De ce nu avem acces la medicamentele inovatoare. Rafila: Țineți cont de posibilitățile din țara noastră

medicamentele inovatoare - FOTO: Freepik@ipopba
EXCLUSIV
Medicamentele inovatoare sunt greu accesibile pe piața medicală din România. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a explicat ce ne împiedică să oferim pacienților acces la noile terapii.

Medicamentele inovatoare își găsesc, cu greu, loc pe piața din România. Acestea sunt o șansă la viață în cazul pacienților care, astfel, ar avea acces la terapii disponibile deja în alte state. 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor” care sunt neajunsurile cu care se confruntă sistemul medical din România din acest punct de vedere.

”Noi sprijinim accesul la medicamente inovatoare, cu o singură condiție, și, lucrul acesta vreau să fie clar pentru toată lumea: să nu creem o inechitate și să limităm accesul la medicamentele generice, pentru că marea majoritate a pacienților, inclusiv pacienții oncologici beneficiază de tratament cu medicație generică.

Politica de preț la care lucrăm, care, din păcate, în România, nu a fost cea mai înțeleaptă a dus la dispariția de pe piață a numeroase molecule de medicamente generice și nu o să putem să înlocuim medicamentele generice cu medicamente inovatoare decât în anumite situații.

E clar că industria farma care dezvoltă medicamente inovative trebuie să fie partenerul autorităților de sănătate din România, așa cum este în multe alte țări din lume și UE. Dezvoltarea unor proiecte comune care să faciliteze accesul pacienților la indicația inovativă este o prioritate și pentru noi și pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vezi și: Un ingredient din bucătărie previne diabetul. Află care este acesta

Trebuie să găsim soluțiile și am făcut pași importanți în acest domeniu. Trebuie să îmbunătățim accesul la studiile clinice pentru că una din modalitățile de colaborare este cea legată de dezvoltarea studiilor și a accesului la studii clinice care fac posibil tratamentul încă în fazele de studiu, în studiile de fază 3.

Cunosc cazuri de acces la astfel de studii clinice, în care viața pacienților s-a îmbunătățit sau chiar au fost vindecați, de exemplu, dacă ne referim doar la Hepatita C, în perioada în care această medicație antivirală era testată prin studii clinice și în România”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Creșterea finanțării, soluția principală

”Accesul la această medicație trebuie să țină cont și de posibilitățile care există în țara noastră. Există acorduri încheiate pe cost volum rezultat, în care rezultatele așteptate să fie finanțate. Dacă există rezultate care nu sunt conforme cu așteptările și cu ceea ce se stabilește inițial, lucrul acesta să existe și în responsabilitatea companiilor care produc medicamente originale.

Toată lumea își dorește creșterea finanțării și este realist să judecăm așa. România are un PIB pe cap de locuitor destul de redus în cadrul Uniunii Europene. Pe de altă parte, alocă maxim 6% din PIB pentru cheltuielile din Sănătate și lucrul acesta este dificil de schimbat într-o situație de criză economică, dar ar trebui să existe o predictibilitate și o soluție pentru atragerea de fonduri noi în Sănătate.

PNRR aduce resurse noi, dar limitate. Apropo, de programul european de combatere și control a cancerului am avea circa 170 de milioane de euro pentru o durată de 4 ani, ceea ce nu înseamnă o sumă foarte mare. 40 de milioane de euro pe an nu este o sumă foarte mare dacă ne referim la piața medicamentelor din România, care înseamnă câteva miliarde.

Vezi și: România dă pe sănătate 6% din PIB, Europa dă 9%. Buicu: Dacă cineva se uită doar la bani ar fi tentat să spună - De ce dăm atâția bani pentru tratament? O spun foarte clar!

O politică care să dezvolte atragerea de fonduri noi, prin dezvoltarea unor asigurări private de sănătate care să ofere măcar unora dintre persoanele care pot să facă acest lucru un anumit tip de servicii de sănătate și să ușureze, în felul acesta, povara, cheltuiala care trebuie să ofere tuturor pacienților din România un acces egal la servicii de sănătate și la medicamente, fie generice, fie medicamente inovative.

Creșterea economică din România ar trebui să fie corelată întotdeauna și cu creșterea cheltuielor pe care statul sanitar le face pentru sectorul sanitar. Acum nu suntem într-o situație prielnică, dar am fost de multe ori în situații favorabile din punct de vedere economic și nu au fost dublate și de o creștere semnificativă a alocărilor pentru sectorul sanitar, iar lucrul acesta ar trebui să nu se mai întâmple pe viitor, și întotdeauna să se țină cont de faptul că și în România, la fel ca și în alte țări din UE, costurile cu medicamentele, cu materialele sanitare, chiar și cu salariile, cu veniturile personalului medical sunt aproape egale și este clar că o finanțare mai redusă în România face și un acces mai dificil, mai ales în cazul pacienților care au boli foarte grave, cum este cancerul, nu au timp să aștepte și trebuie să primească la timp tratamentul de care au nevoie și lucrul acesta necesită și resurse financiare consistente din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau din partea Ministerului Sănătății”, a mai subliniat ministrul Sănătății.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel