Defibrilatorul cardiac implantat, când e nevoie de el și cum îți schimbă viața

Boli cardiovasculare     FOTO: pexels.com
Defibrilatorul cardiac implantat este un dispozitiv care detectează și corecrează ritmul cardiac dereglat. Când e nevoie de acest dispozitiv și cum înfluențează viața celui ce îl poartă, explică specialiștii.

Defibrilatoarele sunt dispozitive care pot detecta - și corecta - ritmurile cardiace potențial mortale. Cea mai frecventă este fibrilația ventriculară, ceea ce face camerele inferioare ale inimii (ventricule) să vibreze fără să stoarcă și să pompeze efectiv. Sângele încetează să curgă către creier și alte organe, determinând decesul persoanei. Moartea poate apărea în câteva minute.

Totuși, un impuls rapid de electricitate poate reface ritmul normal al inimii. Șocul poate fi eliberat din exteriorul pieptului cu un defibrilator extern automat (AED). Situate în multe locuri publice, aceste dispozitive portabile pot fi folosite atât de personalul medical, cât și de persoane neînstruite, datorită indicațiilor auditive care explică ce să facă. Dar unii oameni sunt candidați la un defibrilator cardiac implantabil (ICD), un dispozitiv electronic în miniatură plasat sub piele sub coloana vertebrală.

 „Este ca și cum ai avea tot timpul cu tine propriul tehnician medical de urgență”, spune dr. Moussa Mansour, care conduce programul de fibrilație atrială la Spitalul General din Massachusetts afiliat la Harvard. Un ICD detectează un ritm cardiac anormal în câteva secunde și are grijă de el, explică el. Aparatul monitorizează continuu ritmul inimii și emite o corecție electrică cu energie redusă, dacă sesizează o anomalie a ritmului cardiac minor. De asemenea, poate produce o tresărire mai semnificativă, asemănătoare cu o lovitură rapidă în piept, pentru a stopa perturbările ritmului care pot pune viața în pericol.

Cine are nevoie de un ICD

Primele ICD-uri au fost utilizate la persoanele care au avut deja un episod periculos în care inima lor încetase brusc să mai bată și a fost repornită. Dacă inima avut un ritm riscant o dată, există șanse mari să o facă din nou, spune Dr. Mansour. Dar aceste cazuri constituie doar o mică parte din implanturile de ICD, potrivit Harvard Medical School

Astăzi, majoritatea persoanelor care au implantat un ICD îl obțin ca o măsură preventivă, datorită riscului ridicat de a dezvolta un ritm periculos. Adesea, cauza care stă la baza este cardiomiopatia dilatată, o boală care provoacă leziuni structurale ale mușchiului cardiac. Camera principală de pompare a inimii (ventriculul stâng) devine mărită și slabă și în cele din urmă nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Deteriorarea provocată de atacurile de cord este adesea de vină pentru cardiomiopatie, deși alte cauze posibile includ defecte moștenite, infecții și abuz de medicamente sau alcool. Majoritatea ICD sunt implantate la persoanele în vârstă. Însă un procent mic de copii și persoane în vârsta de 20 - 30 de ani primesc ICD pentru a trata rare probleme de ritm cardiac moștenite, inclusiv sindromul QT lung și cardiomiopatie hipertrofică.

Cât de des e nevoie de verificare

Persoanele cu ICD trebuie să fie verificate la fiecare trei până la șase luni, dar tehnologia wireless mai nouă le permite acum să aibă unele dintre aceste evaluări de acasă. O baghetă specială care comunică fără fir cu dispozitivul trimite informații de la ICD către computerul medicului, spune dr. Mansour.

Multe persoane care trăiesc cu un ICD nu primesc niciodată un impuls. Dar doar ideea de a primi un impuls poate provoca sentimente de anxietate sau teamă. Unii își fac griji că l-ar putea primi în timpul exercițiilor fizice sau sexului, dar nu există dovezi clare despre un risc crescut în timpul acestor activități. Terapia concepută pentru a ajuta oamenii să se adapteze emoțional la un ICD poate ajuta.

Cum afectează capacitatea de a conduce 

Persoanele care primesc un ICD pentru a preveni stopul cardiac, dar nu au antecedente de fibrilație ventriculară sau de leșin inexplicabil, de obicei nu au interdicție de a conduce. Dar cei care au un ICD plasat după o aritmie severă suspectată trebuie să renunțe la șofat până la șase luni sau mai mult. Persoanele cu ICD trebuie să poarte întotdeauna o brățară de alertă medicală sau să poarte o carte de identificare pentru a alerta pe alții la prezența dispozitivului în caz de accident. De asemenea, este posibil ca aceștia să le arate personalului de securitate pentru a evita interferențele electromagnetice din sistemele de securitate deseori întâlnite în locurile de muncă, aeroporturi și alte zone de înaltă securitate. Asociația American Heart are informații despre alte dispozitive care pot interfera cu ICD-uri și stimulatoare cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel