Depresie, ce rol joacă amintirile fericite din adolescență

Stres, depresie, singurătatge. Foto: Pixabay
Depresia este principala cauză a dizabilității la nivel mondial, afectând mai mult de 300 de milioane de oameni. Condiția apare adesea prima dată în adolescență, o perioadă critică de dezvoltare în care un individ se confruntă cu schimbări substanțiale în structura și chimia creierului. Dar amintirile fericite din timpul adolescenței pot reduce riscul depresiei, susțin cercetătorii englezi.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge și College University din Londra a încercat să examineze dacă amintirea experiențelor pozitive ar putea fi o modalitate importantă de a ne proteja împotriva stresului și depresiei atunci când apare în adolescență. Pentru a testa ipoteza lor, oamenii de știință au analizat date de la 427 de tineri cu vârsta medie de 14 ani, din Cambridge și zona înconjurătoare, toți fiind expuși riscului de depresie. Ei au examinat efectul reamintirii amintirilor pozitive asupra a două semne de vulnerabilitate la depresie: gânduri negative legate de sine și nivele mari de dimineață ale hormonului de stres cortizol.

La începutul experimentului, toți participanții au luat parte la un "test de memorie autobiografică". Li s-a dat participanților un cuvânt - fie pozitiv, fie negativ - și li s-a cerut să reamintească o amintire specifică legată de cuvântul respectiv. Într-un interviu semistructurat, participanții au raportat frecvența evenimentelor negative de viață moderate până la severe în ultimele 12 luni. În plus, ei au raportat simptome de depresie în ultimele două săptămâni și gânduri negative legate de sine. Interviurile au fost repetate după 12 luni. Cercetătorii au luat, de asemenea, probe de salivă timp de patru zile, atât la începutul studiului cât și după un an pentru a examina nivelurile de cortizol dimineața.

Echipa a constatat că amintirile pozitive specifice au fost asociate cu mai puține gânduri negative legate de sine și cu niveluri mai scăzute de cortizol 12 luni mai târziu. Cu alte cuvinte, amintirea evenimentelor pozitive mai specifice le-a redus vulnerabilitatea la depresie pe parcursul unui an. Analiza ulterioară a arătat că aminitirea evenimentelor pozitive a redus gândurile negative legate de autoapărare și simptomele depresive ca răspuns la evenimentele de viață stresante.

 "Tulburările de sănătate mintală care apar mai întâi la adolescență sunt mai severe și sunt mai susceptibile de a se repeta în viața ulterioară. Cu servicii de sănătate mintală ale copiilor și adulților subfinanțate și excesive, este esențial să identificăm noi modalități de a construi o rezistență, în special la acei adolescenți care sunt cel mai expuși riscului depresiei", a declarat dr. Anne-Laura van Harmelen de la Departamentul de Psihiatrie al Universității din Cambridge, autorul principal al studiului.

Potrivit oamenilor de știință amintirea vremurilor bune poate ajuta la creșterea rezistenței la stres și la reducerea vulnerabilității la depresie la tineri. Medicalxpress.com arată că această reamintire ar putea fi o modalitate benefică de a ajuta sprijinirea acelor tineri cu risc de depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel