De ce femeile ar trebui să mănânce zilnic broccoli și varză de Bruxelles. Boala FATALĂ de care le protejează. STUDIU

Varza de Bruxelles, bună pentru vasele de sânge ale femeilor. Foto: Pixabay
Un studiu recent arătă că Broccoli și varza de Bruxelles, unele dintre legumele cele mai puțin plăcute, aduc de fapt beneficii incredibile pentru sănătatea femeilor, împiedicând apariția unei boli care e principala cauză de infarct și AVC.

Un studiu recent, publicat în British Journal of Nutrition (link direct studiu), arătă că un consum mai mare de legume crucifere, precum broccoli, varză de Bruxelles și varză, este asociat cu o reducere a incidenței bolilor vaselor de sânge la femeile în vârstă.

Folosind date dintr-o cohortă de 684 de femei în vârstă din Australia de Vest, recrutate în 1998, cercetătorii de la ECU's School of Medical and Health Sciences și The University of Western Australia au descoperit că cele care aveau în dietă legume crucifere aveau un risc mai mic de a acumula depuneri extinse de calciu pe aortă, un marker cheie pentru boala structurală a vaselor de sânge.

Reduc la jumătate probabilitatea de a face boala

Boala vaselor de sânge este o afecțiune care ne afectează arterele și venele, și poate reduce fluxul de sânge care circulă prin organism. Această reducere a fluxului sanguin se poate datora acumulării de depozite grase și de calciu pe pereții interiori ai vaselor de sânge, cum ar fi aorta. Această acumulare este cauza principală a apariției unui atac de cord sau a unui atac vascular cerebral (AVC).

Cercetătorul principal din cadrul studiului, dr. Lauren Blekkenhorst, a explicat că legumele crucifere conțin o substanță interesantă care are acest efect protector. 

„În studiile noastre anterioare, am identificat că cei cu un aport mai mare din aceste legume aveau un risc redus de a avea un eveniment clinic de boli cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC), dar nu eram siguri de ce. (...) Constatările noastre din acest nou studiu oferă o perspectivă asupra mecanismelor potențiale implicate. (...) Am descoperit acum că femeile în vârstă care consumă cantități mai mari de legume crucifere în fiecare zi au risc mai mic de a avea o calcifiere extinsă pe aortă. (...) Un component particular găsit din abundență în legumele crucifere este vitamina K, care poate fi implicată în inhibarea procesului de calcifiere care are loc în vasele noastre de sânge”, a explicat cercetătoarea.

Cât trebuie să mănânci

Dr. Blekkenhorst a arătat că femeile din acest studiu au consumat mai mult de 45 g de legume crucifere în fiecare zi (de exemplu, o cană de broccoli gătită la aburi sau ½ ceașcă de varză crudă făcută salată) au o probabilitate mai mică cu 46% să aibă acumulări extinse de calciu pe aortă, față de cele care consumă doar ocazional varză sau broccoli.

„Asta nu înseamnă că singurele legume pe care ar trebui să le consumăm sunt broccoli, varza și varza de Bruxelles. Ar trebui să consumăm în fiecare zi o mare varietate de legume pentru o sănătate generală și bunăstare”, a subliniat cercetătoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel