De ce e bine să mergi la SALINĂ. Salinoterapia, proprietăți miraculoase. Lista BOLILOR pe care le tratează

SAREA - FOTO: Pexels@Iulia_Volk
Sarea este un mineral, cu ioni negativi, dar cu impact pozitiv asupra organismului.

Sarea din saline este benefică pentru sistemul imunitar. Sarea este ingredientul magic pentru vindecarea sistemului respirator. Salinoterapia nu este, însă recomandată tuturor. Există persoane care dacă suferă de anumite afecțiuni nu trebuie să se expună la aerul sărat.

Salinoterapia benefică pentru adulți

Salinoterapia sau haloterapia sunt metode cunoscute de tratament pentru adulţi şi copii cu afecţiuni ale aparatului respirator. Beneficiile sării sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Sarea conferă aerului respirat o încărcătură bacteriană foarte scăzută, creând condiţii favorabile şi confortabile pentru pacienţi. De fapt, sarea, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, produce efecte benefice în organism, prin promovarea unei mai bune hidratări a mucoaselor sistemului respirator și o fluidificare consecutivă a mucusului facilitând eliminarea acestuia, în acest fel ducând la reducerea unei serii de boli respiratorii.

”Aerul curat din salină este ingredientul magic din spatele acestei terapii. Concentrația crescută de ozon, dar și efectul bacteriostatic datorat pH-ului scăzut al aerului, lipsa poluanților și a alergenilor, cât și temperatura scăzută sunt doar câțiva dintre factorii care explică beneficiile pentru sănătate ale saline. În plus, sarea acţionează ca un dezinfectant, împiedicând dezvoltarea culturilor microbiene, ajută la creșterea puterii de concentrare, curăță sinusurile și reduce inflamația din organism”, explică medicul pneumolog Ana-Maria Prișcă, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și Pedichiura spa, rol antibacterian. De ce să-ți bagi picioarele în FOLIE și cum elimini pielea MOARTĂ

Recomandări speciale în privința copiilor

Salinoterapia nu se recomandă copiilor cu vârsta mai mică de un an.

Sub 1 an – nu se recomandă cura de salinoterapie acestei categorii de vârstă. În cazul bebelușilor există riscul ca salinoterapia să cauzeze infecții virale ale căilor superioare.

”Mai ales în privinţa bebeluşilor există riscuri asociate expunerii prelungite la aerul din salină, vârsta mică îi face vulnerabili la contactarea diferitelor IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare – n.r.), datorită aglomeraţiei şi a patologiei pe care o au atât copii cât şi adulţii care optează pentru salinoterapie. Între 1- 2 ani se recomandă avizul medicului înainte de iniţierea unei cure de salinoterapie, durata unei şedinţe începe de la 15 minute fără a depăşi 1-1,5 ore/zi, pentru maxim 7 zile; Peste 2 ani – se recomandă cure de 2- 3 ore/zi, timp de 7-10 zile”, mai notează medicul pneumolog.

Când este recomandată salinoterapia

Specialiştii recomandă salinoterapia în perioade în care temperatura de afară nu este extremă, pentru a nu fi foarte diferită de cea din mina de sare, respectiv 11-12 grade, sezoanele preferate fiind primăvară şi vara.

”Indicațiile principale sunt pentru salinoterapie sunt:

- rinitele alergice,

Rinita alergică, simptome și cauze: Nu orice tuse e răceală! Alergia e pe VIAȚĂ, NU se vindecă, se tratează!

- sinuzitele cronice,

- laringitele cronice,

- faringo-amigdalitele repetitive,

- bronşitele astmatiforme sau cronice postinfectioase,

- stările de hiperreactivitate bronşica,

- astm bronşic în afara crizelor,

Astmul, necontrolat și subtratat. Medicii, despre simptome și diagnostic: Tehnica inhalatorie, INCORECTĂ

- infecţii virale,

- infecţii ale urechii,

- insuficienţă respiratorie restrictivă,

- psoriasis,

- acneea,

- dermatite,

- scăderea capacităţii respiratorii în boli profesionale (expunere repetată la pulberi, gaze etc.)”, mai explică medicul pneumolog Ana-Maria Prișcă.

Nu este recomandată cura cu aerosoli salini celor care suferă de anxietate sau persoanelor claustrofobe, celor care suferă de afecţiuni contagioase precum tuberculoza, celor care suferă de hipertensiune arterială, boli ale aparatului cardiovascular, insuficienţă respiratorie şi renală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel