Caracterizate de lipsa unui...
Hormonii tiroidieni își croiesc drum în tot organismul. Reglează metabolismul şi asigură funcționarea normală a inimii ori a creierului.
Aceşti homoni sunt produși din materia primă numită iod. Este un element pe care organismul uman nu îl poate crea singur.
Odată consumat prin alimente ori prin apă, iodul ajunge în intestinul subţire și îl preia sângele, iar tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare și îl oxidează. Ulterior începe să producă hormonii numiţi T3 şi T4. Toate circuitele din organism au receptori pentru cei 2 hormoni.
Iodul din pânză freatică din România este redus. Estul ţării are cea mai mare carență. De aceea, sarea se iodează pentru România, spun medicii.
"Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul. Sare din Himalaya, din Marea Ionică, nu ne mai aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme grame de iod, cel mai simplu găsim în 5 grame de sare iodată", a declarat Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, pentru emisiunea "Doctor de Bine" de la Pro TV.
Tiroida produce doi hormoni T3 şi T4, iar TSH este hormonul care îi controlează.
Ce este TSH?
Analiza numită TSH arată că tiroida produce ce trebuie, cât trebuie. Tiroida nu mai funcţionează normal și TSH creşte.
Analizele de sânge numite FT4 (n.r. Tiroxina liberă) şi TSH sunt decontate de Casa de asigurări. Medicul de familie vi le poate prescrie în cele 12 analize decontate, care se fac anual. Aceste teste trebuie făcute din copilărie până la vârsta a treia. În fiecare an.
Dacă vă înfometaţi în cursul curelor de slăbire, hormonii tiroidieni devini inactivi, tiroida suferă şi nu veţi slăbi.
În plus, dacă vă doriţi o sarcină, hormonii tiroidieni trebuie dozaţi în sânge, înaintea sarcinii şi în timpul acesteia.
Cum împiedicăm contaminarea?
"Tema este într-adevăr reînnoită, din păcate, din cauza evenimentelor din Ucraina. În 26 aprilie 1986, în preajma sărbătorilor de Paște, lumea era alarmată de o creștere a nivelului de iradiere din cauza unui accident nuclear provocat la centrala nucleară de la Cernobîl și sistemul politic de atunci a întârziat mult timp cu anunțul creșterii de iradiere.
Imediat ce s-a aflat, și am aflat odată cu țările scandinave, la un interval destul de mare față de momentul în care a apărut această descărcare de material radioactiv. De îndată ce s-a aflat, lumea a fost informată despre măsuri.
Sigur, aceste căderi radioactive nu afectează numai tiroida, ci afectează întregul organism și toată biologia regiunii, astfel încât căderile radioactive sunt ulterior implicate în lanțul trofic și ajungeau în lapte, laptele era radioactiv și astfel se știe că dacă luăm lapte de la vaci care se hrănesc în zona de iradiere, laptele acela este radioactiv.
Deci această iradiere remanentă este extrem de importantă și trebuie să avem în vedere împiedicarea contaminării:
- Se schimbă hainele
- Se evită orice contact cu substanțe radioactive.
Asta vizează protecția radioactivă la modul general pentru căderi radioactive, indiferent de condiția de sursă civilă sau militară", a declarat dr. Corin Badiu, de la UMF Carol Davila București și Institutul Endocrinologie C. I. Parhon, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism.
Care au fost zonele din România afectate de Cernobîl și care sunt categoriile de vârstă la risc și ce facem în cazul unui nou Cernobîl, citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...