De ce iarna mâncăm mai mult și mai gras. Carniciu: Să ne oprim 3-5 minute. Trucul acesta funcționează

de ce iarna mancam mai mult. FOTO: Freepik
În sezonul rece avem tendința de a mânca mai mult și mai gras decât de obicei. Cum putem să ne asigurăm doza de energie fără să punem în pericol silueta.

Temperatura mai scăzută din sezonul rece, zilele mai scurte, dar și timpul petrecut în interior sunt motive suficiente pentru a ne confrunta cu o senzație de foame, aproape continuă. 

O teorie este că schimbarea anotimpului poate influența echilibrul unora dintre hormonii care controlează foamea și pofta de mâncare, arată EveryDayHealth.

Explicația este că lunile de iarnă declanșează schimbări biologice care stimulează foamea, mai mult decât atât, sporesc pofta de alimente mai bogate în energie, în calorii.

”În sezonul rece, o dată avem de-a face cu frigul și trebuie să ne încălzim, să ne păstrăm homeostazia, temperatura corpului. Apoi, avem acea perioadă în care lumina soarelui este mai puțină, iar acest lucru ne afectează foarte mult.

Toate acestea ne influențează foarte mult și, de exemplu, faptul că nu mai avem foarte multă lumină ne afectează producția de vitamina D, dar și starea psihică. De ce? Pentru că în aceste perioade avem tendința să fim mai anxioși, ușor mai depresivi, mai triști, iar lucrul cel mai la îndemână este să mănânci, mai ales gras.

Aceste lucruri fiziologice, normale, sunt cerute la nivel inconștient de organism, iar noi le cam satisfacem nevoile, chiar dacă nu este cel mai bine”, a declarat dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Endoscopia digestivă superioară, ce reprezintă și când este indicată. Care sunt bolile pe care le poate diagnostica

Alimentele grase, sursă de energie în timpul iernii

Având în vedere nevoia de a consuma alimente mai grase, mai bogate în calorii, alimente care dau rapid senzația de sațietate, nutriționistul a exemplificat câteva combinații alimentare, dar și câteva trucuri, astfel încât să putem limita consumul de grăsimi pentru a nu ne face mai mult rău decât bine.

”În momentul în care mâncăm grăsimi și proteine avem exact această senzație de sațietate mai mare.

Însă, o putem păcăli. În momentul în care avem o pâine integrală și o mâncăm ba cu proteină, ba cu grăsime, nu toate trei combinate neapărat, atunci aducem un aport de fibre, mai bem și puțină apă, și deja stomacul este oarecum liniștit”, a mai spus medicul, subliniind că avem la dispoziție un truc ce se poate aplica atât iarna, cât și vara. 

”Să mâncăm jumătate de porție, să ne oprim 3-5 minute, între timp creierul primește informația că ai mâncat, te-ai săturat, și după, când vrei să te apuci să mănânci și restul de jumătate, ai să observi că te cam saturi după câteva guri și practic ai rămas cu jumătate plus puțin din porție. Trucul acesta funcționează nu doar în timpul iernii”, a mai spus medicul.

Mai mult decât atât, nutriționistul a explicat și de ce se poate mânca fără probleme celebra slăninuță cu ceapă, o combinație alimentară atât de îndrăgită în sezonul rece, încă din vremea străbunilor.

”Anumiți compuși din ceapă nu lasă slăninuța să ne facă rău în organism, adică să se depună pe vasele de sânge și pur și simplu se arde și nu ne afectează într-un sens destul de rău. Ne afectează, bine-înțeles, pe calorii, că dacă mâncăm slăninuță, caloriile tot acelea sunt”, a mai spus nutriționistul.

Lactatele, cât de des trebuie consumate

Produsele lactate sunt o sursă importantă de proteină de origine animală și pot fi consumate într-o varietate de moduri, de la iaurtul din micul dejun, în laptele cu cacao sau brânza cu ceapă ori cu roșii.

Potrivit nutriționistului, ”lactatele în exces întotdeauna dăunează. Dacă avem grijă că consumăm lactatele într-un mod mai rar sau să le mâncăm cu mai mult fibre, cu mai multe cereale integrale, atunci o să minimizăm și riscurile care vin asociate. Pentru că avem colesterol mare, avem intoleranță și creșterea sensibilității la lactoză, care în timp duce la perturbări în flora intestinală, care este cea mai importantă din organism, după creier”, a mai spus nutriționistul.

Ce alte alimente se pot consuma cu succes iarna

Pentru a ne satisface pofta de mâncare din sezonul rece, dar și a sta fără griji în privința kilogramelor cu care vom intra în primăvară putem să ne îndreptăm atenția și spre alte alimente mai ușoare, precum supele, fie de legume, fie cu carne, care pe lângă faptul că ne încălzesc, vin și cu un aport important de fibre și proteine.

De asemenea putem consuma citrice, fructe pline de vitamine și antioxidanți, care ne ajută să ținem răcelile departe de noi.

Nu trebuie neglijate legumele verzi, din familia cruciferelor, precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles.

Dacă sunteți iubitor de dulciuri, cea mai indicată este ciocolata neagră, care vine la pachet cu o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la inducerea stării de bine până la scăderea riscului de boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în Journal of American Heart Association, citat de EveryDayHealth.

 Vezi și: Traficul, riscuri pentru creier. Crește riscul de deces. Câte ore de stat în trafic devin periculoase

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel