Depresia la bărbați: cum o recunoști. De ce poate trece neobservată și care sunt primele semne

depresia la barbati foto:freepik@rawpixel.com
Depresia la bărbați - cum o recunoști.  Care sunt primele semne și de ce poate trece neobservată.

Depresia este o afecțiune serioasă, care afectează modul în care o persoană gândește, simte și acționează, și poate afecta orice individ, indiferent de identitatea de gen. Conform datelor furnizate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), se pare că femeile experimentează depresia într-o măsură mai mare decât bărbații. Cu toate acestea, se crede că bărbații pot fi subreprezentați în aceste statistici, poate datorită unui amestec de factori sociali și biologici care fac mai dificilă observarea și diagnosticarea depresiei în rândul lor. Bărbații pot simți, de asemenea, o presiune culturală de a acționa "bărbătește", ascunzându-și emoțiile.

Vezi și: Postul intermitent poate controla diabetul de tip 2. Ce spune noul studiu

Simptome fizice ale depresiei la bărbați

Deși depresia este percepută ca o tulburare de sănătate mintală, ea se poate manifesta și la nivel fizic. Mulți bărbați au tendința de a vizita medicii pentru probleme fizice mai des decât pentru problemele emoționale. 

- Senzație de strângere în piept

- Probleme digestive precum gazele, diareea și constipația

- Disfuncție erectilă și alte probleme sexuale

- Dureri de cap

- Probleme hormonale precum testosteron scăzut

- Durere

- Bătăi rapide ale inimii sau palpitații

- Scădere în greutate involuntară (și uneori creștere în greutate)

Simptome mintale ale depresiei la bărbați

Simptomele mintale ale depresiei pot fi diferite în rândul bărbaților și pot face ca aceasta să fie mai dificil de detectat. Aceste simptome pot interfera cu modul în care o persoană gândește și procesează informațiile, afectând comportamentul și emoțiile. Câteva dintre cele mai comune simptome mentale ale depresiei la bărbați includ:

- Inabilitatea de a se concentra

- Probleme de memorie

- Tipare de gândire obsesiv-compulsive

- Gânduri rapide și agitate

- Probleme de somn, de obicei dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit

Simptome emoționale ale depresiei la bărbați

Pe lângă tristețe, bărbații pot experimenta și alte emoții în cadrul depresiei, cum ar fi:

- Agitație

- Agresivitate

- Mânie

- Retragere emoțională de la prieteni, familie și colegi

- Disperare

- Lipsa interesului față de familie, comunitate, hobby-uri și muncă

- Lipsa libidoului

- Nemulțumire

Semnele comportamentale 

Simptomele mintale, fizice și emoționale ale depresiei pot afecta și comportamentul. Din cauza reticenței unora dintre bărbați de a discuta despre emoțiile lor, deseori sunt simptomele comportamentale ale depresiei care devin mai evidente pentru ceilalți. 

- Dificultăți în a-și îndeplini responsabilitățile de la locul de muncă, acasă și cele personale

- Consum excesiv de alcool

- Participarea la activități periculoase, cum ar fi conducerea iresponsabilă

- Izolare socială

De ce poate trece neobservată depresia la bărbați?

Cu toate că discuțiile despre sănătatea mintală par să se extindă, încă mai există un stigmat cultural și social în jurul depresiei, în special în cazul bărbaților. Bărbații sunt predispuși să-și țină emoțiile pentru ei înșiși, chiar dacă știm că acest lucru nu este sănătos. În încercarea de a menține aceste norme sociale, mulți bărbați pot compromite starea lor emoțională, fizică și mentală.

În plus, mulți bărbați nu sunt învățați să recunoască semnele mai puțin tipice ale depresiei pe care ei sunt mai predispuși să le trăiască. Unii bărbați nu cer niciodată ajutor pentru depresie, pentru că nu recunosc semnele. Pe de altă parte, unii bărbați care recunosc semnele pot avea dificultăți în a discuta despre experiența lor din cauza fricii de judecata celor din jur, conform Healthline.

Diagnostic și tratament

Depresia este tratată cel mai adesea cu terapie, medicamente sau o combinație dintre ambele. Un medic specialist poate ajuta la crearea unui plan de tratament personalizat care să funcționeze cel mai bine pentru fiecare în parte.

Mulți bărbați încep tratamentul pentru cazurile moderate de depresie prin programarea unei întâlniri cu un terapeut (sau psihoterapeut). De acolo, terapeutul poate sugera tipuri specifice de îngrijire, cum ar fi:

- Terapia comportamentală cognitivă

- Terapia interpersonală

- Terapia de rezolvare a problemelor

- Terapia psihodinamică

Ulterior, medicamentele pot fi adăugate, dacă este necesar. Cu toate acestea, pentru cazurile mai severe, medicamentele pot fi prescrise imediat pentru a ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele fizice, mintale, emoționale și comportamentale ale depresiei.

Când să căutați ajutor?

Dacă experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus ale depresiei într-o măsură care interferează cu viața ta de zi cu zi, ia în considerare programarea unei întâlniri cu un consilier de sănătate mintală.

Majoritatea planurilor de asigurare oferă acoperire pentru astfel de consiliere, iar primirea îngrijirii este discretă și confidențială.

Vezi și: Mierea poate reduce reacțiile alergice la polen. Ce se întâmplă dacă mănânci miere înainte de culcare

Prin împărtășirea cunoștințelor despre simptomele depresiei la bărbați, putem contribui la deschiderea unui drum către o îngrijire mintală mai bună și mai incluzivă. Cu terapie de vorbire, medicamente sau o combinație a acestora, depresia devine o parte mult mai gestionabilă a experienței umane. Este esențial să recunoaștem importanța sănătății mintale și să încurajăm discuțiile deschise și lipsite de judecată pentru a ajuta oamenii să își găsească calea către vindecare și bunăstare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel