De ce diabetul de tip 1 duce la fracturi din cauza osteoporozei

Diabet
Persoanele cu diabet de tip 1 se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de fracturi din cauza osteoporozei. 

Diabet tip 1, osteoporoza. Cercetătorii de la Institutul Rensselaer Polytechnic au început un studiu în care vor folosi noi tehnici de măsurare pentru a observa - la nivel atomic - efectul diabetului de tip I asupra oaselor și modul în care medicamentele ar putea reduce riscul de fractură.

"Ne uităm la mecanismele a ceea ce ar provoca o astfel de fragilitate. (...) Acest tip de înțelegere este esențial deoarece fracturile nu pot fi explicate sau anticipate complet folosind instrumentele clinice actuale. Îngreunarea acestei provocări este și mai dificilă este faptul că pare să existe o diferență între modul în care diabetul de tip 1 și tipul 2 afectează osul. Oamenii cu diabet de tip 1 se confruntă cu un risc mai mare de fractură pe viață decât cei cu diabet zaharat de tip 2", spune Deepak Vashishth, directorul Centrului pentru Biotehnologie și Studii Interdisciplinare (CBIS), care conduce această cercetare pentru Rensselaer.

Diabet tip 1, osteoporoza. În ce constă studiul

Cercetătorii vor aduna probe de țesut osos de la pacienți, cu vârsta peste 50 de ani, care au diabet de tip 1, dar și de la pacienți fără boală, pentru comparație. Autorii studiului vor aplica o abordare nouă pe bază de proteine, care nu este utilizată în prezent pentru diagnosticul de fractură în clinici, pentru a înțelege modul în care diabetul de tip I modifică osul și îl face susceptibil de descompunere.

Tehnica inovatoare pentru măsurarea proprietăților biochimice ale țesutului osos a fost dezvoltată împreună cu Scott McCallum, directorul BioImaging și NMR Research Core Lab din CBIS. "Are ca obiectiv determinarea modului în care diabetul de tip I modifică relațiile dintre interfețele organice și anorganice din os - la scara atomică. De exemplu, echipa va analiza acumularea de produse finale de glicație avansate (AGE), care sunt produse atunci când zahărul devine disponibil în organism - așa cum se întâmplă frecvent la diabetici. AGE-urile sunt cunoscute că schimbă proteinele din os, modificând răspunsurile celulare, slăbind, de asemenea, structura generală a osului", se explică pe medicalxpress.

Cercetătorii vor să înțeleagă cum apar astfel de modificări fizice în diabetul de tip I și cum acestea schimbă rezistența mecanică a osului. Munca lor se va încheia abia peste 2-3 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel