Urmărește dezbaterea live

De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

de ce ajutam doar de sarbatori - Foto: Freepick @pressmaster @irrmago @andrznam @thirasakcharoen
EXCLUSIV
Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe? Ce spun românii despre ajutorul pe care-l acordă. Psihologul Radu Leca și voluntarul Laura Ghecenco ne-au vorbit despre atitudinea oamenilor când vine vorba de ajutor sau donații, mai ales în preajma sărbătorilor.

Sărbătorile vin și ca un laitmotiv al lunii decembrie, aceasta este perioada în care ni se spune să fim mai buni cu cei din jurul nostru și să îi ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor, fie că vorbim de cel financiar, ce apasă atât de mult în ultima vreme, fie că vorbim de susținere emoțională. Însă ajutorul nu înseamnă să fim mai buni doar de Crăciun, ci în fiecare zi. 

Această perioadă, în care forfota, colindele și luminițele ne trimit cu gândul la copilărie, ar trebui să fie un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, însă există și mulți care nu simt fastul și nici speranța unor ”Sărbători fericite”.

Pe rețelele de socializare vedem grupuri care se mobilizează să îi ajute pe cei nevoiași, unii pentru un dram de vizibilitate, alții pentru că așa simt că trebuie să facă, însă acest sprijin doar de Crăciun sau de Paște, ori de 1 iunie în cazul copiilor, este poate prea puțin față de adevăratele drame pe care le trăiesc acești oameni.

Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe?

Astfel, am realizat un sondaj pentru cititorii noștri, pentru a afla cât de des sau dacă sunt dispuși să îi ajute pe cei nevoiași.

La întrebarea ”Când ajuți de obicei persoanele nevoiașe?” au răspuns 2.616 persoane.

În urma răspunsurilor, 194 de persoane au declarat că ajută ”doar de sărbători”, 557 dintre respondenți au afirmat că ”niciodată”, 613 de persoane au declarat că ajută ”atunci când li se cere”, în timp ce 1.252 de cititori DC Medical au votat varianta ”cu orice ocazie”.

1. -imagine fara descriere- (319377121_1200010284273632_3901142682989143627_n_66900200.png)Foto: Sondaj DC Medical

*Votul reprezintă opinia cititorilor DCMedical. Oricine accesează site-ul poate vota. Nu este un eșantion reprezentativ pentru populația generală.

Fii mai bun, dar nu doar de Crăciun

Psihologul Radu Leca ne-a explicat, în exclusivitate, mecanismul care îi determină pe români să ajute în perioada sărbătorilor. 

”Există o directivă psihoemoțională a poporului român care spune în felul următor: a ajuta e doar de sărbători.

Fiindcă sărbătorile sunt ținute minte, sărbătorile sunt cele care îți oferă iluzia că faci un lucru bun și atâta timp cât tu ajuți pe cineva de sărbătoare tu simți că ai făcut un lucru extraordinar care te ține până la anul”, a declarat psihologul Radu Leca.

La nivel național, încă nu există, în 2022, fundații/ONG-uri care să ofere susținerea persoanelor singure, indiferent de vârstă, nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.

De altfel, susține psihologul, există o linie la care oamenii pot suna, ”dar nu are legătură cu singurătatea, ci este în special pentru copiii cu autism, linia de la MagicHelp. Acolo psihologii ajută și persoanele singure, iar cei care sună sunt persoane care au probleme mari de viață, uriașe”.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

De ce trebuie să ne uităm spre nevoiași mereu, nu doar de sărbători

 

De partea cealaltă, Laura Ghecenco, unul dintre voluntarii de la ”Ajungem Mari”, ne-a declarat, în exclusivitate, ce a însemnat pentru grupul său să îi ajute pe copiii defavorizați din centrele de plasamente, dar și de ce este important să ne uităm spre aceștia în fiecare zi, nu doar de sărbători.

”Lucrăm cu copiii din centrele de plasament și încercăm să îi pregătim pentru un viitor mai bun. Facem lecții, pregătire pentru școală, le oferim ore de terapie atât de importante pentru ei, excursii, ieșiri la film, plimbări, teatru, bowling, cursuri vocaționale și mai ales prietenie.

Copiii cu care lucrăm s-au angajat, au intrat la facultate, și-au descoperit pasiuni pe care le-au transformat în joburi, au participat la concursuri, au câștigat încredere în ei și și-au depășit traumele. În perioada sărbătorilor foarte multe firme sau chiar grupuri de persoane fizice vin cu ciocolată și fructe, jucării sau hăinuțe.

Să faci bine înseamnă să oferi cuiva un lucru pe care și-l dorește sau de care are nevoie, nu să faci un heirup și să îi dăruiești fix ceea ce vor mai dărui alții în aceeași zi”, a declarat voluntarul.

De asemenea, Laura Ghecenco a subliniat că societatea civilă are nevoie de educare în acest sens. ”Este adevărat că poate e greu să te implici mai des sau nu știi cum să o faci și de asta trebuie să educăm și să ne educăm”, a spus voluntarul, care a oferit și câteva sfaturi pentru cei care vor să ajute.

Sfaturi utile pentru cei ce vor să ajute. Ce să nu faci niciodată când vrei să donezi

 

”Ia legătura cu o fundație/asociație sau chiar direct cu centrele pentru copii/bătrâni sau asociații pentru animale, întreabă ce au nevoie sau cum poți ajuta. Nu face poze cu cei care beneficiază de ajutorul tău și nu le pune pe rețelele de socializare.

Dacă donezi haine sau orice alte obiecte care nu sunt noi, păstrează-le pentru altă ocazie. Moș Crăciun nu vine cu lucruri purtate.

Atunci când totuși le donezi sortează-le cu grijă, spală, calcă, pune alături și niște alimente sau obiecte de igienă, o jucărie, un dulce sau o carte”, a mai spus voluntarul, pentru DC Medical.

 

TREBUIE SĂ ȘTII ASTA:

Cafeaua, "sănătate curată". Doru Negru: Hai să fim serioși! Sunt povești că îți crește tensiunea. Cafeaua e vasodilatator

Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Cura de slăbire, "cea mai mare tâmpenie cu putință". De ce să mănânci din 3 în 3 ore. Doru Negru: Celula, nemernica, distruge mușchiul, nu grăsimea

Ce trebuie să mâncăm în funcție de forma dinților și De Ce ne cad dinții de la o vârstă. Doru Negru: Și noi ce facem? Ne punem dinți de fier și măsele de oțel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel