De ce ne ȚIUIE urechile și ce este tinnitusul. BOLILE pe care le dezvolți: Panaitescu: Diferențele dintre femei și bărbați, există dovezi

De ce ne ȚIUIE urechile și ce este tinnitusul - FOTO: Freepick
Țiuitul urechilor, denumit științific tinnitus, este o afecțiune cu un tratament care are o eficacitate mai mare în rândul femeilor.

Țiuitul urechilor este provocat, cel mai frecvent, de deteriorarea cililor prezenți pe celulele auditive. În momentul în care aceste celule sunt afectate, transmit semnale către creier și produc un sunet slab. Dr. Cătălina Panaintescu explică în cadrul Atelierelor Medicale ce este boala.

Vezi și: De ce îmi țiuie urechile. Ce înseamnă dacă țiuitul este doar într-o ureche

Ce este tinnitusul

”În ciuda studiilor derulate de-a lungul anilor și a unor progrese importante în înțelegerea factorilor genetici și de mediu implicați în etiologia lui, substratul fiziopatologic al tinnitusului rămâne insuficient elucidat, iar eficacitatea tratamentului, modestă, ceea ce face ca cercetările în domeniu să continue.

Din punct de vedere medical, tinnitusul este definit ca perceperea unui sunet în absența unui stimul auditiv extern, iar prevalența lui este estimată la 12-30% în rândul adulților. Validarea unor instrumente care să permită măsurarea severității tinnitusului este gravată de modul extrem de divers în care este descris acesta de către pacienți.

Astfel, descrierile acestora merg de la sunete singulare, adesea cu frecvența înaltă (stridente), la percepții auditive complexe (multiple), care pot varia în timp. O bună parte din cuvintele folosite pentru a-l descrie sunt onomatopeice (zumzet, zbârnăit, țârâit) și pot oferi informații utile cu privire la caracteristicile sonore și severitatea sunetului perceput, precum și disconfortul produs de acesta”, arată medicul.

Vezi și: Glaucomul, tratat cu un lentile wireless. Cum funcționează: E acoperit de brimonidina, medicamentul anti-glaucom

Cercetări în derulare

Specialiștii continuă cercetările în domeniu. Inclusiv români au fost incluși în studii.

”Publicat în Frontiers of Neuroscience, studiul realizat de Bauley și colegii săi a avut ca obiectiv alcătuirea unui vocabular internațional de termeni folosiți pentru descrierea tinnitusului, cu scopul facilitării comunicării dintre pacienți și personalul medical în demersurile privind diagnosticul și stabilirea gradului de severitate al al acestuia.

Au fost incluși participanți din Europa (inclusiv România), Asia, America de Nord și de Sud, Africa și Oceania, cu un total de 42 de limbi. Numărul final de cuvinte/fraze colectate a fost de 252 și dintre acestea, prin analiză tematică au fost identificate patru teme: fiziopatologie, experiență personală, percepție, diverse.

Prin studiul fiecăreia în parte, autorii speră să fi avansat în sensul unificării termenilor folosiți în descrierea tinnitusului”, mai arată medicul.

Vezi și: Leucemia și limfomul, distruse prin CAR-T. Primii pacienți, tratați în România. Geantă: Sună SF, dar se întâmplă de câteva săptămâni

Țiuitul urechilor, mai greu tolerat de femei

Țiuitul urechilor afectează într-o măsură mai mare femeile decât bărbații. De aceea, femeile care suferă de tinnitus au dezvoltat problemele medicale mai severe.

”Există dovezi, care continuă să se acumuleze, cu privire la diferențele dintre femei și bărbați, atât în ceea ce privește impactul psihologic al tinnitusului, cât și al patologiilor cu care acesta coexistă mai des.

Astfel, se pare că tinnitusul este mai greu tolerat de către femei, care îi atribuie tulburările de somn, afectarea auzului și o serie de acuze somatice, a căror prezența ar putea explica și prevalența mai mare a tulburărilor depresive în rândul lor, comparativ cu bărbații.

Referitor la  comorbidități, femeile cu tinnitus perceput ca supărător au frecvent boli cardiovasculare, diverse patologii tiroidiene, epilepsie, fibromialgii și sindrom de epuizare profesională, în timp ce la bărbați tinnitusul se asociază mai des cu consumul de alcool, boala Menière, sindromul de anxietate și tulburarea de panică”, mai notează medicul.

Vezi și: Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ

Tratament modest

Medicii arată că tratamentul în cazul țiuitului de urechi este destul de limitat, însă acesta este mai eficient în cazul femeilor.

”Diferențe există și în ceea ce privește răspunsul la tratament, de data această în avantajul femeilor, la care eficacitatea demersurilor terapeutice pare să fie mai bună decât în cazul pacienților bărbați”, mai notează medicul.

Diagnosticul tinnitusului

Primul pas este ca medicul ORL să verifice dacă pacientul care se confruntă cu țiuitul de urechi are vreun dop de ceară care să blocheze canalul auditiv. Apoi se trece la examinarea capului, gâtului sau a nasului.

La nevoie, pot fi realizate și alte investigații medicale, precum audiogramă, audiometrie tonală, test de mișcare a ochilor, maxilarului, gâtului, membrelor superioare și inferioare. În plus, se pot face și ecografii sau computer-tomograf sau RMN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel