De ce exercițiile fizice ne îmbunătățesc starea mintală. Sunt la fel de eficiente ca antidepresivele

exercitii fizice Foto: Freepik @boggy
Descoperă efectele benefice ale exercițiilor fizice, care nu doar că stimulează sănătatea fizică, dar și contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării mentale și emoționale.

Exercițiile fizice regulate nu numai că promovează sănătatea fizică, dar îmbunătățesc și sănătatea mintală și bunăstarea emoțională, reducând riscul de boli mintale. Acestea pot ajuta la tratarea unor afecțiuni precum depresia și anxietatea, cercetările sugerând că activitatea fizică poate fi la fel de eficientă ca antidepresivele sau terapia cognitiv-comportamentală pentru depresia ușoară-moderată. De asemenea, poate fi o completare valoroasă a altor opțiuni de tratament.

Neil Paulvin, doctor specializat în medicină regenerativă, subliniază dublul beneficiu al exercițiilor fizice pentru nivelul de energie: acestea îmbunătățesc condiția fizică și starea de spirit, contribuind la sănătatea și bunăstarea generală.

Cresc nivelul endorfinelor 

Endorfinele sunt substanțe neurochimice produse și stocate în hipotalamus și glanda pituitară din creier. Acestea sunt eliberate în timpul exercițiilor fizice, în special în timpul activităților de intensitate moderată, cum ar fi aerobicul și antrenamentul cu greutăți.

Cercetările arată că endorfinele cresc la o oră după exerciții fizice, ajutând la ameliorarea durerii, reducerea stresului și bunăstarea generală, denumită "runner's high".

Susțin sănătatea inimii 

Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de activitate aerobică de intensitate moderată pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară generală, inclusiv mersul pe jos în pas vioi, aerobicul în apă și tenisul, pentru a spori rezistența pe tot parcursul zilei.

Citește și: Somnul insuficient: un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Poate anula chiar și o dietă sănătoasă

Foto: Freepik @gpointstudio

Îmbunătățesc somnul 

Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți calitatea somnului și starea generală de spirit. Un studiu publicat în Journal of Sleep Research a constatat că practicarea a 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe parcursul unei săptămâni a redus semnificativ simptomele insomniei și a ridicat starea de spirit la persoanele cu insomnie. Acest lucru sugerează că exercițiile fizice regulate pot fi o modalitate benefică de a gestiona insomnia, potrivit EverydayHealth.

Îmbunătățesc abilitatea de concentrare

Un studiu publicat în Clinical Practice & Epidemiology in Mental Health a constatat că o activitate fizică moderată, incluzând 3 sesiuni săptămânale pe parcursul a 12 săptămâni, poate îmbunătăți performanțele cognitive, inclusiv memoria. Un alt studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity a constatat că 24 de săptămâni de exerciții aerobice moderate au îmbunătățit funcția cognitivă, inclusiv concentrarea.

În timp ce unii cercetători speculează că antrenamentele de intensitate mai mare ar putea să nu aibă același efect pozitiv, un studiu din Perceptual and Motor Skills a prezintă rezultate conform cărora o sesiune de antrenament de intensitate mare a îmbunătățit funcția cognitivă în sarcinile de atenție și memorie pe termen scurt.

Vezi și: Ouăle întregi ar putea ajuta împotriva osteoporozei. Conțin nutrienții necesari pentru susținerea sănătății osoase

Combat stresul și anxietatea

Exercițiile fizice pot ajuta la scăderea stresului și a anxietății, promovând o stare de spirit mai pozitivă. El eliberează neurotransmițători precum dopamina și serotonina, care mențin starea de spirit, și încetinește eliberarea de cortizol, un hormon care curge în timpul stresului cronic.

Aceste schimbări hormonale sunt benefice pentru celulele creierului, promovând îmbunătățirea funcției cognitive și a dispoziției. Exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o incidență mai mică a depresiei, deoarece factorii neurotrofici eliberează neurotransmițători și proteine, îmbunătățind potențial funcția creierului și reducând simptomele depresive.

Practicarea de activități fizice în locuri publice precum parcurile, sălile de sport sau antrenamentele de grup poate, de asemenea, să atenueze izolarea socială, care poate avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării. În general, exercițiile fizice regulate și interacțiunea socială pot duce la o mai bună sănătate mintală și prin urmare, o stare de bine generală.

"Exercițiile fizice îmbunătățesc adesea vigilența și funcția cognitivă pe termen lung, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit a unei persoane", spune Gail Saltz, psihiatru și profesor clinic de psihiatrie. 

Acestea fiind spuse, exercițiile fizice reprezintă un element esențial pentru menținerea echilibrului dintre sănătatea fizică și cea mentală. Beneficiile lor se extind mult dincolo de aspectul estetic sau de îmbunătățire a capacității fizice. Ele joacă un rol vital în gestionarea stresului, anxietății și depresiei, având capacitatea de a stimula producția de endorfine și de a echilibra neurotransmițătorii responsabili de starea noastră de spirit.

Promovarea unui stil de viață activ poate contribui la îmbunătățirea calității somnului, a concentrării și a funcțiilor cognitive. Prin urmare, integrarea exercițiilor fizice în rutina zilnică nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru o viață sănătoasă și echilibrată, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel