De ce transpiri, motive nebănuite

De la exerciții la febră, sunt o groază de motive nebănuite care vă fac să transpirați. Aflați cum stresul, furia și unele boli, ba chiar și sarcina pot determină această reacție în organism. Cum scapi de transpirația excesivă? Vă dăm câteva idei susținute de știință!

Ce este transpirația? Pe de o parte, o recunoaștem cu toții când apare. Transpirația este acea senzație umedă de pe pielea noastră atunci când este afară e zăpușeală sau când muncim din greu. Cu toții am simțit-o de mai multe ori.

Pe de altă parte, există multe lucruri despre transpirație pe care probabil nu le cunoașteți încă. Știți că toată lumea are între 2 milioane și 4 milioane de glande sudoripare? Știți de ce așteptarea unui interviu de angajare, să spunem, vă face palmele umede? Știți că, chiar în momentul ăsta, corpul vostru transpiră puțin, chiar dacă nu o simțiți?

În acest articol, aflați câteva din numeroasele cauze ale transpirației, de la bufeuri până la faptul că v-ați îndrăgostit. Veți descoperi, de asemenea, o stare cunoscută sub numele de transpirație excesivă împreună cu sfaturi de sănătate pentru tratarea acesteia. Găsiți un loc răcoros, bine ventilat și citiți mai departe despre cauzele transpirației.

Căldură

Probabil cea mai cunoscută cauză a transpirației este căldura. De fiecare dată când termometrul arată temperaturi înalte, știi că prima linie de apărare împotriva căldurii este transpirație. Scopul întregului proces este să ne ferim corpurile (cu sânge cald) de supraîncălzire. Termenul științific pentru aceasta este „termoreglarea".

Cheia pentru răcire este evaporarea transpirației. Este procesul prin care un lichid devine gaz. În acest caz, transpirația din piele se evaporă în aerul din jurul vostru. Transpirația are nevoie de o parte din căldura din corp pentru a se schimba de la un lichid la un gaz. Se numește transfer de căldură. Și acesta este motivul pentru care vă răcoriți când transpirați - transpirația elimină o parte din temperatura corpului în timp ce se evaporă.

Acest lucru explică, de asemenea, și de ce transpirația nu funcționează la fel de bine atunci când aerul din jurul nostru este rece sau umed. În zilele umede, aerul este deja plin de umiditate. Asta înseamnă că transpirația nu are cum să se evapore. De aceea, vremea mai umedă se simte mai caldă decât e în realitate.

Cât transpirăm

În condiții normale, transpirați maximum 1,5 litri pe oră - puțin peste șase cești de apă. Dar în locuri foarte calde, umede, cum ar fi jungla, lucrurile se schimbă. Poți să te adaptezi după câteva săptămâni, în astfel de condiții, și să ajungi să transpiri până la 3,5 litri pe oră!

Ar trebui să fie destul de clar de ce este atât de important pentru sănătate să beți apă când transpirați atât de intens. Nu numai că aveți nevoie de apă pentru tot felul de alte procese interne, dar eliminarea transpirației poate fi periculoasă pentru sănătate. E suficient să pierdeți circa 2% din lichidul din corp ca semnele epuizării să se instaleze.

Enervarea

Când devii furibund, ultimul lucru din mintea ta este, probabil, este transpirația. Dar ea se accelerează. Furia declanșează răspunsul organismului la stres. Hormonii sunt eliberați, determinând ritmul cardiac să accelereze, respirația se îngreunează și începeți să transpirați abundent, notează MedicineNet.com.

Toată lumea se enervează câteodată. Dar pentru unii, furia este o stare continuă. Există câteva tratamente pe care le puteți utiliza pentru a vă ajuta să vă gestionați mai bine furia. Un dintre ele presupune conștientizarea a ceea ce te enervează în așa hal. Analizați ce simți când sunteți supărat. Aveți o durere de cap? Strigați la ceilalți sau țipați? Țineți un jurnal ca să vedeți exact ce vă provoacă starea. Iar când vă enervați, luați o pauză, într-un loc liniștit, respirați adânc și analizați-vă sentimentele.

Învațați să lăsați oamenii să știe - cu bunăvoință și constructiv - când vă enervează. Căutați ajutor la psiholog. Umorul poate fi o metodă de detensionare.

Exercițiile

Când faceți sport, corpul se încălzește repede. Există două motive pentru asta. Primul, contractarea mușchilor necesită o reacție chimică, și nu toată energia produsă pentru a contracta acel mușchi este de fapt folosită. Restul se transformă în căldură. Al doile amotiv vine tot din reacții chimice în organism, inclusiv metabolismul aerob (care are nevoie de oxigen pentru a transforma în energie grăsimile, zaharurile și proteinele) și metabolismul anaerob (cel care dă brus un puseu de energie organismului).

Prin această combinație de reacții ne încălzim repede în timp ce facem exerciții fizice. Și toată această căldură trebuie eliminată, altfel ne supraîncălzim. Încă o dată, aici intervine rolul de răcire al transpirației.

Oamenii transpiră când fac exercișii din greu. Pentru a evita deshidratarea, este bine să beți apă, înaintea, în timp și după ce faceți sport.

Stresul și anexietatea

La fel ca atunci când te enervezi, stresul declanșează răspunsul organismului, ceea ce poate face ca pielea ta să se umezească brusc. Episoadele de anxietate, la fel, dar dacă starea se prelungește și chiar devine cronică, este timpul să luați măsuri pentru a o reduce.

Un tratament pentru reducerea anxietății implică o relaxare conștientă. Trebuie să vă luați o pauză de 20 de minute, neîntrerupte, în fiecare zi. Mergeți într-un loc liniștit (fără TV!), vă odihniți într-o poziție confortabilă, fie că este într-un pat, un scaun sau pe podea. Trebuie să vă concentrați pe respirație, un cuvânt repetat ajută (să fie optimist), o rugăciune sau un sunete care vă pun într-o dispoziție relaxată.

Încercați să vă abțineți de la gânduri stresante. Dacă nu funcționează, cereți sfatul unui psiholog sau psihoterapeut.

Febra sau alte boli

Uneori transpirația este un simptom al unei probleme de sănătate mai mari. Persoanele cu febră au adesea cu transpirație excesivă, tocmai ca febra să scadă și corpul să se răcească. Dar transpirația poate fi un simptom al mai multor alte boli, inclusiv angina (dureri toracice legate de inimă), atacuri de inimă, tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet și infecții. Uneori transpirațiile nocturne sunt cauzate de infecții cum ar fi HIV sau de anumite tipuri de cancer. Dacă aveți transpirație excesivă și credeți că este o problemă, contactați medicul.

Hyperhidroza (transpirația excesivă)

Excesul de transpirație este cunoscut sub numele de hiperhidroză. Aceasta se poate întâmpla oricui are febră sau se confruntă cu o stare de anxietate, dar pentru unii această afecțiune este continuă și cronică și pare să nu aibă legătură cu factorii obișnuiți care declanșează transpirația. Iată câteva informații despre hiperhidroza și ce puteți face în ce o privește.

Simptomele hiperhidrozei

Dacă o zonă a pielii - de obicei tălpile picioarelor, palmele, subraț sau inghinal - suferă hiperhidroză, pielea devine de obicei roz sau albă. În cazuri grave, zona afectată a pielii poate deveni aspră, moale sau crăpată.

Tratamentul pentru hiperhidroză

Uneori, cel mai bun tratament pentru hiperhidroza este un antiperspirant puternic, cu prescripție medicală. Transpirația excesivă poate fi, de asemenea, tratată cu o soluție de metanamină. Această soluție generează cantități mici de formaldehidă, un astringent puternic, care face să înceteze transpirația fără a avea însă mirosul copleșitor de formaldehidă.

Există multe alte tratamente medicale care pot fi utilizate pentru hiperhidroza, în funcție de particularitățile pacientului. Acestea pot include medicamente orale, intervenții chirurgicale pe nervi care conduc la glandele sudoripare, injecții cu toxină botulinică și consiliere psihologică pentru reducerea anxietății.

Cafeaua și alte surse de cofeină

Cofeina este un stimulant. Stimulează sistemul nervos central - în esență, creierul și măduva spinării. O face declanșând eliberarea de adrenalină. Cafeaua este una dintre cele mai mari surse de cofeină și o mulțime de oameni se bucură de ea în fiecare zi. Deoarece cofeina stimulează sistemul nervos, el aduce și acel răspuns care determină apariția transpirației.

Și, după cum ați aflat deja, atunci când corpul este „emoționat" - fie prin furie, stres, fie în acest caz din cauza cofeinei - apare transpirația excesivă. Dacă acest lucru devine o problemă, tăiați din porția de cofeină.

Mâncărurile picante

Sunt exact așa cum spune numele. Poate că ardeiul iute tradițional sau un jalapeños la ciorbă sau la vreo altă mâncare pare delicios, dar sunteți pregătit pentru transpirația care vine după?

Mâncarea picantă vă păcălește corpul, făcându-l să creadă că este mai fierbinte decât în realitate. Asta înseamnă piele transpirată. Deci, ardeiul iute din burrito nu e cea mai bună idee l înainte de un interviu de angajare, spre exemplu.

Menopauza

Menopauza păcălește hipotalamusul. Hipotalamusul este înglobat adânc în interiorul creierului. Are câteva lucruri de făcut, dar unul din ele este controlul asupra temperaturii corpului. Când vă e prea frig, hipotalamusul e cel care vă determină copul să tremure. Și când vă e prea cald? Ați ghicit, să transpire! Transpirația este un proces natural în timpul, înainte și după menopauză. Aproape 80% dintre femeile la menopauză o experimentează. Scăderea nivelului de estrogen destabilizează echilibrul termic al organismului. Simptomele includ puseuri de căldură și transpirație. Tratamentul presupune administrarea de hormoni, dar câteva efecte secundare trebuie luate în considerare. Alte tratamente includ antidepresivele.

Beți prea mult

Când beți, cantitatea de alcool care nu este procesată de rinichi se acumulează în sânge. Alcoolul lărgește vasele sanguine de la suprafața pielii și tinde să provoace transpirația. Când vă trec transpirațiile imediat ce ați băut o gură de alcool, e posibil să aveți intoleranță. Și când vă lăsați de băut, printre simptome se poate număra transpirația. E ca un sevraj.

Fumatul

Din lunga listă de efecte nocive ale fumatului (pornind de la faptul că e factor principal de risc pentru cancer), poate că transpirația nu e cel mai important. Dar adăugați acest efect pe listă: fumatul te face să transpiri. Când fumezi, nicotina eliberează acetilcolină, o substanță chimică care provoacă episoade de transpirație. De asemenea, fumatul crește temperatura corpului, fapt ce contribuie la transpirație. La fel ca și alcoolul, atunci când te lași de fumat, ai tendința de a te transpira mai mult. Dar în comparație cu beneficiile pentru sănătate, care includ perspectiva unei vieți mai lungi și mai sănătoase, merită să treci prin asta.

Efect secundar al unor tratamente medicamentoase

Unele medicamente pot, de asemenea, să vă facă să vă transpirați. E vorba, în principal, de antidepresive, antiinflamatoare nonsteroidiene - inclusiv aspirina și ibuprofebul -, medicamente pentru tensiune, tratamente pentru cancer și cele pentru diabet.

V-ați îndrăgostit?

Iubiți profund? Aveți fluturi în stomac? Vă bate inima mai repede? Poate că e mai puțin romantic, dar dragostea te face și să transpiri. Vina o au tot substanțele chimice, asemănătoare cu adrenalina, care însoțesc îndrăgostirea.

Sarcina

Indiferent dacă este vorba de pusee de temperatură ând sunteți trează sau de transpirații nocturne (hiperhidroza nocturnă), sarcina poate fi cauza. Deși poate avea mai multe cauze, hiperhidroza nocturnă este un semn precoce al sarcinii. Poate să apară în primele două săptămâni de sarcină.

Vinovat este estrogenul. Ca și în cazul menopauzei, fluctuațiile estrogenului pot provoca probleme transpirație pentru femeile însărcinate. Pentru a vă răcori seara, purtați materiale ușoare, naturale, dacă puteți - dormiți cu o fereastră deschisă - și asigurați-vă că beți apă rece când sunteți însetat pentru a evita deshidratarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel