pe zi. Când mergeți la toaletă, s-ar putea să nu fie prea multă urină și va fi întunecată sau să aibă un miros puternic. S-ar putea să vă simțiți amețit sau înțepenit, și puteți leșina. Pe măsură ce se înrăutățește starea de deshidratare, setea va crește. Respirația și frecvența cardiacă pot fi mai rapide decât în mod normal. Puteți să vă supraîncălziți și s-ar putea să vă simțiți confuzi sau înfrigurați. De asemenea și somnul prost poate duce la deshidratare. 

Ar trebui să beți 8 pahare de apă pe zi?

Această regulă veche nu are nicio știință în spatele ei. Dar este bună ca un ghid de bază. Adică, mâcat să beți atât. Experții de la WebMD spun că trebuie să beți mai multă apă dacă sunteți mai activ, în funcție de locul unde trăiți și de starea generală a sănătății. Dacă nu sunteți sigur câtă să beți ca să fie suficient, verificați culoarea urinei. Deschisă la culoare, clară și de un galben pal înseamnă că sunteți în regulă. Mai întunecată înseamnă că trebuie să beți mai multă apă ca să nu suferiți de deshidratare.

Ce-i cu electroliții?

Sunt doar săruri de bază, cum ar fi potasiu, sodiu și calciu. Dar au o mână de ajutor în tot ce se întâmplă în organism, de la modul în care nervii lucrează, la sănătatea oaselor. Nivelurile de electroliți sunt strâns legate de cantitatea de apă din corp. Asta înseamnă că dacă ați pierdut mult lichid, vă veți simți mai însetat și veți urina mai puțin pe măsură ce corpul va încerca să ajungă la un echilibru al electroliților.

Aveți nevoie de o băutură sportivă?

Aproape niciodată. Aceste amestecuri de apă, săruri și zaharuri sunt făcute pentru sportivi profesioniști, cum ar fi alergătorii de maraton. Cei mai mulți dintre noi nu aem nevoie de mai mult decât de apă în timpul exercițiilor fizice. Va trebui să lucrați mai mult pentru a arde caloriile extra adăugate de băuturile sportive. Dacă faceți antrenamente intense mai mult de o oră, atunci ele pot avea sens.

Soluția orală de rehidratare

Când aveți o formă ușoară de deshidratare sau chiar una moderată, o puteți bea mai multă apă. Dar, dacă aveți diaree severă sau dacă vărsați, o soluție de rehidratare orală vă poate ajuta. Mai des copiii sunt cei care au nevoie de ea. Amestecul special de săruri și zaharuri este mai apropiat de ceea ce are nevoie organismul. Se găsește la farmacie.

Când mergeți la doctor

Când observați simptome de deshidratare severă, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Poate afecta rapid copiii, deci este mai bine să vă prezentați la medic cât mai repede cu ei, pentru că deshidratarea le poate afecta grav organele și poate duce la deces. Semnele includ:

- Diaree pentru mai mult de 24 de ore;

- Senzație de amețeală, confuzie sau leșin;

- Nu poți reține fluidele,

- Nu aveți energie;

- Viteză rapidă a inimii sau respirație sacadată;

- Materie fecală neagră sau sângeroasă.

Tratament de urgență

Când nivelul apei devine prea scăzut în organism, nu puteți rezolva deshidratarea pe cont propriu. Va trebui să fiți tratat la un spital. Ideea este aceeași - pentru a avea suficiente fluide în organism și pentru a aduce corpul în stare de echilibru. Doctorii vă vor hidrata cu perfuzii printr-o venă, deoarece așa vă dau lichidele d ecare aveți nevoie mult mai repede decât ați putea să le beți.

Se poate să bei prea multă apă?

Se poate, dar nu este foarte puțin probabil. Când beți mai mult decât rinichii pot procesa - și asta e mult - ajungeți la o afecțiune numită hiponatremie. Acesta este momentul în care nivelul de sodiu ajunge foarte scăzut, determinând umflarea celulelor. Afecțiunea poate fi mortală, dar e rară. Se întâmplă în cea mai mare parte numai cu oamenii care concurează în curse sportive intense pe distanțe lungi.

Cum vă păstrați hidratat

Dacă nu vă puteți aminti să beți suficientă apă, căutați modalități de a vă construi un obicei din asta. Faceți apă de băut alegerea obligatorie atunci când vă e sete. Sbeți un pahar la și între fiecare mese. Sau setați un memento pe telefon pentru a vă aminti să beți un pahar cu apă în fiecare oră. Unii oameni consideră că purtarea unei sticle de apă cu ei pe peste tot îi ajută. Și dacă vă e poftă de o gustare, beți apă în schimb. Uneori, trupurile noastre încurcă setea de foamea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel