Dantură sănătoasă, inimă sănătoasă? Mit și dovezi științifice

De ce să ai grijă de dantura dar și de gingiile tale. Foto: Pixabay
Se spune că dacă vrei să ai o inimă sănătoasă trebuie să ai un stil de viață adecvat, dar și o dantură sănătoasă. Un medic stomatolog ne explică ce e mit și ce e adevăr în toată povestea asta:

Sănătatea orală proastă a fost dezbătută mulți ani ca o posibilă cauză a bolilor de inimă. Dar...

„Îngrijirea dinților dumneavoastră nu este o modalitate dovedită și infailibilă de prevenire a bolilor de inimă", notează medicul stomatolog Thomas J. Salinas, de la Mayo Clinic.

Deși pare să existe o legătură între dantură și boala cardiacă, sunt necesare mai multe cercetări pentru a o înțelege, susțin experții.

Ce se știe cert până în acest moment

În 2012, experții de la American Heart Association au analizat dovezile științifice disponibile și au concluzionat că sănătatea orală slabă nu s-a dovedit că provoacă direct și indubitabil boli de inimă - și că tratarea bolilor gingiilor nu reduce riscul bolilor de inimă. Medicul stomatolog Thomas J. Salinas explică, însă, că studiile realizate pe marginea acestui subiect au arătat anumite corelații. Adică, se știe că:

  • Boala gingiei (parodontita) este asociată cu un risc crescut de apariție a bolilor de inimă.
  • Sănătatea dentară precară crește riscul unei infecții bacteriene în fluxul sanguin, care poate afecta valvele cardiace. Sănătatea orală poate fi deosebit de importantă dacă aveți valve cardiace artificiale.
  • Modelele de pierdere a dinților sunt legate de boala coronariană.
  • Există o legătură puternică între diabet și bolile cardiovasculare și există dovezi că la persoanele cu diabet tratamentul parodontal este benefic.

Ce e bine să faci pentru sănătatea ta

Chiar dacă sănătatea orală nu este o cheie pentru prevenirea bolilor de inimă, stomatologul american spune că este important să aveți grijă de dinți și gingii după cum urmează:

  • Periați dinții cel puțin de două ori pe zi.
  • Folosiți zilnic ața dentară.
  • Programați controalele dentare regulate și faceți detartraj.

Dacă sunteți preocupat de prevenirea bolilor de inimă, întrebați medicul dumneavoastră despre modalități dovedite de a vă reduce riscul - cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel