Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce te îngrași după dietă, a fost descoperit vinovatul. Noi cercetări sugerează că funcțiile la nivel superior ale creierului au un rol major blocarea slăbirii. Într-un studiu efectuat între 24 de participanți la o clinică din canada specializată în slăbire, cei care au slăbit cel ai mult aveau o mai mare activitate în regiunea cortexului prefrontal lateral a creierului, care este asociată cu autocontrolul. Acesta este, de fapt, „vinovatul”. Rezultatele studiului au fost publicate în revista medicală Cell Metabolism pe 18 octombrie.
„Ceea ce am constatat este că la oameni, controlul greutății corporale depinde în mare măsură de activitatea în zonele creierului implicate în autocontrol și autoreglementare", spune Alain Dagher (@alain_dagher), de la Institutul și Spitalul de Neurologie din Montreal, Canada.
Hormonii care sabotează dieta
„Această zonă a creierului are capacitatea de a ține cont de informațiile pe termen lung - cum ar fi dorința de a fi sănătoși - pentru a controla dorințele imediate".
Doi hormoni, leptina (care determină pofta de mâncare) și grelina (poreclita hormonul foamei), se știe că determină corpul să mănânce atunci când este supus unui program de slăbire. Studiile anterioare confirmă faptul că nivelul acestor doi hormoni se schimbă rapid atunci când se pierde din greutatea.
„La toți cei care slăbesc se poate vedea aceasta schimbare în nivelul de leptină și grelină", spune Dagher. „Numai că unii oameni, din motive pe care nu le știm, sunt capabili reziste în fața acestui semnal de mânca".
Pentru a evalua rolurile acestor hormoni și al autocontrolului în atingerea țintei de scădere în greutate, cercetătorii au studiat 24 de subiecți de la o clinică de slăbire.
Demonstrat cu ajutorul testelor de imagistică prin rezonanță magnetică
Înainte de a începe o dietă standard cu 1.200 kcal / zi, toți participanții au făcut un RMN funcțional al creierului, care a evaluat regiunile acestuia, incluzând cortexul prefrontal lateral, care este legat de autoreglementare și cortexul prefrontal ventromedial, o zonă a creierului implicată în motivație, dorință și valoare, se arată într-un material publicat de sciencedaily.com.
Subiecțiilor le-au fost arătate imagini cu alimente apetisante, precum și imagini de control, cu peisaje. Cercetătorii au comparat reacția creierului la imaginile alimentare, în special la cele cu foarte multe calorii, pentru fiecare subiect în trei puncte: la momentul inițial, la o lună și trei luni după ce s-a început dieta.
„Când le arătam imagini de alimente apetisante, zona ventromedială a cortexului prefrontal devine mai activă pe RMN-ul funcțional", Dagher spune.
Cât slăbești depinde de autocontrol! La fel și cât sau dacă te îngrași după!
În timpul studiului, cercetătorii au remarcat că, la o lună și la trei luni, semnalul din cortexul prefrontal ventromedial a scăzut, dar și că a scăzut cel mai mult la persoanele care au avut mai mult cu dieta.
În plus, semnalul cortexului prefrontal lateral implicat în autocontrol a crescut pe tot parcursul studiului.
„În RMN-ul funcțional, zona de autocontrol și-a sporit activitatea, iar zona de valoare și-a scăzut activitatea", arată Dagher.
„Dimensiunea schimbării activității din creier a fost predictivă pentru pierderea cu succes de greutate". În timp ce toți participanții la studiu au pierdut în greutate, cei care au obținut cea mai mare pierdere au avut niveluri de hormoni care indică o capacitate mai bună de autocontrol. Și, la sfârșitul studiului care a durat trei luni, hormonii grelină și leptină începuseră să se revină la valoarea inițială, sugerând că s-a atins un nou punct stabil.
Terapiile comportamentale ar putea ajuta
„Aceste rezultate sugerează că programele de slăbire care see bazează și pe creșterea autocontrolului, cum ar fi terapia comportamentală cognitivă, pot fi de ajutor, în special atunci când stresul este implicat și duce la supra-alimentare", spune specialistul. „Stresul perturbă mecanismul de control al cortexului prefrontal lateral, dar este posibil ca oamenii să fie antrenați ca să pareze asta".
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...