De ce fac bătrânii COVID-19, dar copiii mai rar? Dr Rogoz: „Teoretic, ar fi trebuit să afecteze în mod egal extremele de vârstă”

Copil, temperatură. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Dr Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, a explicat, EXCLUSIV la DC News și  DC Medical, a arătat ce se știe despre infecția cu SARS CoV-2 și COVID-19 la copii. 

În pandemia de gripă din 1918, pe care o tot evocăm ca o comparație cu pandemia COVID-19 de acum, erau afectați mai ales tinerii în forță. „Persoanele în vârstă au trecut relativ ușor, sunt povești în presa vremii cu bunica, bunicul, se duceau la cei tineri să le ducă mâncare, cum în zilele noastre se ofereau tinerii să meargă în lockdown, să ducă alimente bătrânilor care nu au pe nimeni, părinților, vecinilor etc. Ce face atât de diferită acțiunea COVID-19?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Asta intră în categoria „nu se știe”. Teoretic, orice infecție din aceasta severă, ar fi trebuit să afecteze în mod egal extremele de vârstă. Categoriile 0-1 an și vârstnicii. La gripă mai este discuția legată de vârstele extreme, de vârstele mai mari, asta s-a întâmplat și în 2009 (pandemia dată de virusul gripal AH1N1, n.r.). Imunitatea aceasta încrucișată de care beneficiază persoane care au mai trecut prin alte infecții cu virusuri gripale, le conferă o oarecare imunitate. Și în 2009, cam aceeași discuție a fost. Că erau ponderile, din punct de vedere al formelor severe, tot către cazurile mai tinere. Aici nu se știe, s-au presupus o grămadă de lucruri, în general legate de receptorii de care acest virus (SARS CoV-2, n.r.) are nevoie pentru a se lega (de celulă, n.r.) și așa mai departe. Acei ACE2. Dar de ce ar fi mai predispuși vârstnicii decât copiii de a se infecta, de a face forme contagioase, nici acestea nu sunt clarificate până la momentul acesta. Sunt discuții în continuare în contradictoriu legate de copii”, a arătat dr Andrei Tudor Rogoz, medic specialist boli infecțioase, coordonatorul secției de Boli Infecțioase și al Centrului de vaccinare anti-COVID-19 de la Spitalul Clinic Sanador, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical. 

Totuși, atunci când îți face copilul tău o formă gravă nu-ți mai pasă că statistic sunt puțini copii afectați, a subliniat realizatorul emisiunii.

„Evident. Dar probabil că un grad de corelație între severitatea bolii și perioada de contagiozitate există. Și de aceea sunt toate discuțiile legate de copii. Ei fac forma un mic mai puțin aparente clinic, asimptomatice, și atunci poate că ei sunt și mai puțin contagioși și poate că de aceea ai putea să discuți un pic altfel din punct de vedere epidemiologic de grupele respective, să-i lași să meargă la școală și așa mai departe”, a mai spus dr Andrei Tudor Rogoz. 

Cine și de ce se poate reinfecta, aflați în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel