Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
De ce să nu mai stai picior peste picior. Cum îți afectează sănătatea.Stați confortabil? Luați o pauză pentru un moment și, fără să vă adaptați, observați-vă postura. Ce fac picioarele dumneavoastră? Sunt încrucișate, iar acest lucru vă dăunează.
Există de obicei două moduri de a sta pe scaun și de a încrucișa picioarele, unul la genunchi și celălalt la gleznă. Dar, oricât de confortabil ar fi să stai cu picioarele încrucișate, este rău pentru sănătate și pentru postura ta.
Pentru început, cercetările arată că statul cu picioarele încrucișate poate crește dezalinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt. Și modifică viteza cu care sângele se deplasează prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul formării de cheaguri de sânge.
Majoritatea cercetărilor sugerează statul picior peste picior este mult mai nociv decât a ține gleznele încrucișate.
Stând în acest fel, puteți provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării sângelui în vene și a faptului că inima trebuie să lucreze împotriva acestei situații.
Iar acest lucru poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care, atunci când vă luați tensiunea arterială, trebuie să aveți picioarele pe podea, notează Science Alert.
Cu cât stați mai mult timp și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să aveți modificări pe termen lung ale lungimii mușchilor și ale structurii osoase din pelvis.
Și, datorită modului în care scheletul tău este legat între ele, încrucișarea picioarelor poate provoca, de asemenea, o nealiniere a coloanei vertebrale și a umerilor.
Poziția capului poate deveni nealiniabilă din cauza modificărilor oaselor gâtului, deoarece coloana vertebrală compensează pentru a menține centrul de greutate deasupra bazinului. De asemenea, gâtul poate fi afectat din cauza faptului că o parte a corpului este mai slabă decât cealaltă.
Același dezechilibru poate fi observat și la nivelul mușchilor pelvisului și ai zonei lombare, ca urmare a unei poziții proaste și a tensiunilor și încordărilor cauzate de statul cu picioarele încrucișate.
Vezi și: Pastila care tratează cancerul, efect asupra pacienților în fază terminală. A fost ultima lor șansă
Pelvisul poate deveni, de asemenea, nealiniabil din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri de pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi.
Statul picior peste picior pentru o perioadă lungă de timp crește probabilitatea apariției scoliozei (alinierea anormală a coloanei vertebrale) și a altor deformări. De asemenea, poate provoca sindromul durerii trohanteriene mari, o afecțiune comună și dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și a coapsei.
Cercetările arată, de asemenea, că statul cu picioarele încrucișate poate expune nervul peroneu, cunoscut și sub numele de nervul fibular, din partea inferioară a piciorului, la riscul de compresie și de rănire.
Acest lucru se manifestă de obicei ca o slăbiciune atunci când se încearcă să se ridice partea mică a piciorului, precum și ca o slăbiciune mai îngrijorătoare - atunci când piciorul atârnă în jos. Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.
Există, de asemenea, dovezi că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermă. Acest lucru se datorează faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2 °C și 6 °C sub temperatura standard a corpului. Statul așezat crește temperatura testiculelor cu 2 °C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5 °C.
Iar studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau a testiculelor poate reduce atât numărul, cât și calitatea spermatozoizilor. De asemenea, merită menționat faptul că, din cauza diferențelor anatomice dintre bărbați și femei, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate - în special pentru că bărbații au o gamă mai redusă de mișcări la nivelul șoldului.
Vezi și: Nu mai arunca niciodată cojile de usturoi. Iată cum le poți refolosi
Dar cercetările indică faptul că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unele persoane. Un mic studiu din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, statul cu picioarele încrucișate poate ajuta la ajustarea înălțimii celor două părți ale pelvisului, îmbunătățind alinierea. Statul cu picioarele încrucișate pare, de asemenea, să reducă activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici (cei de sub piele, unde vă puneți mâinile pe șolduri), în comparație cu statul cu picioarele în față.
Acest lucru poate ajuta la relaxarea mușchilor centrali și la prevenirea suprasolicitării. În mod similar, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace (responsabile de transferul greutății între coloană și picioare)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...