De ce 20% dintre bolnavii COVID-19 fac forme grave, iar restul sunt asimptomatici. Prof dr Bubenek: Există niște gene

Coronavirus
EXCLUSIV
Prof dr Șerban Bubenek, medic anestezist, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre diferențele dintre pacienții COVID-19. 

Invitat al emisiunii Academia de Sănătate a DC Medical, profesorul și medicul anestezist Șerban Bubenek, fost manager al Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof dr C.C. Iliescu”, a explicat că , deși încă nu există date exacte legate de motivul pentru care   20% dintre bolnavii de COVID-19 fac forme grave, în timp ce ceilalți sunt asimptomatici, el este de părere că anumite gene ar fi responsabile pentru acest fapt. 


Pornind de la definiția sepsisului, despre care lumea medicală a concluzionat că trebuie schimbată, Prof dr Șerban Bubenek a explicat cum se aplică aceasta și în cazul infecției cu noul coronavirus. 

"În 2016 , conferința Sepsis trei, care este, să spunem, Biblia oricărui intensionist astăzi, a stabilit foarte clar că definiția sepsisului trebuie schimbată. Ea astăzi constă în faptul că sepsisul este definit ca o insuficiență organică la nivelul oricărui organ, apărută ca urmare a unui răspuns neadaptat la o agresiune bacteriană, virală sau fungică. Iată, dintr-o dată, toată lumea medicală este de acord că această dramă, care se cheamă răspuns inflamator Sepsis,  este datorat unui răspuns neadecvat al gazdei. Lucrul acesta este foarte simplu de înțeles și în cazul infecției cu COVID-19. Noi știm că 80 la sută din pacienți dezvoltă o formă asimptomatică și că doar 20 la sută din pacienți dezvoltă simptome mai mult sau mai puțin severe și dintre aceștia, cam 10 la sută vor dezvolta simptome severe până la insuficiență respiratorie sau șoc", a explicat medicul. 

De ce  20% dintre bolnavii de COVID-19 fac forme grave, în timp ce ceilalți sunt asimptomatici.

 "Nu avem în clipa de față un raspuns. De peste 15 ani de când genomica și  și proteomica au apărut și s au mișcat și către teramie intensivă, se fac suficient de multe studii pentru a afla care ar fi determinismul genetic al acestui răspuns inadecvat.Exista niste gene care eventual ar putea fi vinovate, dar nu  avem date care sa ne permita sa spunem ca un anumit bolnav a făcut o formă gravă din cauza sepsis sau din șoc septic, din cauza genei X sau Y", a spus acesta. 

Potrivit medicului, cercetătorii americani vor să facă un studiu planetar, care ar putea furniza date și în acest sens. 

 "Stiu ca în clipa de față există și s-a propus și Ministerului Sănătății, de către o mare universitate americană, un studiu pe 450 de pacienți asimptomatice și 450 de pacienți terapie intensivă, din România,  asta este cota acordată României, cărora să li se preleveze probele de virus prin PCR  și care să fie ulterior trimise spre a fi studiate în marile laboratoare de genomică  și de proteomică din Statele Unite. Va fi un studiu planetar. Din păcate este un studiu pe bani și nici dacă Ministerul Sănătății va putea investi cei 500 de mii de dolari ceruți de coordonatorii acestui studiu pentru a prelucra datele. 

Din aceste date am putea afla care sunt diferențele între pacienții care sunt asimptomatici și pacienții simptomativi, la nivel genetic, pentru populația care a fost afectată în România. Chiar dacă România nu va participa la acest studiu sunt sigur că la sfârșit vom avea niște date", a explicat Prof dr Șerban Bubenek. 

 

VIDEO

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel