Deficiența de zinc poate duce la hipertensiune

Semintele de dovleac sunt o sursa naturala de proteine și zinc. Foto: Pixabay
Nivelurile mai scăzute de zinc decât cele normale pot contribui la creșterea tensiunii arteriale - hipertensiune - prin modificarea modului în care rinichii se ocupă de sodiu, arată un nou studiu care va fi publicat în Jurnalul American de Fiziologie – Fiziologie Renală. Vă prezentăm și alimentele care sunt sursă naturală de zinc. 

Deficiența de zinc este frecventă la persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și boala renală cronică. Persoanele cu nivel scăzut de zinc au, de asemenea, un risc mai mare pentru hipertensiune arterială.

Modul în care rinichii fie elimină sodiu în urină, fie îl reabsorb în organism - în special printr-o cale numită cotransportorul de clorură de sodiu (NCC) - joacă, de asemenea, un rol în controlul tensiunii arteriale.

Mai puțin sodiu în urină de obicei corespunde tensiunii arteriale mai mari. Cercetări recente au sugerat că zincul poate ajuta la reglarea proteinelor care la rândul lor reglează NCC, dar nu a fost examinată anterior o legătură directă între hipertensiune și deficitul de zinc.

Reglarea nivelului de zinc scade tensiunea

Cercetătorii au comparat, de data aceasta, șoareci masculi cu deficienta de zinc cu grupe de control cu niveluri de zinc normale, sanatoase. Șoarecii cu deficiență de zinc au dezvoltat hipertensiune arterială și o scădere corespunzătoare a excreției urinare de sodiu.

Grupul de control nu a prezentat aceleași modificări. Un mic grup de șoareci cu deficit de zinc a fost hrănit cu o dietă bogată în zinc în timpul studiului. Odată ce zincul la aceste animale a atins niveluri adecvate, tensiunea arterială a început să scadă și nivelul de sodiu din urină a crescut.

„Aceste rezultate semnificative demonstrează că reabsorbția renală [sodică] joacă un rol critic în hipertensiunea indusă [de deficiența de zinc]”, a notat echipa de cercetători, conform unui material dat publicității de Asociația Americană de Fiziologie (American Physiological Society).

Surse naturale de zinc

„Înțelegerea mecanismelor specifice prin care [deficitul de zinc] contribuie la disfuncția tensiunii arteriale poate avea un efect important asupra tratamentului hipertensiunii arteriale în bolile cronice", au adăugat cercetătorii.

Surse naturale de zinc sunt carnea de miel, de pui și de vacă, semințele de dovleac, năutul, pura de cacao și caju, chefirul și iaurtul, spanacul și ciupercile.

Datele abstracte ale studiului pot fi găsite AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel