Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce românii sunt obsedați de usturoi. Deși mulți oameni evită usturoiul în mâncare din teama de a mirosi a acesta, românii au o apreciere de cult pentru această plantă.
Drumurile serpuite și încețoșate din Transilvania, castelele și cetățile medievale creează scena pentru unele dintre cele mai întunecate legende ale Europei, cea mai faimoasă dintre ele fiind cea a Contelui Dracula.
Cu toate că nu a pus niciodată piciorul în Transilvania, autorul din secolul al XIX-lea Bram Stoker și-a bazat mitologia vampirilor pe strigoi datorită unei cărți pe care a găsit-o în Whitby Library din Anglia, intitulată "An Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia".
În carte, Vlad Țepeș, un conducător istoric care s-a luptat împotriva invaziei turcești, i-a atras atenția. Fiul lui Vlad Dracul din Casa Drăculeștilor era personajul perfect pentru a-l inspira pe Stoker în crearea vampirului său principal care sugerează sânge.
Cu toate că Dracula lui Stoker era ficțional, spiritele întunecate au existat mult timp în folclorul est-european, la fel și folosirea usturoiului pentru a-i alunga.
Prin practici transmise din generație în generație, usturoiul este considerat a proteja oamenii și casele de spiritele malefice, precum și a vindeca boli precum răceli și tuse. Strigoii se crede că sug laptele de la mame și de la vaci (inspirația pentru vampirii lui Stoker), motiv pentru care țăranii români își protejează de mult timp animalele ungându-le coarnele cu usturoi.
Jurnaliștii de la BBC au realizat un amplu reportaj despre cultura usturoiului la români. Considerat elementul principal pentru a a condimenta fripturile și alte alimente, usturoiul a fost întotdeauna o cultură răspândită în România. În satul Copălău din județul Botoșani, planta aromatică este cultivată de peste 40% dintre localnici.
Considerat unic datorită calității solului din așezarea izolată, usturoiul din Copălău și-a câștigat faima la nivel național și internațional – atât de mult încât autoritățile agricole ale județului se pregătesc să-l înregistreze ca produs cu indicație geografică protejată.
Usturoiul - FOTO: Freepik@jcomp
La nivel culinar, usturoiul este folosit în ciorbe, denumirea pentru numeroasele supe din țară care conțin legume și carne, cum ar fi ciorba de burtă sau varianta mai ușoară, ciorba rădăuțeană, făcută cu pui. Prezente în fiecare meniu, celebrele mici, cârnații de vită și porc, își datorează gustul suculent și savuros cantității generoase de usturoi din rețetă.
În afară de a fi un ingredient esențial în bucătăria românească, usturoiul este considerat o plantă magică. În ajunul Sfântului Andrei (patronul spiritual al României) pe 29 noiembrie, se crede că usturoiul te ține în siguranță împotriva strigoilor și moroilor, spiritele malefice ale celor trecuți în neființă care bântuie gospodăria rudelor încă în viață.
Un fel de Halloween românesc, locuitorii zonelor rurale mănâncă usturoi și îl ung pe colțurile ferestrelor și ușilor pentru a se proteja. Rânduri de usturoi pot fi văzute atârnând cu același scop.
"Datorită proprietăților sale vindecătoare ca remediu alternativ, usturoiul a primit și atribute simbolice suplimentare ca plantă ritualistică, având un rol apotropaic de protecție", spune Ana Iuga, etnolog la Muzeul Țăranului Român, potrivit BBC.
Vezi și: Melodia care reduce anxietatea. Efectul care a uimit neurologii. Ascultă piesa
Dar nu se oprește aici. În România, usturoiul este considerat un medicament mai puternic (natural) decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus numit alicin (eliberat când usturoiul este tocat sau zdrobit) care are proprietăți similare cu penicilina, iar preparatele precum supa de usturoi făcută cu morcovi, ceapă, cartofi, păstârnac și țelină sunt servite pentru a combate gripa.
Bunicile și străbunicile transmit tradiția de a unge proaspăt cățeii de usturoi tăiați pe pâine, atât pentru gust, cât și pentru sănătate.
"Tradiția și folclorul sunt profund înrădăcinate în cultura românească într-un sincretism ce datează chiar înainte de creștinism.
Toate tranzițiile importante din viață – naștere, căsătorie și moarte – sunt însoțite de un set de ritualuri păstrate chiar și de către oameni foarte educați. Usturoiul este leitmotivul din spatele lor", spune Gabriela Solomon, co-fondatoare a My Secret Romania, în cadrul unui workshop culinar cu tematică de usturoi.
Așadar, indiferent dacă vampirii există sau nu în România, usturoiul cu siguranță există, în mâncare, medicină și folclor străvechi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...