Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dana Săvuică este una dintre persoanele publice care, de-a lungul timpului, a punctat multe dintre subiectele considerate tabu pentru societatea românească, respectiv despre menopauză și tot ceea ce ține de acest aspect în viața unei femei.
Invitată în emisiunea Vorbește lumea de la Pro TV, Dana Săvuică a dat o nouă dovadă de deschidere, de data aceasta cu privire la o operație la care a recurs pentru a se simți și mai bine în ”pielea” ei, anume cea de augmentare mamară.
”Voi știți că eu sunt foarte deschisă și niciodată nu m-am ferit să spun adevărul. Este vorba despre augmentare mamară, este vorba despre sânii naturali care odată cu înaintarea în vârstă se lasă și devin o problemă de sănătate. Nu neapărat estetică, dar și aceea este importantă pentru unele femei.
Devin foarte greoi, se lasă, nu mai poți să dormi bine, te doare spatele, te doare zona cervicală și practic ai așa o greutate pe piept la propriu.
Iar eu de când am intrat la menopauză, cu atât mai mult nu știu ce s-a întâmplat… nu am avut bufeuri, în schimb m-am rotunjit aici (n.r. în zona bustului), adică efectiv au explodat. La cum erau ei, s-au făcut și mai mari și atunci am luat această decizie”, a mărturisit Dana Săvuică.
Este vorba despre o operație pe care am făcut-o pur și simplu pentru sănătatea mea, dar este adevărat, că nu trebuie să fiu ipocrită aici, este adevărat că m-am gândit și la partea estetică.
Trăiesc în lumea aceasta a show-biz-ului, trebuie să arăt bine, pentru că hainele la un moment dat nu mai stăteau bine pe mine, chiar explodau cămășile.
Am vrut să mă simt bine din toate punctele de vedere”, a mărturisit Dana Săvuică.
”Este vorba despre o operație pe care am făcut-o pur și simplu pentru sănătatea mea, dar este adevărat, că nu trebuie să fiu ipocrită aici, este adevărat că m-am gândit și la partea estetică.
Trăiesc în lumea aceasta a show-biz-ului, trebuie să arăt bine, pentru că hainele la un moment dat nu mai stăteau bine pe mine, chiar explodau cămășile. Am vrut să mă simt bine din toate punctele de vedere.
Mi i-am făcut ca să arate ca la 20 de ani. A fost vorba despre o ridicare a lor și cam 20% a fost scos din glandă și practic acum mă simt foarte bine. Nu mai am acea greutate”, a mai spus fostul fotomodel, ajunsă la 53 de ani, subliniind că aceasta a fost o decizie înțeleaptă pe care a luat-o.
”Întotdeauna când trebuie apelezi la intervenția respectivă, apelezi doar când vrei și este necesar. Nu pentru că ai văzut la altcineva că a făcut-o.
Doar dacă ai probleme de sănătate sau devine o problemă de sănătate, atunci este necesar.
Când devin grei și apare durerea de spate, atunci devine o problemă medicală. Dacă nu intervenim prin această procedură, atunci o să se lase și mai mult și vor fi probleme și mai mari în viitor”, a declarat dr. Pascal Dameh, chirurg estetician, la Pro Tv.
Hipertrofia mamară, gigantomastia, este o afecțiune rară care determină o creștere excesivă a sânilor feminini.
Cauza exactă a hipertrofiei mamare nu este cunoscută, iar afecțiunea poate apărea la întâmplare, fiind observată în timpul pubertății, al sarcinii sau după administrarea anumitor medicamente. Se crede că genetica și o sensibilitate crescută la hormonii feminini, cum ar fi prolactina sau estrogenul, joacă un rol în apariția hipertrofiei mamare.
Creșterea sânilor poate avea loc pe parcursul a câțiva ani, însă au existat și cazuri de hipertrofie mamară în care sânii au crescut cu trei sau mai multe dimensiuni de cupă în numai câteva zile, arată Healthline.
Printre simptomele pe care le prezintă hipertrofia mamară se află:
- dureri de sân (mastalgie)
- durere în umeri, spate și gât
- roșeață, mâncărime și căldură pe sau sub sâni
- postură proastă
- infecții sau abcese
- pierderea senzației mameloanelor.
În ceea ce privește tratamentul, nu există un standard în acest sens.
Această afecțiune este, de obicei, tratată de la caz la caz. Tratamentul vizează în primul rând tratarea oricăror infecții, ulcere, dureri și alte complicații.
De exemplu, se pot recomanda antibiotice, pansamente calde și medicamente pentru durere fără prescripție medicală.
Hipertrofia mamară indusă de sarcină ar putea dispărea de la sine după naștere. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, se ia în considerare intervenția chirurgicală pentru a reduce dimensiunea sânilor.
Mărirea extremă a sânilor și excesul de greutate a sânilor poate duce la complicații fizice, inclusiv:
- întinderea excesivă a pielii
- erupții cutanate sub sâni
- ulcerații pe piele
- dureri de gât, de umeri și de spate
- dureri de cap
- asimetrie mamară (când un sân este mai mare decât celălalt)
- leziuni nervoase temporare sau permanente (în special al patrulea, al cincilea sau al șaselea nerv intercostal), ceea ce duce la pierderea senzației mamelonului
- dificultăți în practicarea sporturilor sau a exercițiilor fizice, ceea ce duce la obezitate.
În plus, sânii extrem de mari pot duce la probleme psihologice, emoționale și sociale. De exemplu, adolescentele cu această afecțiune pot fi hărțuite sau jenate la școală. Acest lucru poate duce la:
- depresie
- anxietate
- probleme de imagine corporală
- evitarea activităților sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...