Dermatita atopică și imunoterapia pentru alergeni

Dermatita atopica si imunoterapia. FOTO Pexels @ Sandra Seitamaa
Dermatita atopică poate fi provocată de acarienii de praf, aerul uscat sau chiar de părul animalelor de companie. 

Dermatita atopică, denumită în mod obișnuit eczemă, este o afecțiune cronică a pielii, iar 7,3% dintre adulții din SUA suferă de această boală, care provoacă mâncărimi și piele iritată, inflamată.

În ultimii ani, oamenii de știință au început să deslușească mecanismele complexe care stau la baza acesteia, notează Medical News Today.

 Acest lucru i-a ajutat să dezvolte o gamă de noi medicamente topice și sistemice care vizează sistemul imunitar. Cu toate acestea, experții nu știu dacă efectele acestor medicamente se vor schimba pe parcursul vieții. De asemenea, unele dintre aceste noi medicamente sunt relativ scumpe.

Deoarece persoanele cu eczemă sunt adesea sensibile la alți alergeni, unii cercetători continuă să exploreze potențiala utilizare a imunoterapiei pentru alergii. Această tehnică implică expunerea treptată a oamenilor la factorii declanșatori ai alergiilor lor.

Un studiu recent, care apare în Journal of Allergy and Clinical Immunology, a investigat imunoterapia alergică ce implică extract de acarieni ca tratament pentru eczeme.

După cum subliniază autorii studiului, imunoterapia antialergică este utilizată de peste 100 de ani, aceasta s-a dovedit eficientă în tratarea ”astmului, rinitei și conjunctivitei alergice, anafilaxiei la veninul insectelor himenoptere și a alergiilor alimentare”.

Dermatita atopică și imunoterapia pentru alergii

Persoanele cu dermatită atopică sau eczeme dezvoltă zone de piele iritată, inflamată și cu mâncărimi. Iar mâncărimea acestor zone poate duce la umflături și descuamare. Simptomele pot să apară și să se rezolve periodic. Factorii declanșatori variază de la o persoană la alta, dar pot include acarienii de praf, aerul uscat, părul de animale de companie, frigul, căldura, polenul și poluarea.

Persoanele cu eczeme au adesea și alte afecțiuni, cum ar fi alergiile sau astmul. Această legătură i-a determinat pe experți să exploreze imunoterapia pentru alergii ca opțiune de tratament.

Expunerea treptată a unei persoane la alergenul lor, în timp, ajută organismul să tolereze substanța, iar răspunsul alergic se reduce lent.  Medicii pot oferi această terapie prin injecții sau pe cale sublinguală, prin plasarea unor doze mici de alergen sub limbă.

Vezi și: Pruritul: ce este și cine îl determină. Dezinfectanții, pe lista vinovaților

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel