DESCOPERIRE majoră în tratarea COVID: colchicina, antiinflamatorul eficient în prevenirea complicațiilor

Infecția COVID
Un amplu studiu din martie, realizat la Institutul de Cardiologie de la Montreal, anunță o ”descoperire majoră” în tratamentul COVID-19: colchicina, un medicament antiinflamator, s-a dovedit eficient în tratarea bolii și prevenirea complicațiilor.

Medicul Jean-Claude Tardif, cercetătorul principal al studiului COLCORONA și director al centrului de cercetare al Institutului de Cardiologie din Montreal susține că ar exista un prim tratament care poate ajuta pacienții cu COVID-19 înainte de a fi internați la spital pentru a preveni internările, intubațiile și decesul. La 4.159 pacienți – din SUA, Brazilia, Spania, Africa de Sud - care au prezentat un factor de risc pentru complicații și al căror diagnostic de COVID-19 fusese validat printr-un test PCR, colchicina a condus la o scădere a spitalizărilor cu 25%, o scădere a necesității de ventilație cu 50% și cu 44% scăderea deceselor comparativ cu grupul de control. 

Colchicina, descoperită în secolul al XIX-lea și folosit împotriva gutei, este un medicament antiinflamator folosit în Cardiologie. Medicul Jean-Claude Tardif o studiază de câțiva ani în tratamentul bolilor de inimă și a demonstrat că reduce riscul de recurență la persoanele cu boli de inimă cu mai mult de un sfert. Colchicina acționează pentru a preveni ”furtuna inflamatorie majoră” care afectează plămânii pacienților cu COVID-19 și care ar putea trimite pacienți la spital, consideră medicul, potrivit lapresse.ca.

”Prescrierea colchicinei pentru pacienți ar putea ajuta la ameliorarea problemelor de congestie a spitalelor și la reducerea costurilor legate de sistemele de sănătate ale guvernelor de aici și din alte părți”, anunță reprezentanții Institutului, într-un comunicat. Proiectul amintit, cea mai mare cercetare care se ocupă de pacienții cu COVID înainte să fie internați, a fost un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care oferă cel mai înalt nivel de certitudine în cercetarea științifică. Un grup de pacienți au primit colchicină și un alt grup, grupul de control, a primit un placebo. Nici pacienții, nici cercetătorii nu știau cine ce primește în timpul studiului, asigurând rezultate fiabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel