„Prea tânăr pentru demență”?...
Vitamina D, cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, este una dintre cele mai importante vitamine pentru organism – pentru că ne permite să absorbim calciu și fosfat din alimentele pe care le consumăm pentru a ne menține dinții, oasele și mușchii sănătoși.
Cu toate acestea, dacă nu stăm suficient la soare ca organismul uman să o producă natural, și nici nu consumăm suficiente alimente bogate în vitamina D, dezvoltăm deficiența de vitamina D. 90% din vitamina D de care au nevoie corpurile noastre provine de la lumina soarelui și doar 10% provin din dietă.
Dar de unde știi dacă ai deficiență de vitamina D? Iată principalele 7 simptome:
Simptomele vitaminei D scăzute variază de la o persoană la alta, dar dacă rutina și stilul tău de viață te țin departe de lumina soarelui, ai grijă la următoarele simptome:
Așa-numitul hormon al fericirii – serotonina - scade cu lipsa expunerii la soare. Corpurile noastre au nevoie de vitamina D pentru a se activa și a produce serotonina în creier. Dacă aveți o stare de spirit proastă sau sunteți iritabil, ar putea fi un semn că aveți deficit de vitamina D.
Deficitul de vitamina D este puternic legat de slăbiciunea musculară la adulții în vârstă. Picioarele se pot simți greoaie și se poate fi dificil să te ridici și să urci scările, ceea ce face ca riscul de fracturi să crească. Vitamina D ne ajută, de asemenea, organismul să absoarbă calciul pentru a ne menține sănătoase oasele, mușchii și dinții.
Dacă pare că iei de la alții fiecare răceală și te îmbolnăvești mult mai ușor, pot fi de vină nivelurile scăzute de vitamina D. Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este esențială pentru menținerea sistemului imunitar puternic și sănătos.
Dacă pofta de mâncare e uriașă sau creșteți în greutate, vitamina D poate juca un rol. Cercetările au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu supraponderalitatea și obezitatea, în timp ce nivelurile mai ridicate de vitamina D sunt asociate cu reducerea grăsimii corporale. Acest lucru se poate datora faptului că vitamina D ajută la controlul unui hormon din organism numit leptină, care ajută la inhibarea foamei și la reducerea depozitării grăsimilor. Dacă organismul are un conținut scăzut de vitamina D și se luptă să producă niveluri sănătoase de leptină, acest lucru ar putea contribui la supraalimentarea și creșterea în greutate.
Oamenii care sunt obosiți tot timpul, în special adulții mai în vârstă, pot să nu suspecteze că o deficiență a vitaminei D.
6) Deficiența de vitamina D afectează sănătatea oaselor, ceea ce ar putea duce la o senzație de palpitații sau dureroasă la nivelul oaselor. Acest lucru se observă adesea la genunchi și la spate. Cei care nu au suficientă vitamină pot avea un risc mai mare de fracturi.
Un semn comun al deficienței de vitamina D este scalpul transpirat (acesta este unul dintre motivele pentru care nou-născuții sunt monitorizați pentru transpirație la nivelul capului).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
„Prea tânăr pentru demență”?...
Nu mai da banii pe suplimente!...
Crezi că salvezi planeta cumpărând...
Aproape 17% din terenurile cultivate...
Un singur aliment care îți reglează...
Te simți epuizată, te îngrași fără...
Cum își creează creierul noi...
Consumul de ouă poate deveni o...