De ce trebuie să purtăm masca chiar și după vaccinare? Dr. Mihail Pautov: "5 motive" - VIDEO

Medicul chirurg Mihail Pautov a scris, pe Facebook, de ce trebuie purtată masca de protecție, deși ne-am vaccinat contra COVID-19. 

"De ce trebuie sa purtam masca chiar si dupa vaccinare?

5 motive medicale pentru care trebuie sa purtam masca, chiar si dupa vaccinare … (cel putin pentru o perioada)

1. Eficiența vaccinului de 95%

 

Asta înseamnă că unul din 20 de oameni vaccinați nu va avea imunitate, dar trebuie să ținem cont că acest număr este calculat în condiții ideale de laborator. În momentul în care vaccinul este scos din laborator și-l aducem în viața reală, este lăsat într-un frigider, unde temperatura este de minus 40 de grade, în loc de minus 60 de grade etc. E normal să avem erori umane, însă ele o să scadă eficiența acestui vaccin sub 95%.

2. Imunitatea nu vine imediat

 

Ci cam la 30 de zile după prima doză. Îți faci prima doză, atingi o anumită imunitate în a 11 sau a 12-a zi după vaccinare, în a 20-a zi îți faci a doua doză și aproximativ la 30 de zile după prima vaccinare poți să spui că ai imunitate. 

În cele 30 de zile de la prima vaccinare este obligatoriu să purtăm mască. 

3. Vaccinat, dar purtător contagios?

 

Poți infecta pe alții, chiar dacă te-ai vaccinat. Acest lucru se întâmplă și în cazul altor boli, în care un om poate să aibă imunitate pentru o boală, dar poate să fie purtătorul bolii și să o dea mai departe, fără ca el să facă boala. 

Cum e posibil asta la SARS-COV-2?

Se face vaccinul în braț, unde încep să se fabrice antigeni, iar coprul face anticorpi pentru acei antigeni și dintr-o dată, în tot corpul nostru, avem anticorpi împotriva virusului. 

4. Bolnavi de cancer / persoane imunodeficitare

 

Aceste persoane care iau imunosupresie sunt oameni la care vaccinul este mai puțin eficient. Acest lucru s-a stabilit chiar și în studiul celor de la Pfizer. S-a demonstrat că eficiența vaccinului la persoanele bolnave de cancer este undeva la 70-75%, asta înseamnă că persoanele imunodeficitare au un risc de a nu face imunitate după vaccin. 

5. Variante mutante

 

Virusul acesta are, probabil, mii sau sute de mii de mutații în fiecare zi. Virusul, când începe să se multiplice, pătrunde în celula ta și începe să facă multe copii de ARN, care se ștanțează ca o matriță. În această ștanțare pot apărea erori.", a zis medicul Mihail Pautov într-un video postat pe Youtube

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel